28.11. Onneksi olkoon: Heini, Kaisla | Palaute
Pakilan seurakunta

Rakenna joulupuu -keräys tuo helpotusta vähävaraisten kiristyvään tilanteeseen

Seurakunnat

14.11.2023, 12:50
Yksineläjät ovat tiukalla – saatu lahjoitus voi pelastaa joulun
Punaiseen takkiin pukeutunut nainen pitää käsissään kullanväristä lahjapakettia

Heikoimmassa asemassa olevien avuntarve on kasvanut, kertovat Helsingin seurakuntien diakoniatyöntekijät. Myös ihmisten kokema ahdistus ja moniongelmaisuus on lisääntynyt. Apua hakevat erityisesti yksinelävät, joissakin seurakunnissa näkyy nyt myös nuorten aikuisten lisääntyvä tarve avulle. Uusia diakonian asiakkaita on moniin seurakuntiin tullut aiempaa enemmän.

Pääkaupunkiseudun seurakuntien Rakenna joulupuu -keräys tuo kaivatun lahjan tuhansiin vähävaraisiin koteihin pääkaupunkiseudulla.

– Ruoan kallistuminen ja asumisen kustannusten nousu näkyvät meillä asiakastyössä. Syksyn aikana diakoniaan on ottanut yhteyttä aivan uusia apua tarvitsevia asiakkaita. Myös jouluavustushakemuksia on tullut reippaasti. Hallituksen kaavailemat leikkaukset puhuttavat diakoniatyöntekijöitä ja huolestuttavat myös monia asiakkaita. Kun taloustilanne on heikko, tukien leikkausten tai hintojen korotusten vaikutus on iso, kertoo Elina Leppihalme, johtava diakoniatyöntekijä Helsingin Malmin seurakunnasta.

Kaikilla alueilla pääkaupunkiseudulla kasvua ei vielä näy.

– Meillä Hakunilassa lisääntyvä avuntarve ei, yllättävää kyllä, vielä näy. Voi olla, että vielä käytetään säästöjä tai luottoja ja vasta viime tipassa haetaan tukea seurakunnalta, kertoo johtava diakoni Liisa Juusela Vantaan Hakunilan seurakunnasta.

Hänen mukaansa avun tarpeessa ovat erityisesti yksinelävät.

– Yksineläjistä ei paljon puhuta, vaikka se joukko on suuri. Esimerkiksi työttömät ja eläkkeellä olevat voivat olla todella hankalassa taloudellisessa tilanteessa, kertoo Juusela.

Tuntemattoman lahjoitus voi olla merkittävä toivonpilkahdus

Seurakuntien Rakenna joulupuu -keräyksellä autetaan lapsiperheitä ja yksineläviä sekä yksinäisiä vanhuksia. Avun saajalle lahjakortti voi olla joulun pelastus. Jokainen lahjoitus on merkityksellinen.

– Monelle on iso kynnys jo hakea apua. Tuntemattoman antama lahjoitus voi olla merkittävä toivonpilkahdus elämässä. Se antaa toivoa, että maailmassa on vielä hyvyyttä. Monelle pieneltä tuntuva lahjoitus auttaa siihen, että jaksaa sitä omaa arkeaan pyörittää, kertoo Juusela keräyksen avun saajien tunnelmia.

Joissakin seurakunnista valmiin lahjatoiveen voi hakea kirkolla olevasta joulupuusta, osassa seurakuntia on siirrytty kokonaan käyttämään eri kauppojen lahjakortteja, joiden käytöstä lahjan saaja voi itse päättää.

– Meillä on pidetty tärkeänä, että lahjan saajalla on mahdollisuus valita, mihin lahjoituksen käyttää. Joku käyttää sen esimerkiksi ruokaan ja välttämättömiin hankintoihin, osa ostaa myös lapsille kaivattuja joululahjoja, kertoo Leppihalme.

Jaettu jouluilo palaa antajalle

Avun antaminen merkitsee paljon myös lahjoittajille.

– Jaettu jouluilo palaa antajalle. Kiitos jo etukäteen jokaisesta lahjoituksesta. Pienikin lahjoitus riittää, pienistä puroista tulee isompi ilo.

Monilla alueilla lahjoituksia tekevät paitsi yksityiset henkilöt, myös paikalliset toimijat kuten Martat ja Lionsit.

– Lahjoituksia jaetaan avun tarvitsijoille ennen joulua ja lisäksi niiden avulla tehdään hyvää pitkin vuotta. Mielellämme otamme siis lahjoituksia vastaan myös joulun jälkeen, kertoo Leppihalme.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt

Helsinki

Malmin seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Elina Leppihalme
p. 09 2340 4525, elina.leppihalme@evl.fi

Mikaelin seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Outi Juntunen
p. 09 2340 4843, outi.juntunen@evl.fi