20.05. Onneksi olkoon: Lilja, Karoliina, Lilli, Lila | Palaute
Pakilan seurakunta

Helluntain perhemessu Hyvän Paimenen kirkossa

Pakilan seurakunta

Kalenteri ja kellosymboli19.05.2024 klo 11:00 Ylösalaisin olevan pisaran muotoinen paikkasymboliHyvän Paimenen kirkko, Palosuontie 1, 00660 Helsinki

Helluntain perhemessu

  • Jonna Tolonen on liturgi
  • Marita Toivonen avustaa
  • Jussi Hirvonen on kanttori

‍Kolehti kerätään lasten ja nuorten koulutuksen tukemiseen kriisitilanteissa Kirkon Ulkomaanavun kautta.

Messun jälkeen kirkkokahvit Paimensalissa.

Pyhän Hengen vuodattaminen

Helluntain ajankohta määräytyy Apostolien teoissa (Ap. t. 2) kuvatusta Pyhän Hengen vuodattamisesta, joka tapahtui Kristuksen ylösnousemuksen jälkeisenä juutalaisten helluntaina. Juutalaiset viettävät helluntaijuhlaansa 50. päivänä pääsiäisestä. Juhlan suomenkielinen nimi on saatu ruotsin kielen ilmauksesta helig dag (= pyhä päivä). Monissa kielissä juhlan nimi pohjautuu kreikan sanaan pentekoste (= viideskymmenes).

Juutalaisten helluntai oli sadonkorjuun ja 100-luvulta jKr. myös lain saamisen juhla. Kristillisessä helluntaissa tulivat keskeisiksi aiheiksi Pyhän Hengen saaminen ja Hengen toiminta sekä alkuseurakunnan ja koko Kristuksen kirkon synty. Helluntaina toimitettiin ensimmäiset kristilliset kasteet. Varhaisessa kirkossa helluntai oli pääsiäisen ohella toinen vuoden kastepäivistä.

Helluntaiaattoon huipentuu helatorstaista alkava Pyhän Hengen odottaminen. Sen iltaan sopii juhlaan valmistava iltajumalanpalvelus tai iltarukous (vesper).

Helluntain raamatuntekstit puhuvat Pyhästä Hengestä lupauksena ja lahjana. Hänet on lähetetty meille puolustajaksi, auttajaksi ja lohduttajaksi. Tässä Hengessä Kristus on kirkossaan jatkuvasti läsnä. Pyhä Henki liittää maailman kaikki kristityt Kristuksen kirkkoon, yhteen Herraan ja yhteen uskoon. Näin helluntain sanoma merkitsee vastakohtaa sille hajaannukselle, mikä on kuvattu kertomuksessa Babylonin tornista.

Liturginen väri punainen, kuusi alttarikynttilää.


Järjestäjä: Pakilan seurakunta
Yhteyshenkilö: Jonna Tolonen
Puhelin: 050 380 4211
Sähköposti: pakila.srk@evl.fi