14.08. Onneksi olkoon: Onerva, Kanerva | Palaute
Roihuvuoren seurakunta

Peetelin kirkon sosiaalikeskuksen terveiset Tallinnasta

Roihuvuoren seurakunta

21.12.2021, 20:11 /  päivitetty 27.12.2021, 16:44
Peetelin kirkon sosiaalikeskus kiittää Roihuvuoren seurakuntaa saamastaan tuesta alla olevalla kirjeellä ja toivottaa hyvää joulua. Ostamalla muun muassa Laajasalon kirkon Aulakahvion tuotteita, tuet Peetelin lapsia. Kahvio on seuraavan kerran auki aikaisintaan ma 17.1.2022.
Peetelin lasten ryhmäkuva ja hyvän joulun toivotus.

Kirjeen tekstiä on stilisoitu vain kohdissa, joissa merkitys saattaisi muuten jäädä epäselväksi. Lukemisen helpottamiseksi on lisätty väliotsikot.

Hyvät ystävät ja tukijat Roihuvuoresta ja Laajasalosta!

Lähetämme yhteenvedon vuodesta 2021. Päiväkeskuksen kautta sai tukea 20 lasta, opiskelija- ja nuorisokodissa asui vuoden aikana 5–14 lasta, opintotukiohjelman kautta sai tukea 15 lasta.

Mitä sosiaalikeskuksessa tehdään

Keskuksen kasvattajat, opettajat ja vapaaehtoiset auttavat lapsia läksyissä, ja lapset voivat kehittää viron, venäjän, englannin, saksan ja ranskan taitoaan. Tarjoamme sosiaalineuvontaa vanhemmille ja tuemme perheitä humanitaarisella avulla ja ruoka-avulla. Keskus on avoinna 24 tuntia vuorokaudessa ja kaikki lapset, jotka sitä tarvitsevat voivat tulla Peeteliin myös viikonloppuisin syömään tai viettämään aikaa turvallisessa ympäristössä ystävien kanssa.

Nuorten omien kehittämisryhmien lisäksi kokoontuvat kerran viikossa 9–11-vuotiat tytöt, joiden kanssa kasvattajat puhuvat muun muassa terveydestä, käytöksestä, etiketistä ja internetin vaaroista. Vakavien aiheiden jälkeen valmistetaan yhdessä ruokaa ja pelataan pelejä tai tehdään jotain muuta kivaa.

Lapset valmistavat jokaisen viikon lopussa noin 600 voileipää, joita hyvät ystävämme metodistikirkosta jakavat Jumalan sanan kanssa kaduilla apua tarvitseville ihmisille. Lapset ovat auttaneet myös Viron ruokapankkia keräämään lahjoituksia ja pakkaamaan ruokaa. Lisäksi ovat lapset meille suureksi avuksi päivittäisessä työssämme sekä sosiaalikeskuksen alueen hoidossa.

Tänä vuonna kymmenen nuorta suoritti Alfa-kurssin, missä on mahdollista tutustua kristinuskon perusteisiin keskustelujen ja eri aiheiden käsittelyn avulla. Neljä nuorista jatkaa kurssin jälkeen kotiryhmässä.

Poikkeusaika Peetelissä

11.3.–17.5.2021 oli Virossa Covid 19:n takia poikkeustilanne. Kaikki koulut ohjattiin etäopetukseen ja myös me jouduimme keskeyttämään väliaikaisesti päiväkeskuksen toiminnan. Tuolloin oppilas- ja nuorisokodissa asui yhdeksän lasta, jotka kaikki halusivat jäädä Peeteliin asumaan hätätilanteen aikana. Monet lapset eivät pysty opiskelemaan itsenäisesti kotona, minkä vuoksi vanhemmat ja lastensuojelutyöntekijät pyysivät meitä ottamaan lisää lapsia. Muutamaa päivää myöhemmin opiskelija- ja nuorisokodissa asui 14 lasta.

Huhtikuun puolivälissä selvisi, että viisi sosiaalikeskuksen työntekijää ja kolme lasta olivat koronapositiivisia ja tämän johdosta suljemme keskuksen kymmeneksi päiväksi. Onneksi tämä tapahtui koulujen loma-aikana ja sulkemisen vaikutus lasten koulutukseen oli siten pienempi. Toukokuun puolivälissä avasimme myös päiväkeskuksen uudelleen.

Poikkeustilanteen aikana yritimme auttaa päiväkeskuksen lapsia sosiaalisessa mediassa ja joissain tapauksissa pystyimme tarjoamaan yksilöllistä opintotukea eristetyssä huoneessa. Siitä huolimatta monen päiväkeskuksen lapsen koulutustaso heikkeni huomattavasti etäopiskelun aikana. Lisäksi meille tuli toukokuussa uusia lapsia, jotka olivat olleet koulusta poissa todella pitkään. Sosiaalikeskuksen kasvattajien, opettajien ja vapaaehtoisten avulla lapset onnistuivat korjaamaan puutteelliset arvosanat ja kaikki lapset, kahta lukuun ottamatta, saivat luokkansa päätökseen.

