07.03. Onneksi olkoon: Tarja, Taru | Palaute
Tammisalon kirkko

Tammisalon kirkko

Roihuvuoren seurakunta

03.06.2019, 14:56
Tammisalon kuusikulmaisen kirkon pohjapiirros muistuttaa kalaa, kristittyjen ensimmäistä symbolia. Kirkon kulttuurihistoriallinen aarre on kellotapulin kätkössä oleva Elämän ja kuoleman kello, pariisilaisen nunnaluostarin kellon jäljitelmä. Kirkko on vihitty käyttöön vuonna 1966.

‍Tammisalon helmikuussa 1966 käyttöön vihitty kirkko on Roihuvuoren seurakunnan ensimmäinen pääkirkko. Kuusikulmaisen rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Lauri Silvennoinen.

Kirkon lasimaalauksen Pitkäperjantai on suunnitellut Erkki Heikkilä vuonna 1970. Seitsenäänikertaiset urut on valmistanut Kangasalan urkutehdas vuonna 1964.

Kirkon aarre, kello, on valettu vuonna 1894 Pariisissa. Taiteilija ja kirjailija Sigurd Wettenhovi-Aspa on tehnyt sen tuntemattoman italialaisen valmistaman kellon esikuvan mukaan. Pariisin maailmannäyttelyyn päätynyt Elämän ja kuoleman kello oli tarkoitettu korvaamaan pariisilaisen nunnaluostarin myrskyssä pudonnut ja rikkoutunut kokoonkutsuja. Nunnaluostarin sijaan kellosta käytiin kauppaa ensin saksalaisten, sitten suomalaisten kanssa. Valtiomies, vapaaherra Yrjö Sakari Yrjö-Koskinen toivoi kelloa Viipurin uuteen tuomiokirkkoon. Hänen seuraajansa ei kuitenkaan ollut halukas maksamaan kellosta pyydettyä korkeaa hintaa.

Kello siirrettiin Helsinkiin, Ateneumin taidemuseoon, mistä Helsingin seurakunnat lunastivat sen. Ensin kelloa ajateltiin Tapanilan kirkkoon, mutta sen tumma sointi ei sopinut yhteen Tapanilaan jo hankitun kellon kanssa. Kun Tammisalon kirkossa sitten järjestettiin ensimmäistä hautaan siunaamista ja siunattavana oli kirkon suunnitellut arkkitehti Silvennoinen, seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Arvo Aho päätti varmistaa sielunkellojen soiton sijoittamalla Wettenhovi-Aspan kellon Tammisalon kirkkoon.

Kellon reunaa kiertää elämänkulkua kehdosta hautaan kuvaava kohokuvio. Kuoleman figuurin on Wettenhovi-Aspan kertoman mukaan suunnitellut samaan aikaan Pariisissa oleskellut kirjailija August Strindberg.

Tammisalon kirkko on Roihuvuoren seurakunnan käytössä.