21.03. Grattis: Bengt, Bengta, Benita | Respons | Suomeksi | In English

Hela Helsingfors

Tomas och Maria Höglund medverkar i välgörenhetskonsert i Matteuskyrkan 15.4

Matteus församling

04.04.2018, 10:50 /  uppdaterad 04.04.2018, 13:49
Open Hands 15.4 kl. 15 till förmån för Finlands Flyktinghjälp.

Maria och Tomas Höglund är bekanta musiker i Svenskfinland. Till den finska publikens kännedom kom de genom sin framgång i tävlingen Voice of Finland; Tomas år 2013 och Maria år 2015. Tävlingen bidrog till i en synlighet som resulterade i flera spelningar på finskt håll.

Som unga sjöng de båda I samma band och jobbade i studio tillsammans i sin hemstad Jakobstad och kom sedan så småningom att bli ett par. Numera bor de med familjen i Kyrkslätt.

Maria Höglundjobbar som HR-specialist på Arcada och Tomas som musiklärare i Mattlidens skola i Esbo.

– Men, säger Maria, musiken tar nog en hel del tid numera, nästan som ett halvtidsjobb för oss båda. Det kan bli frågan om 1-2 spelningar i månaden och under turnéer 5-6 spelningar i veckan; allt från bröllops- och olika festspelningar till större galauppträdanden och TV-produktioner. Mycket sjunger vi andlig musik och tillsammans med körer, men mest gillar vi att göra produktioner, som vi helt och hållet får planera själv t.ex. julturnén Imagine Christmas (2016 och 2017) tillsammans med vår pianist Mikael Svarvar gav mersmak. De flesta spelningarna gör vi tillsammans men också projekt på var sitt håll blir ibland aktuella.

I många av YLE:s musikproduktioner har paret fungerat som "backing". Likaså vid större galakonserter som t.ex. i Kulturfondens senaste års Spegling-satsning (Maria deltog) och Euroviisut tillsammans med Riku Niemi Orchestra.

– Varje gång är en fantastisk möjlighet att få jobba tillsammans med andra sångare och musiker och lära av dem. På hösten deltar jag i TV-programmet Nästan Unplugged och för tillfället håller Tomas på att skriva och spela in låtar för mitt andra album, berättar Maria.

Just nu håller de på med en hyllningskonsert till Ted Gärdestad som görs runt om i Finland tillsammans med Susann och Kenneth Sonntag och kapellmästarn och arrangören Teddy Granroth. Senast fungerade de som underhållningsband på Muntra Musikanters 140-årsjubileums efterfest.

– Musik är hela vår familjs gemensamma intresse och alla håller på med musik I någon form. Vi förstår varandra - hur mycket musiken betyder för var och en av oss. Vi hoppas att också i fortsättningen kunna kombinera dagsarbete, musik och familjeliv på ett produktivt sätt. Vi är lyckligt lottade som har haft möjlighet att kombinera våra liv på detta sätt.