06.06. Onneksi olkoon: Kyösti, Kustaa, Kustavi | Palaute
Koko Helsinki

Meänkielinen messu Huopalahden kirkossa 22.3. klo 18

Kalenteri ja kellosymboli22.03.2023 klo 18:00 Ylösalaisin olevan pisaran muotoinen paikkasymboliHuopalahden kirkko, Vespertie 12, 00320 Helsinki

Meänkielinen messu Huopalahden kirkossa 22.3.2023 klo 18. Tervetuloa mukaan kirkkoon tai striimin kautta Haagan facebook-sivun tai YouTuben kautta.

Helsingissä Haagan seurakunnassa vietetään pääkaupunkiseudun ensimmäistä meänkielistä messua maaliskuussa. Messu on 22.3. klo 18 iltakirkkona Huopalahden kirkossa. Messun toimittaa pastori Satu Kreivi-Palosaari, messussa saarnaa pastori Mari Mathlin, avustavat papit ovat Elina Koivisto, Virva Krans, Jarmo Kökkö ja Markku Palosaari. Tekstit lukee Mirka Kreivi ja kanttorina toimii Anna Marte. Jarmo Kökkö kertoo kirkkokahveilla lapsuudesta ja nuoruudesta Ylitorniolla. Kahvin kanssa on tarjolla leetaa eli jästipullaa.

Meänkielisessä messussa on käytössä Ruotsin kirkon meänkielinen aineisto ja kaikki virret lauletaan meänkielisinä. Tätä nimenomaista messua varten on kirjailija, kääntäjä, pappi Bengt Pohjanen myös toimittanut tekstejä.

Meänkielellä tarkoitetaan Tornionjokilaaksossa puhuttavaa kieltä, jolla on Ruotsin puolella vähemmistökielen status. Suomessa Tornionjokilaakson murre on lähinnä meänkieltä. Kieltä pidetään kuitenkin yhteisenä ja sitä ymmärretään molemmin puolin rajaa.

Oulussa on järjestetty kymmenen vuoden ajan meänkielisiä messuja, jotka ovat olleet suosittuja kirkollisia tapahtumia.

- Meänkieli on enemmän kuin kieli, se on rajaseudun ihmisten ajattelutapa. Meänkielinen messu on ollut väkevä ja koskettava kirkkokokemus pohjoisen ihmisille, sanoo meänkielisiä messuja Oulussa toimittanut, Haagan seurakunnan pastori, Satu Kreivi-Palosaari.