20.04. Grattis: Tindra, Arla | Respons
Hela Helsingfors

Studentprästens lästips för studerande

02.06.2020, 07:52
Är du i färd med att läsa till studentskrivningarna? Har du inträdesprov på kommande, eller har du kanske fastnat med kandin eller gradun?
Studentprästen ger tips för att klara läsandet och må bra.

Hitta ställen där du arbetar effektivt

Jobbar du mest effektivt hemma? I skolan eller på studieplatsen? På ett café? I ett bibliotek? Testa och ta reda på! Kom ihåg att planera in matpauser: ta med dig matsäck eller kolla upp lämpliga matställen på förhand.

Jag upptäckte i något skede att jag kan jobba effektivt hemma på morgonen, men efter en timme eller två börjar jag göra annat. För att studera effektivt kan jag då planera in att jag studerar hemma en timme, och sedan beger mig någon annanstans.

Här är några förslag på bibliotek som jag kan rekommendera att kolla in. De här förslagen råkar alla vara från Helsingfors centrum, så om du bor längre bort kan du gärna börja med att kolla in ditt lokala bibliotek.

  • Nationalbiblioteket (Unionsgatan 36). En pärla för ögat, värt ett besök fastän du inte skulle stanna där för att läsa. En kombination av gamla böcker, takmålningar, pelare och funktionella läsesalar. För det mesta lugnt och tyst.
  • Riksdagens bibliotek (Auroragatan 6). Visste du att Riksdagen har ett eget bibliotek som är öppet för alla? Om du tilltalas av vackra träbord och doften av gamla böcker kan det här vara ett ställe för dig. Obs: Alla besökare måste gå genom en säkerhetskontroll i stil med den på flygplatser, men var inte rädd, personalen är vänlig.
  • Centrumbiblioteket Ode (Tölöviksgatan 4). Förutom att vara ett på alla sätt fantastiskt och kreativt bibliotek har Ode också flera olika läsplatser. Läsesal, olika typer av fåtöljer, höj- och sänkbara bord, bokningsbara grupparbetsrum m.m. När du behöver en paus kan du gå runt i biblioteket eller ta en promenad runt Tölöviken. Obs: det finns inga låsbara skåp på Ode, så håll ett öga på dina saker.
  • Richardsgatans bibliotek (Richardsgatan 3). Väldigt centralt beläget gammalt bibliotek med härliga pelare, valv och färger. Beroende på vad du föredrar kan du hitta ett litet arbetsbord vid ett fönster på andra våningen, krypa upp i en fönstersmyg eller gå upp till den stora läsesalen på tredje våningen.
  • Tölö bibliotek (Topeliusgatan 6). Ett "helt vanligt" bibliotek med ljusa och luftiga utrymmen och en stor läsesal. Biblioteket ligger i en vacker miljö som inbjuder till pauspromenader, med både park, hav och gamla hus i närheten.

Rutiner

Rutiner behöver inte vara tråkiga! Däremot kan de vara avgörande för att studera effektivt.

Om jag inte har en plan för hur jag ska studera kan det hända att jag släpar med mig tio böcker till biblioteket, vet inte var jag ska börja, bläddrar lite här och där, blir distraherad och börjar prokrastinera. Om jag har en plan vet jag var jag ska börja, och jag vet också när jag ska ta pauser.

Mitt tips idag är att göra två planer för dina studier: en långtidsplan och en plan för idag.

Planen för idag kan vara viktig för att veta var du ska börja, och vilka mål du har för dagen. Mitt tips är att den gärna få innehålla följande element:

-Läsa och öva

-pausa

-äta

-röra på dig

-vila

-social interaktion

Det kanske viktigaste att planera in i din dagsplan är regelbundna pauser. De pauserna innebär inte att slösurfa på some eller sugas upp av internets hav av roliga videor, utan pausernas syfte är att låta hjärnan vila. Roliga videor kan du planera in i slutet av dagen, när du har jobbat klart.

Jobba 30 minuter, pausa och gör något annat (rör gärna på dig!) i 5 eller 10. Om du märker att du har flow kan du kanske jobba 60 min och sen pausa 15. Sätt en timer och pröva dig fram.

Långtidsplanen kan vara viktig för den innebär deadlines och visa vilka mål du har för veckan. När jag skrev min gradu kom jag till ett skede då jag insåg att om jag vill bli präst dag e) så måste jag ha anhållit om det dag d), och för att kunna göra det behöver jag få mitt betyg, som jag måste anhålla om dag c). Till betyget måste min gradu vara godkänd dag b) och därför måste jag lämna in den senast dag a). Det gjorde att jag var tvungen att skriva ett visst antal sidor per vecka, och när jag hade en plan lyckades jag också göra det.

Vill du prata?
Känns läsandet trögt, ensamt eller på andra sätt utmanande? Du kan när som helst ta kontakt med studentprästen.

050 380 0662 / 09 2340 2251

Instagram: @studentprasten