03.02. Onneksi olkoon: Hugo, Valo | Palaute
Pitäjänmäen kirkko

Kirkkoherran tervehdys

Pitäjänmäen seurakunta

25.11.2022, 11:10

Seimen äärelle

Jumalan salaperäinen läsnäolo tulee esiin – paljastuu ja kätkeytyy - joulun ihmeessä, vastasyntyneen hengityksessä, kapaloiden turvallisessa kääreessä, vanhempien hellivissä katseissa.

Jeesus syntyy eläinsuojassa ja hänen ensimmäinen vauvansänkynsä on eläinten syöttökaukalo, seimi. Vierellä aasi ja härkä, joista kirjoitetaan: ”härkä tuntee omistajansa, aasi isäntänsä seimen.” Jes. 1:3. Eläimet tarjoavat hengityksen huurun lapselle lämmöksi.

Jumala tuli kaikkein pienimmäksi, nöyrtyi köyhimmäksi, jotta me ihmiset saisimme kohdata hänet ja samalla ymmärtäisimme Jumalaa. Härkä ja aasi kuvaavat ihmiskuntaa, joka tallin lapsen edessä, Jumalan nöyrän ilmestymisen äärellä, saavuttaa ymmärryksen.

Tule katsomaan ja pysähdy seimen äärelle. Ensimmäisestä adventista alkaen Pitäjänmäen kirkon ulkoseinään on asetettuna taiteilija Eric Leraillezin maalaus Jouluseimi. Tänä vuonna katselen erityisellä tarkkuudella tauluun kuvattujen eläinten pään muotoja, varjoja, silmien katseiden ilmeitä ja asetelman luomaa kertomusta härän ja aasin oivalluksista ja ymmärryksestä.

Siunattua adventtia ja Joulunlapsen tuomaa rakkautta päivääsi. Kohdataan pian kirkolla.

Maika Vuori
kirkkoherra, lääninrovasti
Pitäjänmäen seurakunta


Kuva: Antti Rintala