03.10. Onneksi olkoon: Raimo | Palaute
Roihuvuoren seurakunta

Laura Malmivaaran valokuvanäyttely Laajasalon kirkolla syyskuussa

Roihuvuoren seurakunta

01.09.2022, 10:05 /  päivitetty 01.09.2022, 10:09
Valokuvaaja, näyttelijä Laura Malmivaaran Kuivuudessa kasvaa toivo -valokuvanäyttely esittelee muotokuvia naisista ilmastonmuutoksen vaikutusten keskellä. Malmivaara tutustui Suomen Lähetysseuran kehitysyhteistyöhön Tansanian Kishapussa syyskuussa 2018 ja kuvasi matkan aikana muotokuvia alueen kylissä kohtaamistaan tytöistä ja naisista.
Laura Malmivaara ja kuvattava nainen katsovat kameran kuvia hymyillen.

Tansaniassa sijaitseva Kishapun alue kärsii kuivuudesta, jota ovat pahentaneet ilmastonmuutoksesta johtuvat ennustamattomat sateet. Kuivuus vaikeuttaa ihmisten toimeentuloa, ruuantuotantoa ja veden saantia jo ennestään köyhällä alueella. Koska naiset ja tytöt ovat usein vastuussa ruoasta ja veden hakemisesta, vaikuttaa ilmastonmuutos erityisesti heihin.

Yksi kuvatuista naisista on kuvaushetkellä 65-vuotias Sara Jagadi. Hänen miehensä Petro oli syksyyn 2018 mennessä istuttanut perheensä kanssa 10 000 puuta. Puiden istutus on ollut yksi Lähetysseuran työmuodoista Kishapun alueella.

Puut antavat varjoa ja suojaavat tuulelta, joka puhaltaa tasangolla voimakkaasti ja nostattaa ilmaan hiekkapölyä. Puut parantavat maaperän viljeltävyyttä ja vähentävät eroosiota. Lähetysseuran tuella puuntaimia on istutettu esimerkiksi koulujen ja kotien pihoille. Kouluissa oppilaat ovat huolehtineet puuntaimista.

Kuvissa nähdään myös nuori nainen Agness Bonifasi, joka on käynyt omassa kylässään Lähetysseuran tukemassa ompelukoulutuksessa. Koulutuksen tavoitteena on tarjota vaihtoehtoisia toimeentulon lähteitä kylän nuorille. Ilmaston muuttumisen takia pelkkään maanviljelyyn ei voi turvautua vaan tuloja tarvitaan monista lähteistä.

Lähetysseura on tukenut Kishapun kyläyhteisöjen sopeutumista muuttuvaan ilmastoon vuosia, muun muassa tukemalla puiden istutusta, kouluttamalla kyläläisiä kuivuutta kestävien lajikkeiden viljelyssä ja pienyrittäjyystaidoissa sekä parantamalla vesi- ja sanitaatiojärjestelmiä. Ilmastotyö Kishapussa jatkuu myös kehitysyhteistyön uudella ohjelmakaudella 2022–2025.

Näyttelyyn voi tutustua syyskuun ajan Laajasalon kirkolla, Reposalmentie 13, ma-to klo 10–14 sekä tilaisuuksien yhteydessä (ks. tapahtumakalenteri).

Näyttelyä on tuettu Suomen kehitysyhteistyövaroin.