19.09. Onneksi olkoon: Reija | Palaute | På svenska | In English

Pitäjänmäen seurakunta

Raili Takolanderin näyttely LEMPEÄ HILJAISUUS Pitäjänmäen kirkolla 9.6.-7.7.2019

Pitäjänmäen seurakunta

05.06.2019, 17:02
Raili Takolanderin teokset henkivät kaipausta yhteyteen, ihmisen ikävää toisen luo, Jumalan luo. Sillä yhteyteen meidät on tarkoitettu ja siinä meidän on hyvä. Hiljaisuus on luksusta ja rauhoittuminen tänä hektisenä aikana enemmän kuin tarpeen. Pysähtyminen teosten äärelle on samalla pysähtymistä kuulemaan, mitä sisimmästä on nousemassa. Ei ole kiire mihinkään.

Raili Takolanderin kuvaus näyttelystä:

Olen halunnut maalata lempeitä kuvia, rauhallisia ja lohdullisia. Maalaukset ovat olleet matkoja sisimpääni, tunteellisia prosesseja, joiden lopputulema on joskus ollut jotain ihan muuta kuin mitä olin ajatellut. Siinä on maalaamisen yksi ihanuus ja viehätys; matkan alussa ei voi tietää mihin se johtaa. Elämä yllättää. En nimittäin juurikaan suunnittele töitäni etukäteen, annan kankaan ja pensselin kertoa, mitä milloinkin on meneillään. Intuitiivisen alun jälkeen sitten hyväksyn tai hylkään, siinä kohtaa vasta teen valintaa, mihin suuntaan lähden tarinaa viemään.

Savityöskentelyssä olen enimmäkseen iloitellut, antanut naivin puoleni kukoistaa. On syntynyt mielikuvituseläimiä, arkienkeleitä ja koiria, halaavia ihmisiä, satuolentoja, mummoja ja ties mitä.

Saven muovaamisvaihe on se hauskin osa työskentelyä, se, kun jokin käsissä muotoutuu tunnistettavaksi ja hauskaksi. Saven käsittely on myös fyysisesti tyydyttävää. Kosketuksellani luon muodon, usein pyöreähkön ja sulavan, luonnollisen suloisen.

Joskus teen pienveistoksiani myös pyynnöstä, enkelin tai diakonissan, papin tai ylioppilaan yrittäen tavoittaa jotain veistoksen saajan olemuksesta. Sekin on hauskaa, eräänlaista ongelmanratkontaa, haastavaa ja ihanan kutkuttavaa, varsinkin, jos siinä tuntee onnistuvansa.

Monena kesänä olen hauskoilla veistoksillani osallistunut Naivistien Iloa Itä-Suomeen yhteisnäyttelyyn Varkaudessa, niin nytkin. Näyttely on avoinna lähes koko kesän Väinölän Taidekeskuksessa.

Kuvan monet kasvot ovat olleet elämässäni jo puolen vuosisataa. Nuorena opiskelin Taideteollisen iltakoulussa, mutta taidekursseja olen käynyt pitkin matkaa taiteilijaseuroissa, työväenopistossa ja kesäkursseilla ympäri Suomen. Oppia ikä kaikki. Tämä on siitä kiehtova laji, että opittavaa riittää, valmiiksi ei tule.

Teen myös graafista suunnittelua ja valokuvaan omaksi ja kanssaihmisteni iloksi. Kuvanteko on minun ilmaisumuotoni ja varmaan myös elämäntehtäväni. Sen kautta teen näkyväksi jotain oleellista ja peilaan maailmaa ja elämää ympärilläni. Olen kiitollinen osastani.

Taiteilija on tavattavissa Pitäjänmäen kirkolla (Turkismiehenkuja 4) sunnuntaina 9.6. ja 16.6. klo 11-12.