26.02. Onneksi olkoon: Nestori | Palaute | På svenska | In English

Pitäjänmäen seurakunta

Kirkkohäät

Pitäjänmäen seurakunta

13.04.2019, 17:29
Avioliitto on lahja Jumalalta. Vihkimisessä pari lupautuu rakastamaan toisiaan ja jakamaan elämänsä. Avioliitto on suuri sitoutuminen, joka vie suhteen uudelle ja syvemmälle tasolle.

Vihkipari päättää itse häidensä suuruuden ja juhlavuuden. Vihkiminen voidaan toimittaa vain kahden todistajan läsnä ollessa tai kummankin suvun ja ystäväjoukon todistaessa tilaisuutta. Oleellista on, että häät tuntuvat omalta.

Vihkiminen voi tapahtua lähes missä tahansa: kirkossa, kotona, luonnossa tai muussa sovitussa paikassa. Pitäjänmäen seurakunnan papit liikkuvat pääkaupunkiseudulla. Jos vihkiminen tapahtuu kauempana, voitte varata papin kyseisen paikkakunnan seurakunnasta.

Myös meillä Helsingissä ovat viime vuosina olleet suosittuja erityiset hääpäivät tai hääyöt kirkolla tai muussa seurakunnan osoittamassa paikassa. Näissä erityisissä häätapahtumissa on vihitty avioliiton esteiden tutkintapaperin kanssa pappia tapaamaan saapuneet morsiusparit ilman ajanvarausta.

Ovatpa juhlallisuudet suuret tai pienet, tahdomme auttaa ja tukea teitä suurena päivänänne.


Ennen vihkimistä

Kirkollisen vihkimisen edellytyksenä on rippikoulun käyminen ja kirkkoon kuuluminen. Muussa tapauksessa vihkiminen tapahtuu siviiliviranomaisen luona. Näin solmittu avioliitto voidaan siunata kirkossa.

Kirkollisesti voidaan vihkiä parit, joista toinen kuuluu evankelis-luterilaiseen kirkkoon ja toinen johonkin muuhun kristilliseen kirkkoon tai uskontokuntaan. Kristillinen vihkiminen voidaan toimittaa silloinkin, kun toinen kihlakumppaneista kuuluu ulkomailla toimivaan kristilliseen kirkkokuntaan.


Avioliiton esteiden tutkinta

Esteiden tutkinta suoritetaan jommankumman vihittävän seurakunnassa ja tutkintaa haetaan yhdessä. Esteiden tutkintapyyntölomakkeen voi täyttää sähköisesti täältä.

Kihlapari voi pyytää esteiden tutkintaa myös käymällä seurakuntatoimistossa täyttämässä tutkintalomakkeen. Lomakkeessa on oltava kummankin allekirjoitukset, jotta esteiden tutkinta voidaan aloittaa. Esteiden tutkintaa haettaessa parin on todistettava henkilöllisyytensä kuvallisilla henkilötodistuksilla.

Avioliiton esteiden tutkintalomake on myös mahdollista täyttää kotona ja postittaa seurakuntaan. Mikäli lomake toimitetaan avioliiton esteiden tutkijalle postitse, siinä on oltava myös kahden todistajan allekirjoitukset.

Tutkintapyyntö on jätettävä viimeistään 7 päivää ennen vihkitilaisuutta. Todistus avioliiton esteiden tutkinnasta on voimassa 4 kuukautta. Jos vihkimisen toimittaa Pitäjänmäen seurakunnan pappi, hän voi ottaa valmiin todistuksen mukaan seurakuntatoimistosta. Muussa tapauksessa vihkiparin on huolehdittava todistuksen toimittamisesta vihkipapille.


Kuulutukset

Vanhan perinteen mukaan avioliittoaikomus ilmoitetaan sunnuntain jumalanpalveluksessa. Kuulutuksissa avioliittoon aikovien nimet luetaan parin toivomassa seurakunnassa jumalanpalveluksen yhteydessä ja samalla avioliittoon aikovien puolesta myös rukoillaan.

Kuulutuksista voi sopia samalla kertaa, kun esteiden tutkintaa haetaan. Kuulutusten lukemisen voi myös kieltää.


Sukunimen valinta

Vihkipari päättää yhdessä sukunimen valinnasta. Se ilmoitetaan avioliiton esteiden tutkinnan yhteydessä.

Tieto sukunimen muutoksesta välittyy automaattisesti moneen eri paikkaan. Tiedon saavat suoraan Väestörekisterikeskuksesta mm. valtion ja kuntien viranomaiset, aviopuolisoiden seurakunnat, Kansaneläkelaitos, Posti sekä monet pankit, vakuutusyhtiöt ja kauppaketjut. Kaikkiin paikkoihin tieto ei kuitenkaan päivity suoraan. Siksi sukunimen muuttumisesta kannattaa ilmoittaa myös suoraan eri tahoille.

Lisätietoa sukunimen valinnasta oikeusministeriön verkkosivuilta. Uusi etu- ja sukunimilaki astui voimaan 1.1.2019. Sen myötä avioituvat saavat useampia vaihtoehtoja esimerkiksi sukunimiyhdistelmiin. Laista voi lukea lisää täältä.