20.07. Grattis: Margareta, Margit, Greta, Gretel, Margita, Marit, Meja | Respons
Hela Helsingfors

Matteus skriba 2024! - anmäl dig här!

28.09.2023, 12:48 /  päivitetty 03.10.2023, 08:33
Välkommen till skriban!

Under det år då du fyller 15 år (eller senare) har du möjlighet att få konfirmandundervisning och bli konfirmerad. Konfirmandtiden, eller skriban, finns till för att du ska lära känna den kristna tron. Du är välkommen oberoende av om du är döpt eller inte, om du hör till kyrkan eller inte. Vi diskuterar livets stora frågor och lär oss mer om vad kyrkans tro och lära innebär. När du har tagit del av undervisningen kan du bli konfirmerad och därmed vuxen medlem i församlingen. För att kunna bli fadder behöver du vara konfirmerad. För att kunna gifta dig i kyrkan behöver du ha genomgått skriban.


Du går i skriban endast en gång - vi hoppas därför att du väljer att prioritera skriban och kommer på de samlingar vi har. Vi önskar att du redan nu planerar ditt program så att du inte har några turneringar, tävlingar, konsertbesök, fester och liknande när du är på läger.


SKRIBAALTERNATIVEN

Sommarläger på Lekholmen

Sommarens skribaläger hålls på Lekholmen, som ligger 2 sjömil utanför Nordsjö. Lekholmen är de svenska församlingarnas egen sommarö. Lekholmen är inte en traditionell lägergård utan en öppen holme, vilket innebär att konfirmerade ungdomar kan komma till holmen som dagsgäster eller som holmbor. Omgivningen är fantastisk, stämningen trevlig och logementen en aning primitiva. Vi har olika slags arbetspass i små och stora grupper. Vi ordnar också en besöksdag, då släkt och vänner har möjlighet att komma och hälsa på. Vi bor i stugor med 2-6 pers/rum.

Avgiften för lägren på Lekis är 330€. I priset ingår mat & fika under skribaträffarna, kost och logi för lägerveckan, transporterna till och från Lekis. Även skribaweekenden med transporter, kost och logi ingår i priset.

Matteus Lekis 1, läger på Lekholmen

Läger: 24.6-2.7.2024

Skribaweekend 30.8-1.9.2024

Matteus Lekis 2, läger på Lekholmen

Läger: 28.6-6.7.2024

Skribaweekend 30.8-1.9.2024

Matteus Lekis 3, läger på Lekholmen

Läger: 4-12.7.2024

Skribaweekend 30.8-1.9.2024

Matteus Lekis 4, läger på Lekholmen

Läger: 8-16.7.2024

Skribaweekend 30.8-1.9.2024

Matteus Lekis 5, läger på Lekholmen

Läger: 13-21.7.2024

Skribaweekend 30.8-1.9.2024


Sportslovsläger i Åre

För dej som

• vill kombinera sport och skriba

• gärna åker slalom, snowboard eller längdskidor

• redan nu vet att din sommar är fullbokad

Vi åker iväg med hyrd buss lördagseftermiddagen den 17.2, tar nattbåten över från Åbo till Stockholm och kommer till Åre på söndagkväll. Vi är i backarna mån-fre och varvar skidåkning med undervisning. Hemåt startar vi på fredag kväll, kör hela natten ner till Stockholm och tar dagsfärjan över till Åbo. Hemma i Helsingfors är vi på lördagskväll 24.2 ca kl. 23. Vi har hytter på färjan under båda resorna. Samtidigt med detta skribaläger ordnar vi också ett ungdomsläger. Vi åker alla med samma buss och bor på samma lägergård. En del av programmet är gemensamt och en del skilt. Sportlovskriban kostar 590€. I priset ingår resan, logi och maten i Åre, lunch på resan upp till Åre, middag på hemvägen på båten samt skribaweekenden. Var och en betalar själv sitt sportande, liftkort (vi får ca 25% rabatt) samt möjlig skiduthyrning.

Matteus Sportlovsläger i Åre, Sverige

Läger: 17-24.2.2024

Skribaweekend 30.8-1.9.2024

Stadsskriba

Stadsskriban ordnas i samarbete med de övriga svenska församlingarna i Helsingfors och består av träffar i stan, samt kyrkbesök och utflykter. I stadsskriban ingår inga övernattningar. Stadsskribans träffar ordnas på våren och sommaren. Konfirmationen är i augusti/september. Stadsskriban är avgiftsfri men deltagaren betalar buss/ båtbiljetter samt maten under möjliga utflykter.

Matteus privatskriba

Enligt överenskommelse.

Om du helst vill gå din skriba på egen hand och diskutera med en vuxenledare (live eller via chat), så är privatskriban något för dig. Du får läsa lite i en bok och se några filmer för att kunna besvara frågor. Gudstjänstbesök på egen hand ingår också. Tidtabellen är flexibel. Konfirmationen kan ske tillsammans med någon grupp eller enskilt. Privatskriban kostar 80€.

Omsorgsskriba

En anpassad skriba för dej som behöver extra stöd i din vardag. Kontakta Tonja Weckström för mer info.

Internationell skriba

Internationell skriba på engelska med St Matthew’s international church och Olarin seurakunta på Hvittorp, Kyrkslätt

Läger: 29.7-5.8.2024

En skriba för dej som talar engelska eller annars bara vill gå skriban på engelska. Avgiften för den internationella skriban är 180€. Deltagaren bör själv arrangera transporten till och från Hvittorp, Kyrkslätt. Konfirmationen sker 10.8.2024 kl.14 i Olars kyrka. Mera info om skriban och länken till anmälan fås av vår engelskspråkiga präst Anna Poutiainen, anna.poutiainen@evl.fi, 0503080803.


Åreskriban börjar med en startdag i januari och Lekislägren med en startdag i februari/mars. Konfirmationerna för Årelägret samt Lekis sommarläger hålls en lördag i september i Matteuskyrkan i Östra centrum.


ALLMÄNT OM KOSTNADER

Avgiften för skriban får inte bli ett hinder för någon att delta. Församlingen kan efter anhållan bevilja nedsatt avgift eller friplats. Kontakta Tonja Weckström i god tid för en blankett för anhållan.


ANMÄLAN

Anmälningen görs på nätet: www.helsingforsforsamlingar.fi/matteus.

Anmälningslänken öppnas 2 oktober. Fyll i anmälningsformuläret med omsorg senast den 31 oktober 2023. De anmälningar som kommit in efter sista anmälningsdag beaktas i andra hand. I slutet av november får du veta vilket skribaalternativ du blivit antagen till. Vid frågor kontaktar du någon i ungdomsteamet.

OBS Anmälan till Internationella skriban görs via en skild länk som fås av anna.poutiainen@evl.fi

Anmäl dig här:

https://asiointi.helsinginseurakunnat.fi/enrolment/enrolment/C252D06E610120B0064A576C8E3067CA


Kontakt: