22.10. Grattis: Anita, Anja | Respons
Munkshöjdens kyrka

Daniel Björk installerad som kyrkoherde i Petrus församling

Petrus församling

02.04.2017, 21:12

Genom en högtidlig ceremoni med cirka 250 närvarande installerade biskop Björn Vikström i dag söndag Daniel Björk som kyrkoherde i Petrus församling.

– Jag har länge drömt om en församling som vågar ta vår tids utmaningar på allvar, som är full av liv och som bygger mot den framtid som ännu ska komma, sa Daniel Björk i sin predikan.

Enligt honom är den plattform som kyrkan i dag jobbar utgående ifrån helt annorlunda jämfört med tidigare.

– Församlingen i dag sträcker sig snarare ut i världen än samlar människor. Kyrkan är de människor som bär med sig Jesus budskap. Att vara medlem i församlingen är som att vara med i en motståndsrörelse som står upp för kärlek, tro och hopp.

Ansvar och förebild

Innan själva installationen ställde biskop Björn Vikström några stora och ansvarsfyllda frågor till den blivande herden. Bland annat frågade biskopen om Björk i sin församling vill ansvara för att evangeliet förkunnas rent och om han själv vill leva så, att han blir ett föredöme för församlingen.

Församlingsrådets viceordförande Caroline Sandström, rådsmedlem Christoffer Perret, den pensionerade kyrkoherden Bengt Lassus, kyrkoherde Stefan Forsén från Matteus församling samt kaplan Ronny Thylin och församlingspastor Fredrik Kass från Petrus församling assisterade vid installationen. Efter själva ceremonin kunde Björk inte låta bli att sträcka armarna i luften i en lycklig segergest och församlingen svarade med applåder. En kör av församlingsmedlemmar framförde sedan stycket "Här är jag sänd mig" under ledning av Rebecka Björk.

Du är kyrkan

Efter installationsgudstjänten serverades soppa, tårta och kaffe utanför kyrkan. Festligheterna fortsatte med en lättsam tillställning med videohälsningar, frågesport, tal och en nyskriven sång dagen till ära. Bland annat lärare och elever från Munkshöjdens skola sände en hälsning.

– Det är roligt när kyrkan besöker skolan och det är du Daniel som är kyrkan för oss, sa lärare Sonja Djupsjöbacka.

Av församlingsrådet fick Björk utöver blommor en Playmobil-Luther, reformationsjubileet till ära.

– Vi är så glada över att Guds tidtabell kommit fram till det här målet, sa Caroline Sandström. Nu fortsätter vi och kämpar tillsammans.