17.10. Grattis: Saga | Respons
Johannes församling

Vigsel i Johanneskyrkan? Läs det här!

Johannes församling

01.09.2021, 09:48
Här är svar på alla de vanligaste frågorna som brudpar som ska gifta sig i Johanneskyrkan brukar ha.
En bukett med rosor i olika färger

1. Vi har bokat vigsel, vad händer sedan?

När ni bokat vigseltid får ni en bokningsbekräftelse per epost. I det finns en del information om hur ni ska gå vidare t.ex med hindersprövningen och bokning av präst och kantor. När vigseln närmar sig får ni gärna boka en vigselövning. På vigselövningen får ni träffa vaktmästaren, som tillsammans med er går igenom alla praktiska detaljer kring vigseln. Vaktmästaren vill ofta veta hur ni går fram till altaret, var den eventuella brudfrämman och bestmannen kommer stå, om ni har textläsare, om någon ska uppträda med musik eller sång, vilka psalmer ni ska sjunga och hur många gäster ni kommer att ha. Vigselövningen minskar på stress och oro för att allt ska gå rätt till i kyrkan. Ta gärna med brudfrämma, bestman, och de andra som har en uppgift vid vigseln.

2. Vilken tid kan vi komma till kyrkan på vigseldagen?

Max 20 minuter på förhand. Oftast är vigsellördagarna fullbokade och det kan vara ett annat par som gifter sig före er.

3. Får man kasta rosenblad?

Det får man! Men kom ihåg att allt kastande måste ske nedanför kyrktrapporna. Därför bör utdelandet av rosenblad eller dylikt också ske nedanför trapporna. Det gör att så lite skräp som möjligt dras med in i kyrkan. Rosenblad gör också att trappan blir väldigt hal vid regn.

4. Kan vi pynta kyrksalen?

Tyvärr räcker tiden inte till för att pynta salen med exempelvis blommor, med hänvisning till den späckade tidtabellen under vigseldagarna. Av samma orsak ber vi alla brudpar hålla tidtabellen.

5. Hur är tillgängligheten i kyrkan?

Det finns en ramp på högra sidan av kyrkan (sett framifrån) som leder till kryptan. I kryptan finns en hiss som leder upp till vapenhuset. Ingången används för dem som kommer in med t.ex rullstol. Även ledhundar är välkomna i kyrkan.

Bruden använder samma ingång för att komma till brudkammaren som finns i kryptan.

6. Finns det piano i kyrkan?

Det finns en flygel som det är fritt fram att använda. Flygelns stämning sköter församlingen.

7. Kan man parkera utanför Johanneskyrkan?

Kyrkans parkeringsplats är tyvärr inte till för gästerna. Men ett par bilar ryms att parkera där för dem som har svårare att röra sig. Brudparets bil får förstås stå utanför kyrkan!