20.05. Grattis: Karolina, Lilian, Caroline, Lilja, Lilli, Lily | Respons
Hela Helsingfors

Mats Almqvist startar frukostklubb: Han kan prata med vem som helst

01.09.2023, 10:46 /  päivitetty 01.09.2023, 10:49
Mats Almqvist gjorde en omstart som 40-åring. I höst dukar han fram frukost för män i arbetslivet som tappat bort sina kompisar.
Foto på Mats Almqvist som sitter med en kaffemugg på en trappa.

Efter nedstängningen under coronapandemin saknade Mats Almqvist sina vänner. Snart märkte han att han inte är den enda vuxna mannen i arbetslivet som inte hinner träffa sina kompisar regelbundet. Eller som ens har några kompisar att ta kontakt med.

– Jag beslöt att göra något så konkret som att grunda ett frukostsällskap för män. En plats där man kan mötas åtminstone några gånger i terminen, fast allas kalendrar är så fullspäckade. Inga teman, inga agendor, bara en skön frukost och avslappnad diskussion.

Prestera inte vänskap

Som 40-åring höll Mats Almqvist på att bli sjukpensionerad på grund av ryggproblem. Då bytte han försäljning mot skolbänken. Idag är han egenföretagare inom idrott och motion och jobbar med allt från innebandyjuniorer till konditionsboxande pensionärer. Genom sitt arbete med människor har han lagt märke till det ökade presterande, tidsbristen och stressen hos dagens människa.

– Få av oss tar sig tid att bara sitta ner och samtala i dag. Till och med våra vänskaper har blivit presterande, typ ”vi måste hinna" med kräftskiva i år också. Missförstå mig rätt, jag gillar verkligen fester och att ordna saker, men det behövs också kravlösa platser där man bara får vara tillsammans.

Han minns barndomens samvaro med kompisar där man kunde sitta i timtal tyst i bredd och läsa Kalle Anka.

– Jag är själv ett dåligt exempel med sprängfylld kalender, men jag vet att jag saknar den sortens kravlösa gemenskap med andra människor.

En bättre plats

Genom en avslappnad frukost i månaden hoppas Almqvist ge plats åt män i arbetsför ålder, som kanske saknar kompisar att bara hänga tillsammans med. I bästa fall kan man hitta nya vänner över en frukost.

– Världen blir alltid lite bättre när man får prata bort en stund. Mitt drömgäng är ett petanquesällskap utanför en fransk bistro som umgås över ett spel, den "wiben", stämningen, söker jag.

När Mats Almqvist kom på tanken med en frukostklubb funderade han först över att ordna den i egen regi. När församlingen erbjöd utrymmen för träffarna, så tackade han ändå ja. ”Hörnan” ligger i gatuplan på Högbergsgatan, strax intill Johanneskyrkan. Där finns sköna soffor och ett bra kök.

– Församlingen fungerar här som en plattform men på träffarna kommer vi inte att ha något religiöst innehåll. Ifall någon vill tala om religion så får man förstås göra det, men jag kommer inte hålla någon andakt eller så, säger Almqvist.

Varför lördag morgon?

– Då är åtminstone många i arbetslivet lediga. Ingen tid passar alla men eftersom det är jag som kokar kaffet så måste jag utgå ifrån när jag har tid att göra det.


Valkoisella pöydällä halkaistu croissant ja muruja, sekä kuppi kahvia.

Frukostklubb för män i arbetslivet

Fyra lördagar under hösten: 9.9, 7.10, 11.11, 9.12.2023 kl. 10–12

Plats: Hörnan, Högbergsgatan 10

Ingen förhandsanmälan

Kontakt: mats.almqvist@uwe.fi

Mats Almqvist

• 52 år, gift, tre barn

• Före detta friidrottare och numera mångsysslande motionär.

• Företagare

”Mats är en inspirerande person, hjälpsam - han hjälper gärna både unga som äldre med vad det än gäller. Han är en mångsysslare som kan allt och känner alla. Ungdomarna gillar honom. Vi träffades på Solvalla för flera år sen - han idrottar med församlingens ungdomar och konfirmander.” Sini Aschan.

”Mats är “coachernas coach”, han kan peppa alla. Han har tusen järn i elden, alltid på gång. Vi träffades på våra äldsta söners dagis för 21 år sedan och har fortfarande kontakt.” Janne Silfverberg

Text och bild: Nina Österholm. Texten har ingått på Helsingforssidorna i Kyrkpressen 2023.