Historia ja arkkitehtuuri

Tuomiokirkko valmistui vuonna 1852 pääosin saksalaissyntyisen arkkitehdin Carl Ludwig Engelin (1778–1840) suunnitelmien mukaan. Kirkon uusklassisen tyylin esikuvana pidetään Pietarissa sijaitsevaa Kazanin katedraalia. Pohjaltaan kirkko on tasavartisen ristin muotoinen.

Tuomiokirkko on osa Engelin suunnittelemaa empirekeskustaa. Keskusaukion nimi, Senaatintori, tulee sen itälaidalla sijaitsevasta Senaatintalosta, joka nykyisin toimii valtioneuvoston linnana. Muita huomattavia rakennuksia torin laidalla ovat entinen raatihuone, yliopiston päärakennus ja kirjasto sekä ns. Kiseleffin kauppiastalojen kortteli.

Senaatintorilla on Venäjän tsaari Aleksanteri II:n muistomerkki. Torin kiveyksessä näkyy myös muistolaatta sillä paikalla, jossa kohosi Helsingin ensimmäinen kirkko, Ulrika Eleonoran kirkko.

Engelin kuoleman jälkeen kirkkoon lisättiin arkkitehti E.B. Lohrmannin suunnittelemat kulmatornit sekä korkeiden pääportaiden (46 askelmaa) molemmin puolin sijaitsevat terassipaviljongit. Länsipaviljongissa ovat kirkonkellot ja itäpaviljonki toimii kappelina. Engelin jälkeen katolle pystytettiin myös 12 sinkkistä apostoliveistosta. Ne ovat maailman suurin yhtenäinen sinkkiveistokokoelma. Kirkon ulkoseinää koristavien kipsireliefien aiheet kertovat Kristuksen elämästä.

Sisätila

Nikolai I:n lahjoittaman alttaritaulun aiheena on Jeesuksen hautaaminen. Sen on maalannut venäläinen Timeon Karl von Neff. Alttaritaulun molemmin puolin sijoitetut polvistuneet enkeliveistokset ovat Engelin suunnittelemat, samoin saarnatuoli.

Laakeriseppeleet alttarilaitteessa symboloivat neljää evankelistaa. Kirkossa on kolme patsasta, jotka esittävät uskonpuhdistuksen merkkimiehiä Martti Lutheria, Philipp Melanchtonia ja Mikael Agricolaa. Agricola oli Suomen uskonpuhdistaja, Uuden testamentin ensimmäinen suomentaja ja kirjakielen luoja.

Krypta

Kirkon alla oleva holvisto eli krypta rakennettiin alun perin kirkon kellariksi, jossa sijaitsivat kirkon lämmityslaitteet ja halkovarastot. Maalattiainen kirkon kellari oli tyhjillään yli sata vuotta, kunnes se remontoitiin käyttöön 1970-luvulla arkkitehti Tarja-Salmio Toiviaisen suunnitelmien mukaan.

Kryptaa kunnostettiin lisää vuosien 1996–1998 korjausvaiheen aikana, ja kryptaan hankittiin myös uusi alttarilaite ja taiteilija Carolus Enckellin maalaama alttarimaalaus sekä kirkkotekstiilit, jotka ovat tekstiilitaiteilija Päikki Prihan suunnittelemat. Seurakuntatilaisuuksien lisäksi siellä järjestetään näyttelyitä ja konsertteja.

Kirkonkellot

Kirkonkellot on sijoitettu Tapuliin, joka on läntinen paviljonki Senaatintorin puolella. Vuodesta 2009 alkaen tapulissa on toiminut kesäisin matkamuistomyymälä. Itäisessä paviljongissa, kappelissa, vietetään pienimuotoisia jumalanpalveluksia ja suoritetaan kirkollisia toimituksia.

Kirkon nimi

Tuomiokirkon alkuperäinen nimi oli Nikolainkirkko rakennushankkeen aloittaneen Venäjän tsaari Nikolai I:n ja Pyhän Nikolauksen mukaan. Pyhä Nikolaus tunnetaan merenkulkijoiden suojeluspyhimyksenä. Suomen itsenäistyttyä vuonna 1917 kirkon nimeksi vakiintui Suurkirkko. Helsingin tuomiokirkoksi sitä on nimitetty Helsingin hiippakunnan perustamisesta vuodesta 1959 lähtien, koska kirkko on Helsingin piispan kotikirkko.

Apostolipatsaat Tuomiokirkon katolla

Tuomiokirkon katolla sijaitsevat sinkkiveistokset kuvaavat Raamatun 12 apostolia. Veistokset muodostavat yhden maailman suurimmista yhtenäisistä sinkkiveistoskokoelmista. Apostoliveistokset ovat myös itsenäisiä taideteoksia.
Lue lisää.