30.09. Onneksi olkoon: Siru, Sirja, Sorja | Palaute
Roihuvuoren seurakunta

Moni ikäihminen kokee häpeää digitaidottomuudesta - opastukset tulivat suureen tarpeeseen

14.08.2023, 17:02
Digiopastajat Kristiina Hanhirova ja Marika Dahl Mikaelinkirkon takapihalla. Kuva: Helli von Essen

Moni välttämätön palvelu on nykyisin tarjolla vain sähköisesti tai sitä on ikäihmisten vaikea muuten saavuttaa. Itä-Helsingin seurakunnat päättivät tehdä asialle jotain, ja palkkasivat pari työntekijää digiosallisuusprojektiin vuosiksi 2021-2023.

Se tulikin suureen tarpeeseen.

Projektin työntekijät Marika Dahl ja Kristiina Hanhirova sekä lukuisat vapaaehtoiset opastivat halukkaita seurakuntien ja yhteistyökumppanien tiloissa viikottain. Paikoitellen opastuksiin oli jonoa. Suosituimpia paikkoja olivat kirkot, ja henkilökohtaisia opastuskertoja kertyi 1403.

- Ikäihmiset olivat silminnähden kiitollisia saamastaan avusta. Moni palasi uudestaan oppimaan ja juttelemaan. Huomasimme, miten ikäihmisillä on valtava tarve tulla kuulluksi – kertoa iloja ja suruja. Monet jäivät purkamaan arjen ja elämän haasteita. Seurakunta koettiin tahona, johon luotetaan ja jonne uskalletaan tulla ’omana itsenään’, Marika Dahl kertoo.

-Monet kohtaamiset tuntuivatkin melkein sielunhoidolta.

Kirkko opetti kerran lukemaan ja nyt uudestaan.

Välttämättömien palveluiden opastamisen lisäksi projektissa opetettiin myös iloa tuovia asioita, kuten kännykkäkuvien lähettämistä läheisille, Facebookin ryhmien seuraamista ja Yle Areenan palvelutarjontaa.

Sen sijaan verkkotapaamisille ei ollut juuri kysyntää.

-Se voi johtua siitä, että heillä uuden oppimiseen menee aikaa. Erään asiakkaan sanoin ”Minulla on enää rajallinen aika ja haluan käyttää sen muuhun. Haluan oppia vain välttämättömän.”

Marika Dahlin mukaan opastukset toivat kirkoille uutta väkeä ja täydensivät seurakunnan palvelutarjontaa.

-Moni kävi ensin syömässä tai messussa ja tuli sitten opastukseen. Me kerroimme usein seurakunnan muusta toiminnasta. Mielestäni seurakunnan toimintaa kannattaisikin katsoa kokonaisuutena - yli työala- ja seurakuntarajojen. Samassa yhteydessä voisi olla useita eri palveluita, ja yhteistyötä voisi tiivistää seurakuntien välillä tässä asiassa.

Vaikka projekti loppui, niin digiopastus jatkuu tiistaisin klo 12-14 Matteuksenkirkon varustamolla vapaaehtoisvoimin syksyllä 2023.

Teksti: Outi Jaakkola

Kuva: Helli von Essen


Mikä digiosallisuusprojekti?

Itä-Helsingin seurakuntien ikäihmisille tarkoitettu yhteisprojekti 2021–2023. Mukana olivat Herttoniemen, Mikaelin, Roihuvuoren ja Vuosaaren seurakunnat.

• ryhmä- ja yksilöopastuksia digipalveluiden käyttämiseen

• kotikäyntejä

• verkkotoimintaa

• älypuhelimella valokuvaamisen opettelua

• Vapaaehtoiseksi koulutettiin yhteensä 32 henkilöä, joista aktiivisina toimi 10. Mukaan lähti sekä uusia että jo seurakunnissa aiemmin vapaaehtoisena toimivia.