27.01. Grattis: Folke | Respons
Hela Helsingfors

Studentprästen erbjuder andningshål i högskolans vardag

10.09.2020, 12:11
Sonja Jakobsson är ny studentpräst i Helsingfors. Hon vill erbjuda en prestationsfri zon där man kan prata om vad som helst och finns till för både studerande och personal på högskolor och universitet.
opiskelija

Sonja Jakobsson har flyttat tillbaka till Finland efter att ha jobbat tio år i Sverige. Hon har nyss börjat jobba som svenskspråkig studentpräst i Helsingfors.

– Jag har nyss börjat, men det känns redan som om jag är på rätt plats. Jag ser fram emot att coronatiden ska gå över så att jag kan komma till min fulla potential på arbetsplatsen.

En likhet mellan studentprästens uppdrag och det uppdrag hon hade som präst bland finländare i Dalarna är att båda till stor del genomförs på andra platser än i kyrkor.

– Jag har länge varit prästen utanför kyrkans murar och prästen bland folket eftersom jag jobbade på fem församlingars område och sökte mig till de platser där finländare fanns.

I Helsingfors rör hon sig bland annat på Hanken, Soc&kom och Arcada, och därutöver finns hon till för de svenskspråkiga på universitetets centrumcampus.

– Studentprästen erbjuder en prestationsfri zon dit man kan komma och prata om vad som helst. Alla präster har absolut tystnadsplikt, så det är tryggt att komma och prata med oss.

Även om hon är präst behöver man inte prata om tro med henne. Studentprästen finns till för de behov som varje enskild människa har.

– Man ska inte söka sig till studentprästen för att prata om det man tror att prästen vill prata om. Prästen är lyhörd för det som personen vill prata om.

Studentprästen finns till för universitetets och högskolornas studerande och personal, oavsett om man definierar sig som kristen eller inte. Alla trossätt och religioner är välkomna.

– Jag har bott i Israel och Palestina en tid och samarbetat mycket med andra religioner, så det är inte främmande för mig.

Förstår studiestressen

Sonja Jakobsson gick först en utbildning i översättning och tolkning till spanska innan hon sadlade om, studerade teologi och blev präst. Med andra ord har hon tillbringat mycket tid i högskolemiljö.

– Jag har varit där och vet hur det känns – både hur kul det är att vara studerande samt hur tungt det kan vara och hur värdefullt det är med människor som då stöttar en.

Vem var du som studerande?

– Jag var passionerad inför det jag studerade och en flitig student. Men jag har lärt mig med åren att man inte alltid behöver vara så samvetsgrann och inte alltid måste prestera så mycket. Det går bra för en i livet i alla fall.

– Jag förstår studiestressen, och det är ofta så lite man kan göra åt den, man kan bara följa med strömmen så gott det går. Men jag finns där för att vara ett andningshål.

I Helsingfors finns sju studentpräster som har ett aktivt samarbete.

– Vid behov kan jag också komma till andra högskolor. Då kan man ta kontakt med den finskspråkiga studentprästen som förmedlar kontakten till mig. Vi kan också förmedla kontakt till andra samfund ifall man vill komma i kontakt med mera likasinnade.

Hösten 2020 är Sonja Jakobsson på Hanken på tisdagar, på Soc&kom på onsdagar och på Arcada på torsdagar. Man kan också e-posta (sonja.jakobsson@evl.fi), ringa (050-3800662) eller kontakta henne på instagram där hon använder kontot studentprasten.

Artikeln är publicerad den 2.9.2020 och har ingått i Kyrkpressen.

Skribent: Erika Rönngård