25.04. Grattis: Markus, Mark, Marco | Respons
Matteus församling

Vi får inte glömma Ukraina! Ljuständning 24.2 kl. 17 på domkyrkans trappor

15.02.2024, 12:59 /  uppdaterad 15.02.2024, 13:02
Rysslands angreppskrig mot Ukraina har pågått i två år. Ukraina och ukrainarna behöver vårt stöd och vår hjälp mer än någonsin. Vi välkomnar alla stadsbor till evenemanget "Ett ljus för Ukraina" på Senatstorget, lördagen den 24 februari kl. 17 för att tända ett ljus för krigets offer. Från kyrktrapporna sänder vi genom ljushavet ett tydligt budskap till Ukraina om att finländarna inte har glömt dem.
Valoa Ukrainaan -tapahtuman kutsu

För två år sedan inledde Ryssland sitt angreppskrig mot Ukraina med full kraft. Många Helsingforsbor har under de senaste åren levt med ukrainarna, både i sina tankar och genom sina handlingar. Stadsborna har hjälpt genom att exempelvis donera till insamlingar, arbeta i olika frivilliguppgifter – många har till och med öppnat sina hem för flyktingar. Trots att kriget sprider mörker runt sig får vi inte låta hoppet och ljuset slockna. Vi glömmer inte Ukraina och ukrainarna.

Programmet vid evenemanget "Ett ljus för Ukraina" inleds med klockringning från Helsingfors domkyrka och en tyst minut kl. 17:00. Gravljus kan placeras vid kyrktrapporna mellan kl. 15:00 och 20:00. Vid evenemangets slut samlar Föreningen för ukrainare i Finland rf in ljusen och skickar dem till fronten i Ukraina, där de används som energi- och ljuskällor. Om du vill kan du skriva en personlig hälsning till Ukraina på ljuset. Arrangörerna delar ut 2000 ljus på torget.

Du kan också delta genom att tända ett ljus i sociala medier genom att publicera en bild eller emoji av ett ljus. Evenemangets hashtags är #WeMustNOTForget och #WeStandWithUkraine.

Program vid evenemanget "Ett ljus för Ukraina":

Kl. 17:00 Evenemanget inleds med klockringning från Helsingfors domkyrka och en tyst minut. Därefter hör vi statsledningens hälsningar till Ukraina samt körsång av ukrainska körer.

Kören Maailma-kuoro (dirigerad av Saara Ruuska) och Föreningen för ukrainare i Finland rf:s körer Perspiv (dirigerad av Uliana Burdina) och Kalyna (dirigerad av Gregory Pass) framför sången "Plyve kacha".

Arrangörernas representanter och inbjudna gäster tänder sina egna ljus vid kyrktrapporna.

Körsång: "Molytva za Ukrainu" (Bön för Ukraina).

Kl. 17:30 Det officiella programmet avslutas och allmänheten kan placera sina egna ljus vid kyrktrapporna.

Kl. 20:00 Domkyrkans festbelysning släcks och ljusen samlas in för att användas som energi- och ljuskällor vid fronten i Ukraina.

Om du inte kan närvara kl. 17 kan du placera ett gravljus vid kyrktrapporna mellan kl. 15:00 och 17:00, samt mellan kl. 17:30 och 20:00.

Evenemanget arrangeras av Kyrkan i Helsingfors, Mothersforpeace rf och Föreningen för ukrainare i Finland rf i samarbete med Helsingfors stad, Helsingfors universitet, Statsrådets kansli samt Ukrainas ambassad.