Kahden vuoden kokemuksen perusteella voimme sanoa, että etäopiskelu on monille lapsille erittäin vaikeaa ja he tarvitsevat tukea jatkaakseen opintojaan. Myös lasten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet, ja yhä selvemmäksi tulee heidän elämässään luotettujen aikuisten merkitys, joille he uskaltavat puhua omista huolista.

Mitä teettekin, sanoin tai teoin, tehkää kaikki Herran Jeesuksen nimessä, kiittäen hänen kauttaan Jumalaa, Isäämme (Kol 3:17).

Retket ja leirit

Keväällä järjestimme perinteisen kanoottiretken 40 lapsen ja 20 aikuisen kanssa sekä useita muita mukavia retkiä ja telttaretkiä luontoon. On ilo, että lapset haluavat olla luonnossa. Jos ennen lapset tarvitsivat vähän kannustusta, niin nyt lapset itse kysyvät, milloin lähdetään taas matkaan.

Kesällä järjestimme yhteensä 50 päiväleiriä Saarenmaalla. Yksi leiri kesti 10 päivää ja siihen osallistui noin kaksitoista 8–18-vuotiasta lasta. Leireille osallistui yhteensä 45 erilaista lasta, joista 12 osallistui kahdessa vuorossa. Kävimme vaeltamassa, uimassa, valmistettiin yhdessä ruokaa, opittiin pitämään itsemme ja varusteet kuivina sateessa, huolehdittiin kasvimaasta ja tehtiin paljon muuta jännittävää. Ympäristön ja luonnon suojelemiseksi jatkoimme viime vuonna aloitettua jätteiden lajittelua leirillä.

Jotkut lapset olivat leirillämme ensimmäistä kertaa ja olivat siksi hyvin yllättyneitä ja hieman hämmentyneitä, koska se oli heille aivan uusi maailma, mutta asiat parani päivä päivältä.

Käsillä tekemistä

Yksi tämän vuoden suurista yhteisistä projektista oli keväällä alkanut ja läpi kesän jatkunut linnunpönttöjen rakentaminen. Kaikki lapsemme, isot ja pienet, osallistuivat siihen. Myös tänä vuonna lapset saivat kokeilla, miltä heidän oma salaattinsa ja vihanneksensa maistuvat. Ennen kesäleirien alkua kävimme lasten kanssa pari kertaa valmistelemassa leirikeskusta kesää varten.

Siivosimme talot ja alueen, maalasimme, niitimme ruohoa ja pensaita, ja niin edelleen. Myös leirin ajotie piti saada kuntoon, ja tänä vuonna ryhdyimme tähän työhön perusteellisemmin. Paikallinen mies tuli avuksi traktorillamme, ja yhdessä lasten kanssa levitimme tielle yhteensä yli 15 tonnia soraa.

Toivomme, että tie kestää nyt monta vuotta. Kesäkuun lopussa järjestimme toisen kuuden päivän leirin ja rakensimme lisäuloskäynnit ja portaat leirirakennusten toiseen kerrokseen.

Kaikki alkoi noin 25 vuotta sitten

Elokuun lopussa avasimme uudelleen päiväkeskuksen ja opiskelija- ja nuorisokodin, ja ennen lukuvuoden alkua yli 50 lasta sai tarvittavat koulutarvikkeet.

Muutaman kuukauden kuluttua tulee 25 vuotta siitä, kun Jumala johti meidät yhteen apua tarvitsemien lasten kanssa Tallinnan Koplissa.

Tämän työn jatkuminen vuosien mittaan on ollut todella suuri armo ja siunaus. Olemme nähneet, kuinka monesta vaikeaan tilanteeseen joutuneesta lapsesta on tullut hyviä ihmisiä, jotka työskentelevät monissa eri ammateissa. Monilla heistä on jo perhe ja heidän lapsensa kasvavat nykyään turvallisissa kodeissa, joissa heitä rakastetaan ja tuetaan. On suuri ilo nähdä se.

Kiitos tuesta

Olemme sydämestämme kiitollisia tuestanne ja olemme erittäin kiitollisia Jumalalle, että hän on antanut tällaisia uskollisia ystäviä keskuksemme lapsille! Toivotamme hyvää joulua, terveyttä ja paljon Jumalan siunausta uudelle vuodelle!

Kaikkien pienten ja suurten ystävien puolesta

Mati Sinisaar, Peetelin kirkon sosiaalikeskuksen johtaja
Kaidi Lees, Peetelin kirkon sosiaalikeskuksen projektisihteeri

Tallinnassa 3. joulukuuta 2021