26.10. Grattis: Amanda, Nina, Ninni | Respons
Den gode herdens kyrka

Den gode herdens kyrka

Petrus församling

03.04.2017, 16:47
I Baggböle, precis i korsningen av Ringvägen och Tusbyleden och ändå på ett fridfullt ställe står Den gode herdens kyrka. Ljusets och skuggornas lek silas in i kyrksalen genom altarväggens fönsterrad.

‍År 1950 byggdes en kyrka i Baggböle. Småkyrkoföreningen hade under årtionden samlat in pengar för ändamålet. Staten tvångsinlöste föreningens arbetarhus på Lepolavägen, som numera fungerar som ungdomslokal. Med dessa intäkter införskaffades kyrkotomten. Kyrkan byggdes i huvudsak med talkoarbete.

Utbyggnaden av den gamla kyrkan blev klar 2002. Helheten fick namnet Den gode herdens kyrka enligt den relief som fanns i den gamla kyrksalen och som nu pryder väggen i församlingssalen. Den nya kyrkan och renoveringen av den gamla kyrkan planerades av akademikern Juha Leiviskä.

Ljuset utgör det centrala byggnadselementet i den nya kyrksalen. Arkitektens stil syns även i lamporna och i den vertikala fönsterraden. Den tidigare kyrksalen gjordes om till församlingssal. I anslutning till kyrkan finns även ett barnens kapell.

Från fönsterraden sprider konstnären Markku Pääkkönens altarkonstverk Gabrielin siipi (Gabriels vinge) en svag färgnyans och en i spektrets toner reflekterande färgprakt i kyrksalen. Reliefen Sinapinsiemen (Senapsfröet) ovanför kyrkans tidigare huvudingång är skapad av skulptören Taisto Martiskainen. Reliefen Hyvä paimen (Den gode herden) i församlingssalen, den så kallade Paimensali, är ett arv från den gamla kyrkans altare och den har skapats av skulptören Yrjö Rosola. Textilkonstnären Agneta Hobin har gjort kyrkans altartextiler och konstverket i silverväv i barnens kapell. I byggnaden finns även målningar av konstnären Juri Saarikoski.

Andreas Silberman-orgeln i fransk stil byggdes 2003 av orgelbyggeriet Martti Porthan. Det gamla instrumentet av orgelbyggeriet Veikko Virtanen finns i Paimensali. Melodierna för kyrkans sju klockor har förverkligats av kompositören Tuomo Teirilä och de varierar enligt kyrkoåret.

Den gode herdens kyrka används av Pakilan seurakunta.

FIRA I KYRKAN

Det är kostnadsfritt att ordna dop, bröllop eller begravning i kyrkans utrymmen.

I kyrksalen finns 350 sittplatser. Om församlingssalen ansluts finns det 550 sittplatser. I församlingssalen finns 120 bordsplatser.

Kök samt mat- och kaffeservis för 120 personer finns till festarrangörens förfogande.