20.06. Grattis: Inga, Ingalill | Respons
Matteus församling

Helsingforsbor förväntar sig stöd och fredsarbete från kyrkan

05.06.2025, 15:47
Empati- och imageundersökning 2025: Kyrkans image har blivit varmare och modigare.
Diakoni ja kaksi ihmistä

En färsk enkät visar att Finlands evangelisk-lutherska församlingar upplevs som allt mer närvarande och modiga, särskilt i stadsmiljöer runtom i landet.

När Helsingforsbor ombads att välja mellan motsatspar för att beskriva kyrkan, syntes tydliga positiva förändringar. Kyrkan upplevs nu som mer experimentell än stel, mer personlig än rutinmässig och närmare snarare än avlägsen. Fler svarande anser att Kyrkan i Helsingfors känns personlig och vågar mer än tidigare.

Det fanns också stark enighet kring kyrkans trovärdighet: 75 % av Helsingforsborna anser att kyrkan är pålitlig, även om siffran sjunkit med cirka 4,6 procentenheter sedan början av decenniet.


Värderingsmässig samstämmighet ökar

‍Nationellt var förändringarna i inställning små jämfört med tidigare mätningar, men unga män under 25 utmärkte sig med en allt mer positiv syn. År 2021 var 32 % av dem positivt inställda till kyrkan, 2023 hade andelen ökat till 40 %, och 2025 var den uppe i 44 %.

Om unga män tidigare pekades ut som en växande andlig målgrupp i Helsingfors, är det nu unga kvinnor som i ökande grad upplever att kyrkans värderingar stämmer överens med deras egna. För kvinnor i åldersgrupperna 18–24, 25–34 och 35–44 år har den här förändringen varit tydligast. Totalt sett har upplevelsen av värdeöverensstämmelse bland kvinnor ökat med 7 procentenheter – från 35 % till 42 %.

Enkäten erbjöd möjlighet att välja "annat" eller att avstå från att ange kön, men antalet svarande i dessa kategorier var för litet för att ge statistiskt tillförlitliga slutsatser.

– Bilderna vi har av kyrkan förändras långsamt, men i vissa frågor ser vi en tydlig och konsekvent trend, säger Kimmo Ketola på enheten Kyrkans forskning och utbildning.

– Det är särskilt intressant att fundera över vad som ligger bakom detta ökande engagemang bland de yngsta åldersgrupperna.


Församlingstidning, gravgårdar och julkalender bygger kontakt

‍Medlemmar i Helsingforsförsamlingarna möter kyrkan främst genom tidningen Kirkko ja kaupunki (65 %) samt på gravgårdar (51 %). Den gemensamma julkalendern för huvudstadsregionen nådde 48 % av medlemmarna och tog sig därmed upp bland de främsta kontaktkanalerna. Bland personer som inte är medlemmar i kyrkan sker mötet oftast via gravgårdsbesök (39 %).

Av dem som tog emot den senaste julkalendern tyckte 33 % att den var lyckad, medan 21 % ansåg den vara misslyckad. Den fick särskilt positiv respons från unga kvinnor.


Kyrkans roll: att stötta och hjälpa

‍Enkäten bad också deltagarna att betygsätta vikten av olika verksamheten och hur väl församlingarna uppfyller dessa uppdrag, på en skala från 1 till 7.

I Helsingfors var de tydligaste förväntningarna kopplade till hjälpinsatser: vård av utsatta och äldre samt stöd vid livskriser lyftes fram som viktigast. Många önskar att kyrkan satsar mer just på dessa områden. En ny fråga gällde kyrkans roll som förespråkare för fred – här noterades en tydlig diskrepans mellan upplevd betydelse och faktisk prestation.

Kyrkan väcker känslor – empati, belåtenhet och besvikelse

‍Som en del av undersökningen tillfrågades deltagarna också om vilka känslor kyrkan väcker. I en mätning utförd av NayaDaya Oy har positiva känslor ökat något, både bland medlemmar och icke-medlemmar i hela landet. De vanligaste känslorna gentemot kyrkan är medkänsla, belåtenhet och besvikelse. För ungefär var femte person är kyrkan så irrelevant att den inte väcker några känslor alls.

Den digitala enkäten genomfördes av Norstat Oy under mars–april 2025 i 16 stadsförsamlingar, med över 8 000 svarande. Urvalet är viktat efter region, kön och ålder för att spegla befolkningen. I Helsingfors deltog cirka 1 100 personer, hälften medlemmar och hälften icke-medlemmar. Undersökningen har gjorts vartannat år under 2020-talet.