18.01. Onneksi olkoon: Laura | Palaute
Roihuvuoren seurakunta

Helena Voutilainen löysi verkkokirkon korona-aikana

Roihuvuoren seurakunta

03.06.2020, 13:43
Tammisalolainen Helena Voutilainen istuu pihalla kuulokkeet korvissa ja seuraa kännykästä verkkokirkkoa

Helena Voutilainen on asunut Roihuvuoren seurakunnan alueella jo 24 vuotta, aluksi Roihuvuoressa, nyt jo noin 17 vuotta Tammisalossa.

Seurakunnan kaikki kolme kirkkoa ovat tulleet hänelle tutuiksi.

Aluksi ajatus siitä, että jumalanpalvelukset siirtyisivät nettiin, herätti hänessä ennakkoluuloja. Vähitellen hän alkoi löytää uudesta tilanteesta monia hyviä puolia.

- Saatoin samana päivänä käydä jopa kolmessa eri jumalanpalveluksessa: Laajasalon kirkon lisäksi lapsuuteni kotikirkossa Vaajakoskella sekä vihkikirkossamme Helsingin Tuomiokirkossa, hän kertaa.

Helena Voutilainen työskentelee ravitsemusterapeuttina HUS:issa. Hän on käynyt töissä myös korona-aikana.

- Vapaapäivinäni olen seurannut kirkoissamme striimattuja päivähartauksia ja musiikkihetkiä. Pääsiäisen jälkeen ilahduin lauluhetkestä, jossa jammailtiin tuttuja pääsiäisajan lauluja ja virsiä.

Voin osallistua jumalanpalvelukseen vaikka aamukahvipöydässä

- Hyvä puoli näissä verkon messuissa ja hartaushetkissä on se, että niihin voi liittyä missä vain. Äitienpäivän gospelkirkosta nautiskelin omalla kotipihalla.

-Jumalanpalvelus on minun oma sunnuntaipäivän hiljentymishetkeni. Voin osallistua siihen vaikka aamukahvipöydässä. Nämä nauhoitetut jumalanpalvelukset tulevat ehkä vielä lähemmäksi kuin normaaliajan messut. Toimittajien kasvot näkee läheltä. Musiikista olen nauttinut erityisesti. Kiitos seurakunnalle siitä, miten hienosti kaikki on hoidettu. Olen ylpeä kotiseurakunnastani!

Vaikka entisajan messuelämään seurakunnassa palattaisiinkin, Helena Voutilainen toivoo striimatuille jumalanpalveluksille jatkoa.

- Niihin voivat osallistua sellaisetkin, jotka eivät muuten pääsisi kirkkoon. Niitähän voisi näyttää vaikka palvelutaloissa.

Poikkeusaika on vaikuttanut myös ihmisten haluun pitää toisistaan huolta.

- Tämä on ollut ihmetyksen aikaa, jotenkin syvällisempää kuin normaali elämänmeno.

Elämänarvot ovat nousseet uudella tavalla esille.

Helena Voutilainen toivookin, että uudet hyvät käytännöt eivät unohtuisi sitten kun joskus palataan normaaliin arkeen.

- Parhaita asioita on ollut lähimmäisten auttaminen. On ollut ilo huomata, miten naapurit ovat tarjoutuneet esimerkiksi tekemään ostoksia niiden puolesta, jotka eivät nyt itse pääse kauppaan.

Erityisesti mielessä ovat Jyväskylässä asuvat 82-vuotias äiti sekä täti, jotka molemmat ovat karanteenissa

- Oman sairastumiseni puolesta en ole pelännyt, mutta totta kai on hyvä, että noudatetaan säädöksiä niin, ettei tartuteta muita. Meidän perheessä poikkeusaika näkyy lähinnä siitä, että lukiolaisemme käy etäkoulua.

- Hienoimpia asioita elämässä on toisten ihmisten kohtaaminen. Myös luonto ja sen kauneus puhuttelevat minua. Kun aamuisin kävelen Herttoniemeen bussille, mieli on kiitollinen kaikesta kauneudesta, jota näen ympärilläni. On kiva lähteä töihin. Jokainen uusi päivä on uusi mahdollisuus.

Teksti: Anna-Mari Kaskinen

Kuva: Ilona Voutilainen