03.08. Onneksi olkoon: Nea, Linnea, Neea, Vanamo | Palaute
Pitäjänmäen seurakunta

Ruokarukous, herkullista kiitollisuuden viljelemistä

Pitäjänmäen seurakunta

23.09.2019, 14:26
Viiden erilaisen ruokarukouksen menu jälkkäriartikkelina, olkaa hyvät! Tekisikö niistä ruokarukouskortit, kuiskuttaisiko apulainen rukouksen vai kokeiltaisiinko lausua kaikurukouksena vanhemman perässä? Lapsiperhearjen ruokapöytätohinassakin voi olla monta erilaista mahdollisuutta hiljentyä pienenpieneksi hetkeksi.
vauva äidin sylissä

Ruokarukous voi jonkun korvaan ensimmäiseksi kuulostaa siltä, että lapselta menee hermo ruokaa ylimääräisen hetken odotellessa. Lapset toisaalta rakastavat tuttuja juttuja ja rutiineja, esimerkiksi selkeän siirtymäriitin avulla syömään rauhoittumista. Aikuinen voi myös rukoilla ruokarukouksen samalla kun kaataa maitoa, voitelee leipiä tai pilkkoo perunoita pikkuiselle.

Isompien kanssa voidaan rukoilla kaikuna, tai ruokarukouksen lausumisesta voi perheessä tulla vaikka apulaistehtävä. Jos askartelu tai kirjoittamisen harjoittelu on ajankohtaista juuri nyt lapsesi kanssa, ruokarukouksista voi tehdä kortit, joista arpoen yksi nostetaan pussista ruokailun aluksi ja luetaan. Lorupussi on lasten ikihitti, miksipä siis ei ruokarukouspussikin! Se ei mitään haittaa, vaikka välillä ruokapöytätohinassa unohtaa. Silloin tällöin muistettunakin yhtä lailla ruokarukous muistuttaa kiitollisuudesta herkullisella tavalla.

Viikkotoiminnassamme on tänä syksynä mahdollisuus oppia useampikin erilainen ruokalaulu – siis laulettu ruokarukous. Jos laulaminen on omankuuloinen juttu, niin ruokalauluja löytyy YouTubesta useita, esimerkiksi kaunis "Ruoka on tuore ja lämmin": https://www.youtube.com/watch?v=Y7FLdWr3c_I

Rohkeasti kokeilemaan, alla viisi lasten kanssa käytännön arjessa pidetyksi havaittua ruokarukousta:

1.

Syömme nyt ja juomme,

siitä Jumalalle,

kaiken antajalle,

kiitoksen me tuomme. Aamen.

2.

Kiitos Jumala, että sinä,

pidät meidät kylläisinä. Aamen.

3.

Siunaa Jeesus ruokamme,

ole aina luonamme,

ruoasta myös kiitämme. Aamen.

Aamen.

4.

Siunaa, Jeesus, mitä syömme,

johdatathan päivän työmme. Aamen.

5.

On auringossa vilja kypsynyt,

leipää jokaiselle riittää nyt,

meille ja kaikille läheisille,

myös Jumalan lapsille kaukaisille. Aamen.