Tuomiokirkon krypta

Kirkon alla olevaa holvistoa kutsutaan kryptaksi. Tuomiokirkon krypta otettiin toiminnalliseen käyttöön vuonna 1973. Sen sydän on pieni kappeli. Krypta toimii seurakunnan hartaus- ja kokoontumispaikkana, ja siellä järjestetään myös konsertteja ja näyttelyitä. Kryptaan pääsee Kirkkokatu 18:sta tai hissillä kirkkosalista.

Kryptaksi kutsutaan kirkon alla olevaa holvistoa. Tuomiokirkon krypta rakennettiin alun perin kirkon kellariksi, jossa sijaitsivat kirkon lämmityslaitteet ja halkovarastot. Maalattiainen kellari oli tyhjillään yli sata vuotta.

Krypta remontoitiin vuosina 1972–73 arkkitehti Tarja-Salmio Toiviaisen suunnitelmien mukaan ja otettiin sen jälkeen toiminnalliseen käyttöön.

Kryptaa kunnostettiin lisää vuosina 1996–1998 Tuomiokirkon laajan korjauksen aikana. Sinne hankittiin myös uusi alttarilaite ja taiteilija Carolus Enckellin maalaama alttarimaalaus sekä kirkkotekstiilit, jotka on suunnitellut tekstiilitaiteilija Päikki Priha.

Kesäisin kryptassa toimii Café Krypta, jonka tarjoiluista vastaavat vaihtuvin vuoroin seurakunnan yhteistyökumppanit. Kahvilan tuotto menee kumppanin määrittelemään kohteeseen. Kryptassa voi lisäksi nauttia taidenäyttelyistä, joihin on vapaa pääsy.Taiteilija Carolus Enckellin on maalannut Kryptan alttarimaalauksen. Kirkkotekstiilit on suunnittelut tekstiilitaiteilija, professori Päikki Priha.

Klikkaa kuvaa, ja katso virtuaaliesitys Tuomiokirkosta ja Kryptasta.

----------

Kryptan pohjapiirros

Klikkaa piirrosta, niin se aukeaa isompana.

Etelä- ja itäsakarat eivät ole näyttelykäytössä.