27.09. Grattis: Torolf | Respons
Hela Helsingfors

Kampens kapell öppnar igen i början av juni

29.05.2023, 13:54 /  päivitetty 29.05.2023, 14:09
Kampens kapell, som har varit stängt sedan förra hösten, öppnar för allmänheten igen på måndagen den 5 juni. Kapellet kommer att vara öppet från måndag till fredag, kl. 10–17. Platsen fungerar under sommarsäsongen, från juni till september, som en plats för eftertanke och som sevärdhet. Under högsäsongen kommer det inte att vara någon annan verksamhet där.
Pappi Nanna Helaakoski Kampin kappelissa kynttilöiden äärellä

Under sommarsäsongen kommer det uppbäras en inträdesavgift på fem euro av alla besökare som fyllt 18 år. Med dessa intäkter täcker man drifts- och personalkostnaderna för hela året och möjliggör gratis inträde under 2/3 av året. Det bör också noteras att kapellet som byggnad inte finansieras av de gemensamma samfundsskatteintäkterna avsedda för underhållet av kyrkorna, eftersom det inte är församlingarnas kapell.

– Det är fantastiskt att vi igen kan välkomna kyrkobesökare att beundra kapellet och finna ro där. Vi hoppas att Kampens kapell fungerar som en gemensam plats för Helsingforsborna på samma sätt som våra andra kyrkor i stadens centrum, säger Stefan Forsén, chef för den gemensamma församlingsarbetet i Helsingfors församlingar.

– Vi planerar för närvarande aktiviteter och innehåll för tiden efter sommarsäsongen. Samtalsstöd kommer inte längre att erbjudas i kapellet, berättar Kenneth Koskinen, verksamhetschef för Kampens kapell.

Församlingens jourpräster och diakoniarbetare erbjuder samtalsstöd.

Kampens kapell vid Narinken stängdes hösten 2022 som en följd av omställningsförhandlingarna inom Helsingfors kyrkliga samfällighet.

Kapellet invigdes år 2012 och är ritat av arkitekterna Mikko Summanen, Niko Sirola och Kimmo Lintula på arkitektbyrå K2S. Den 11,5 meter höga byggnaden består av tre olika träslag. Ytterväggarna är gjorda av gran och belagda med vax som utnyttjar nanoteknologi. Innerväggarna är gjorda av furu med utformade paneler, och kapellets möbler och innerdörr är av ek.

Välkommen till Kampens kapell!