29.05. Grattis: Oliver, Olivia, Livia, Liv | Respons
Hela Helsingfors

Fest i Matteuskyrkan när Patricia Högnabba installerades som kyrkoherde

14.09.2023, 09:25 /  päivitetty 14.09.2023, 09:30
"Glad, inspirerande, kreativ och framåtseende, fortsätt vara dig själv", sa biskop Bo-Göran Åstrand när han installerade Patricia Högnabba som kyrkoherde i Matteus församling den 13.9.2023. "Huset är alldeles fullt, du har många med dig!"
Välsignesle

– Matteus är en glad församling, sa biskop Bo-Göran Åstrand när han inledde installationen av församlingens nya kyrkoherde, Patricia Högnabba, i Matteus församling på onsdag kväll.

Vanligtvis är det ungdomsmässa i Matteuskyrkan på onsdagar. Med sina starka bakgrund i ungdomsarbetet önskade Högnabba bli installerad en onsdag kväll, istället för en söndag, och så blev det.

Sammanlagt 270 personer slöt upp och fyllde Matteuskyrkan. Medlemmar, kyrkokören, ungdomar och barn ur församlingen deltog på olika sätt i den varma och glada kvällsmässan som förrättades på fyra språk: Svenska, finska, engelska och ryska – tack vare det engelska och ryska församlingsarbetet som verkar i Matteuskyrkan.

– Matteus är något ni gör tillsammans och det vet jag att är viktigt för dig, Patricia. När ni för det goda arbetet vidare och människor verkligen känner sig välkomna i kyrkan, då är ni arbetskamrater med Gud, sade biskopen.

‍En tid för fetapajer och en tid för evigheten

I sin predikan knöt Patricia Högnabba an till bibelberättelsen om Marta och Maria, där Marta var den som såg till att fixa allt det praktiska medan systern Maria var mer intresserad av att sitta hos Jesus och höra vad han hade att säga. Patricia Högnabba hoppas att det också framöver finns rum både för Marta och Maria i Matteus.

– Vi tillbringar i snitt 5 år och 3 månader av våra liv med att oroa oss i onödan, så det var kanske helt på sin plats när Jesus uppmanade Marta att "chilla lite mer".

Hon hoppas ändå att det alltid ska finnas plats för både dem som arbetar för det goda i stunden och dem som arbetar för det eviga perspektivet i Matteus.

–‍ Vi behöver se på vad som är beständigt och vad som kommer att försvinna. Det finns tid för förkläde och det finns tid att avstå från förkläde.

Hör hela predikan och ta del av installationsmässan på YouTube

Läs Kyrkpressens rapportering från kvällen här

Se mera bilder på Matteus konton i sociala medier