19.04. Grattis: Bernt, Bernhard | Respons
Johannes församling

Varför ställer du upp i församlingsvalet?

07.10.2022, 09:12 /  päivitetty 28.10.2022, 13:25
Våra kandidater i församlingsvalet, till församlingsrådet eller till både rådet och kyrkofullmäktige, presenteras närmare och får besvara samma fråga.
porträtt av kandidaterna till församlingsvalet, alla

Samtliga kandidater till kyrkofullmäktige kandiderar även till församlingsrådet, därför presenteras var och en endast en gång. Det första kandidatnumret används i församlingsvalet, det andra i kyrkofullmäktigevalet. Den ålder som uppges är kandidaternas ålder på valdagen.

porträtt på hälften av församlingens kandidater i församlings- och kyrkostyrelsevalet

porträtt av kandidaterna i församlingvalet och valet till kyrkofullmäktige, andra hälften

Nr 11 och 2: Eva Ahl-Waris

47år, Mejlans, fil.dr., teol.stud.

"Jag kandiderar i församlingsvalet eftersom jag vill vara med och påverka arbetet i min församling på gräsrotsnivån. Jag bor i Mejlans och har lång erfarenhet av olika slags föreningsarbete. Just nu är det viktigt att arbeta för inkludering och öppenhet. Kyrkan företräder också ett materiellt och immateriellt kulturarv, vilket jag har insyn i tack vare min bakgrund som historiker."

Nr 12: Arthur Berglund

19 år, Drumsö, ungledare, studerande


Nr 13: Simon Bergman

38 år, Arabiastranden, Organsiationssekreterare

Jag kandiderar i församlingsvalet för att kyrkans arbete och gemenskap är viktig - för alla åldrar. Särskilt ungdomsarbetet och diakonin är saker vi måste satsa på i dessa tider.


Nr 14: Maria Björnberg

59 år, Gardesstaden, fil.mag.

"Jag ställer upp i valet igen för att jag känner mig kallad till det. Samtidigt vet jag att det är väljarna som avgör just vem av alla oss som sköter uppdraget. Min erfarenhet av arbetet i församlingsrådet är lång, och om jag blir invald också denna gång, hoppas jag att vi får arbeta för en öppnare kyrka som ser medlemmarnas och människornas behov av hjälp och stöd i en tuff omgivning och en osäker tid. Jag tror att kyrkan har en viktigt uppgift framför allt i livets brytningsskeden. Men vi måste hitta nya sätt att nå ut, och vi måste göra mer för kontakten till församlingsmedlemmarna."


Nr 15: Kristina Causton

24 år, Berghäll, matematikstuderande

"Jag bor i Helsingfors, Berghäll med min sambo och hund. Jag är hemma från Esbo, där jag varit aktiv inom Esbo Svenska Församlings ungdomsarbete sedan skriftskolan. Nu som vuxen församlingsmedlem vill jag vara med och göra kyrkan till ett ställe för alla, särskilt sådana grupper som lätt glöms bort eller blir utanför församlingsarbetet såsom ungdomar och unga vuxna. Jag tycker också att det är viktigt att dessa åldersgrupper är representerade i församlingsrådet. Jag har förutom erfarenhet i att ordna program åt unga också en bakgrund i matematik som gör att logistiska och ekonomiska frågor är särskilt intressanta."


Nr 16, Birgitta Dahlberg Heikel:

77 år, Ulrikasborg, journalist, pensionär, tidigare aktiv inom kommunalpolitiken

"Jag kandiderar för att jag har blivit uppmuntrad att ställa upp. Min tidigare period i församlingsrådet för många år sedan gav mig mycket och lärde mig mycket. Jag hoppas att jag också kunde ge de anställda stöd i svåra frågor."


Nr 17 och nr 3: Fredrik Guseff

43 år, Främre Tölö, pol.mag., partisekreterare

"Jag har suttit med i församlingsrådet den senaste perioden och vill gärna vara med och fortsätta bära ansvar för vår församling. Våra svenskspråkiga församlingar är viktiga framförallt för församlingsmedlemmarna men också för Svenskfinland i stort. Förutom gudstjänstlivet har församlingarna viktig roll i samhället exempelvis genom diakonin och arbetet med barn och unga. Familjearbetets betydelse är också stor. Jag tror att mina erfarenheter från politiken och hur organisationer leds kan vara till fortsatt nytta för församlingen."


Nr 18: Solveig Gräsbeck

55 år, Bortre Tölö, fil.mag., pianopedagog -

Nr 19, kyrkofullmäktige nr 4: Martina Harms-Aalto

59 år, Kampen, fil.mag., företagare

"Jag kandiderar för att kunna fortsätta det församlingsrådsarbete som jag nu har haft förtroendet att sköta under fyra år.Församlingen och dess verksamhet är viktiga i dagens samhälle och samtidigt behöver vi fundera över hur vi blir tillräckligt angelägna för att medlemmarna ska hitta oss och vilja delta i allt som vi erbjuder. Jag har bred erfarenhet av beslutsfattande på olika nivåer och har upplevt att också arbetet i samfällighetens kyrkoråd och fullmäktige har varit till nytta för att hålla framme den svenska verksamhetens behov och behov av särlösningar. Jag bor med hund och make i Kampen men tycker inte att stadsdelen har någon större betydelse i detta val.


Nr 20 och nr: Björn Holm

70 år, Drumsö, pensionär, ITC-lärare

-


Nr 21: Runa Ismark

38 år, Mejlans, ped.mag., verksamhetsledare för Sfp i Helsingfors.

