20.04. Onneksi olkoon: Nella, Neela, Lauha | Palaute
Pitäjänmäen kirkko

Yhteistyössä on voimaa päiväkotien ja seurakunnan välillä Pitäjänmäellä

28.12.2022, 13:57
Pitäjänmäen seurakunta tekee monipuolista yhteistyötä, jolla on pitkiä kantavia perinteitä. Toisaalta samaan aikaan uudet yhteistyöavaukset ovat arjen suola. Yhteistyön tekemisellä on Pitskussa juuret ja siivet! Esimerkiksi kirjastolla satuhetkiä päiväkotiryhmille, Friends-ohjelmaa kaveri- ja mielenterveystaitojen opettamiseksi esikoululaisille, joulu- ja pääsiäiskirkkoja sekä kirkkotilaseikkailuja – tässä muutama maistiainen siitä yhteistyön mahdollistamista asioista Pitäjänmäen alueen alle kouluikäisille lapsille.
Kuvassa on kaksi iloista päiväkerholaista

Tässä artikkelissa keskitytään yhteistyöhön alle kouluikäisten lasten ja perheiden arjen, ja erityisesti päiväkotiyhteistyön, näkökulmasta. Koulu- ja oppilaitosyhteistyöstä Pitäjänmäen, Strömbergin ja Konalan koulujen ja Maalariammattikoulun kanssa lisätietoa saa nuorisotyönohjaaja Tuula Pitkäseltä sekä kasvatuksen papilta Jukka Vanteelta.


Varhaiskasvatus- ja perhetoiminnassa teemme yhteistyötä tällä hetkellä:

-viiden kunnallisen päiväkodin (Pajamäki, Karhi, Kolkka, Taneli, Mestari) sekä perhepäivähoidon,

-kolmen yksityisen päiväkodin (Taikapirtti, Lumi, Kamukoti),

-kolmen leikkipuiston (Vähätupa, Nuoli, Strömberg),

-Pitäjänmäen neuvolan,

-Pitäjänmäen kirjaston,

-kaupungin lapsiperheiden sosiaalipalvelujen (esim. varhainen tuki ja kotipalvelu),

-MLL Konalan paikallisyhdistyksen ja MLL Uudenmaan piirin,

-kaupunginosayhdistysten, muiden järjestöjen ja

-päiväkotien vanhempaintoimikuntien sekä pyynnöstä muiden toimijoiden kanssa.


Yhteistyötilanteista päiväkotien, leikkipuistojen ym. kanssa sovittaessa käytämme kumppanuuden korit -merkintää, jonka avulla kaikki osalliset työntekijät tietävät millaisesta yhteistyötilanteesta on kyse. Kumppanuuden korimallin avulla myös vanhemmille on helpompi kertoa yhteistyötilanteesta esim. päiväkotiryhmän viikkoviestissä.

Kumppanuuden korit ovat: 1. Yleissivistävä varhaiskasvatus ja (esi)opetus, 2. Perinteiset juhlat, 3. Uskonnolliset tilaisuudet ja 4. Kasvun ja hyvinvoinnin tuki. Pääset lukemaan lyhyen listan kunkin korin periaatteista/pelisäännöistä TÄSTÄ ja katsomaan 2 minuutin videon TÄSTÄ (koulujakirkko.evl.fi -sivusto).


Pitäjänmäen seurakunnassa on kuluneen 2-3 vuoden aikana toteutettu ja pyritään vuosina 2022-2023 toteuttamaan seuraavanlaista yhteistyötä:


1. kori: Yleissivistävä varhaiskasvatus ja esiopetus

-Kirjastosatuhetket nukketeatterin ja lapsia osallistavien menetelmien myötä eettisistä aiheista, mahdollisesti myös taidenäyttely kirjastolla (kerran kuussa 3x, noin 20 ryhmää vuodessa)

-Unelma-koiran matkassa –kirkkotilaseikkailut esikouluryhmille (noin 6 ryhmää vuodessa): pienryhmissä toiminnallisia rastitehtäviä tehden kirkkotilaan tutustumista, mm. lasten sanavarastoa laajentaen ja draamakasvatuksen menetelmiä samalla oppien

-Leikkis-vierailut päiväkotiryhmille leikkimään Pitäjänmäen kirkon kerhotiloihin (alkaa syyskuusa 2022, noin kerran kuussa yksi aamupäivä)

-Pyynnöstä vierailemme tiimi- tai työyhteisökokouksessa keskustelemassa monikatsomuksellisen lapsiryhmän katsomuskasvatuksen toteutusideoista (myös etänä)

-Pyynnöstä mahdollistamme lattiakuvatyöskentelyn tai muun katsomuskasvatuksen menetelmän yhteisen kokeilemisen lapsiryhmässä, esimerkkiaiheena Kultainen sääntö

-Pyynnöstä kanttori ja varhaiskasvatuksen työntekijä esittelevät urkuja yhdessä

-Tarjoamme materiaalitukea, esimerkiksi kirjallisuutta lainaan ja toisinaan lahjoja varhaiskasvatusyksiköihin esim. Pieni on suurin – varhaiskasvattajan ammattilehden katsomuskasvatus-teemanumero


2.kori: Perinteiset juhlat

-Osallistumme, vierailemme, avustamme tai säestämme pyynnöstä mielellämme päiväkodin, leikkipuiston tai vanhempainyhdistyksen kevät-, joulu-, äitienpäivä-, itsenäisyyspäivä- tai muussa juhlassa tai yhteisöllisessä tapahtumassa. Seurakunnasta löytyy mm. kahvireput kätevään pihakahvien tarjoamiseen! Kokemusta toimintapisteiden ohjaamisesta yhteistyötapahtumissa on vuosien varrelta runsaasti.