"Jag tror att kyrkan och församlingsgemenskapen fortfarande kan spela en viktig roll i människors liv. Jag vill vara med och förnya verksamheten så att den fortsätter vara meningsfull. Vi kommer att uppleva tuffa ekonomiska tider och då är det bra att ha en rad förtroendeuppdrag i bagaget för att kunna prioritera rätt - människonära och familjenära."


Nr 22: Stephanie Lindberg

39 år, Drumsö, pol.mag., språkskyddssekreterare

"Jag kandiderar för att jag ser att kyrkans och församlingens roll växer i en orolig och osäker tid. Ensamheten bland de äldre är något vi alla känner till, men allt mer börjar också ensamheten bland unga att lyftas upp. Världssituationen gör att folk behöver trygghet och här ser jag att församlingen kan erbjuda en gemenskap och ett stöd. Jag kandiderar också för att jag vill att kyrkan ska vara öppen och välkomnande för alla."

På grund av ett tekniskt missöde finns Stephanie Lindberg inte med i valkompassen.


Nr 23 och nr 6: Malin Lindholm

32 år, Munkholmen, förbundssekreterare, pedagogikstuderande

"Kyrkan och församlingen gör mycket gott och har viktigt verksamhet, vilken jag vill stödja genom att vara medlem. Samtidigt finns åsikter och verksamhetskultur inom kyrkan som enligt mig inte hör hemma i dagens samhälle, till exempel en föråldrad äktenskapssyn. Jag kandiderar för att jobba för en liberal och inkluderande kyrka, som erbjuder trygghet och gemenskap. En kyrka där alla medlemmar är lika värdefulla, oberoende orsakerna till medlemskapet."


Nr 24 och nr 7: Lars Lundsten

61 år, Hagnäs, docent

"Jag hejar på en bred folkkyrka med plats för oss alla. Därför tycker jag att det är viktigt att den formella makten inte glider i händerna på representanter för olika extremrörelser inom kyrkan.

För att kyrkan också i framtiden skall kunna vara en folkkyrka måste vi fånga upp våra barn och unga. All verksamhet som riktar sig till barn och unga är en investering. (Vi gamla hänger med av tradition och gammal vana.) Jag vill ta del i att föryngra verksamheten i Johannes församling och förnya arbetssättet i Helsingfors kyrkliga samfällighet, ett jobb som jag började med som medlem av Gemensamma kyrkorådet 2009-2015."


Nr 25: Nanny Nordström

54 år, Drumsö, pol.mag., sjukpensionär

"Jag ställde upp i församlingsrådsvalet för 4 år sen och blev då suppleant. Det har gett mersmak och nu hoppas jag kunna fortsätta vara med och påverka allas vår församling, till en plats där var och en känner sig välkommen."


Nr 26: Patrik Olander

54 år, Mejlans, ekon.mag.

"Ekonomin inom församlingen intresserar mig och att om möjligt hitta fler sätt att hålla ekonomin i skick. Dessutom är det viktigt att ordna träffar för församlingsmedlemmarna."


Nr 27: Sofia Palmén

24 år, Drumsö, studerande

"Jag kandiderar för att jag tycker det är viktigt att ungdomars och unga vuxnas röster blir hörda. Dessutom tycker jag att det är viktigt med dialog och samarbete mellan olika åldersgrupper. Jag är uppvuxen och bor ännu på Drumsö."


Nr 28 och 8: Axel Sippel

19 år, Främre Tölö, studerande

Jag kandiderar i församlingsvalet för att jag vill vara med i beslutsfattandet i min hemförsamling och påverka utvecklingen.


Nr 29: Henrik Stenbäck

65 år, Drumsö, pol.mag., pensionär


Nr 30 och 9: Kalle Sällström

44 år, Kronohagen, teol.kand., verksamhetsledare

"Jag vill jobba för en öppen och glad folkkyrka som finns närvarande i människors vardag och fest. Kyrkan ska försvara de allra svagaste i samhället, stöda barn, unga och familjer, motverka ensamhet och utsatthet, samt i alla lägen sprida tro, hopp och kärlek! Har varit förtroendevald i Johannes församling och gemensamma kyrkofullmäktige i Helsingfors nu i två perioder, uppgiften är meningsfull, inspirerande och lärorik. Vill gärna ännu ge av min tid och mitt engagemang för församlingens och kyrkans bästa!"


Nr 31 och 10: Elina Tiiainen

53 år, Drumsö, psykiatrisk sjukvårdare, diakonissa

"Jag bor på Drumsö med min familj. Den kristna tron, kyrkan och församlingen har varit viktiga för mig ända sedan min barndom. Jag ser att när hela kyrkan och världen nu är i förändring, är det viktigt att ställa upp för att kunna påverka min lilla del och stöda församlingens personal i sitt värdefulla och tunga arbete. Jag har själv jobbat i kyrkans tjänst och vet därför vad arbete inom kyrkan innebär och kräver, men också ger. Det skulle vara intressant att lära mig mera om beslutsfattande i församlingen och vad allt som händer i "kulisserna". Jag tänker att jag har sådan erfarenhet och kunskap som jag kunde använda för min hemförsamlings bästa."


Nr 32: Pia Öhman

45 år, Mejlans, socialarbetare, sakkunnig i ungdomsfrågor

"Jag kandiderar igen i församlingsvalet för att kunna vara med och påverka att kyrkan också i fortsättningen är jämställd, öppen och inkluderande."


Nr 33: Oliver Österman

18 år, Drumsö, gymnasiestuderande, hjälpledare