-Lainaamme joulukuvaelman roolivaatteita, jouluseimihahmot tms. Kysy lisää lainamateriaaleista.


3.kori: Uskonnolliset tilaisuudet

-Joulukirkot (päivämäärät tiedotetaan sähköpostitse päiväkodeille)

-Pääsiäiskirkot (päivämäärät tiedotetaan sähköpostitse päiväkodeille)

-Kevätkirkot (päivämäärät tiedotetaan sähköpostitse päiväkodeille)

-Mahdollisia ovat myös syys-, pyhäinpäivä-, adventti-, ystävänpäiväkirkot, kirkkomuskari tai muu yhdessä ideoitu toiminnallinen pyhä hetki (kysy erikseen ehdottaen ajankohtaa)

-Rastipolut kirkon pihapiirissä esim. kirkollisten pyhien alla (tiedotetaan erikseen)

Uskonnolliset tilaisuudet toteutetaan kirkkosalissa tai sovitusti esimerkiksi päiväkodin lähiluonnossa (tai tarvittaessa etäyhteyksin). Päiväkoti vastaa vaihtoehtoisen tilaisuuden/ohjelman järjestämisestä niille lapsille, jotka eivät osallistu uskonnolliseen tilaisuuteen. Päiväkodin henkilökunta on tervetullut mukaan tilaisuuksienn suunnitteluun. Lasten huoltajat ovat luonnollisesti myös tervetulleita osallistumaan.


4. Kasvun ja hyvinvoinnin tuki

-Friends-ohjelma esikouluryhmille: 6 toiminnallista aamua eskariryhmän kanssa, perehdytystä työntekijöille, eskariryhmän viikon välitehtävät ja joka kotiin Perheen työkirjan tehtäviä (Friends-ohjelma tarjolla 1-2 kertaa vuodessa kiertäen vuorollaan eri päiväkodeissa)

-Virkistysretki kirkon pihalle (mm. kaasugrilli, eväspöydät, vesileikkiallas, hiekkalelut, keinulauta, leikkivarjo, maali pallopeliin ja paljon muuta)


Otamme vastaan uusia ideoita ja kehitämme mielellämme yhteistyössä eri toimijoiden kanssa! Ehdota, mitä voisimme tehdä yhdessä esimerkiksi uskontojen maailmaan liittyvään musiikkiin tutustumiseen, uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikon viettämiseen tai alueen vanhusten ilahduttamiseen (mm. Kotikallion palvelukeskus) liittyen. Osaan yhteistyötilanteista otamme mukaan alan opiskelijoita ja tehtävään soveltuvia perehdytettyjä vapaaehtoisia.

Lisätietoa saat varhaiskasvatuksen ohjaaja Sanna Yli-Koski-Mustoselta p. 040 519 0402 (sanna.yli-koski-mustonen@evl.fi) Koulutan oman työni osana pyydettäessä yhteistyön teemoista niin seurakuntien kuin kuntien varhaiskasvatuksen työntekijöitä ja alan opiskelijoita pohjautuen vuonna 2019 ilmestyneeseen kirjaani Yhteistyötä koreittain Seurakunta varhaiskasvatuksen, koulun ja oppilaitosten kanssa (Lasten Keskus). Kirja on annettu lahjaksi Pitäjänmäen alueella yhteistyöpäiväkoteihin ja sitä voi lainata kirjaston lisäksi seurakunnasta.


Tahdotko lukea lisää kunnan ja seurakunnan välisestä varhaiskasvatus-yhteistyöstä?

Ks. kasvuakatsomuksesta-sivusto (Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja yhteistyökumppanit)

Ks. dialogitaitajat -hankkeen sivusto (Fokus Kulttuuri- ja uskontofoorumi, Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seura ja monta muuta yhteistyötahoa)

Ks. Monikatsomukselliset oppimisen tilat varhaiskasvatuksessa -hankkeen sivusto (Helsingin yliopisto ja yhteistyökumppanit)

Ks. Tutkimusmatkoja katsomusten maailmaan Materiaalia varhaiskasvatuksen katsomuskasvatukseen -opas

Ks. koulujakirkko-sivusto (Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja yhteistyökumppanit)

Ks. Varhaiskasvattajien näkemyksiä katsomuskasvatuksen toteuttamisesta, yhteistyöstä ja osaamisen kehittämisestä -pro gradu tutkielma, Helsingin yliopisto