12.12. Onneksi olkoon: Tuovi | Palaute | På svenska | In English

Paavalin seurakunta

Terveisiä Olkkarista!

Paavalin seurakunta

25.11.2019, 11:38

MARRASKUUN KUULUMISIA OLKKARISTA

Marraskuinen aamu on sumuinen. Kauppakeskus Arabia heräilee hiljalleen uuteen ostospäivään, kun nousen liukuportaita toiseen kerrokseen ja avaan yhteisöolohuone Olkkarin oven.

Kynnyksen toisella puolella ei tarvitse ostaa mitään. Tai tarkemmin: kynnystä ei ollenkaan ole. Olkkari on Paavalin seurakunnan ylläpitämä kaikille avoin tila, jonka periaatteisiin kuuluvat syrjimättömyys, päihteettömyys ja ei-kaupallisuus. Meille saa kuka tahansa tulla viettämään kiireetöntä aikaa.

Sytytän valot, keitän kahvia, kannan keksit pöytään ja istahdan sohvalle odottelemaan. Ennen pitkää sohvapöydän ympärille alkaa kerääntyä ihmisiä, jo tutuksi käyneitä ja uusia tuttavuuksia.

Lasten leikkinurkkauksessa piipahtelee pieniä ihmisiä vanhempineen tai isovanhempineen. Olkkarissa voi käydä leikittämässä lapsia kauppareissun lomassa, imettämässä ja lämmittämässä omia eväitä.

Olkkarin arki on kävijöidensä näköinen ja päivästä tulee sellainen, jollaiseksi me sen yhdessä teemme. Maailmaa parannetaan yleensä aamuyhdeksästä iltapäiväkolmeen. Meillä saa käydä juttelemassa tai istumassa rauhassa itsekseen. Takahuoneessa voi tehdä etätöitä, ja tehdäänkin, ja on siellä otettu useammat päiväunetkin. Silloin tällöin joku surauttelee ompelukoneella.

Olkkari on kolmivuotisen olemassaolonsa aikana tehnyt yhteistyötä mm. Turvapaikanhakijoiden tuki ry:n kanssa. He järjestävät meillä kohtaamiskahvilaa joka toinen sunnuntai ja suomen kielen opetusta torstaisin. Syksyisin olemme osallistuneet Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n käsinekeräykseen asunnottomille. Setlementtiliiton kanssa olemme pitäneet dialogipajoja. On pidetty keskustelutilaisuus yksinäisyydestä kaupungissa ja virpomisoksien askartelupäiviä. Paikallisen kaupunginosayhdistyksen Artova ry:n alueen asukkaiden oma hävikkiruokakaappi on vastikään siirtynyt tiloihimme.

Olemme myös avoimia ehdotuksille kävijöidemme omaehtoisesta toiminnasta. Jos olet aina haaveillut puuhasta, jota kukaan ei ole sinulle järjestänyt, mitäpä jos järjestäisit sitä Olkkariin itse?

Outi Heiska, 61v, teki juuri näin. Hän käveli sisään ovesta ja ilmoitti perustavansa meille käsityökerhon. Kolmas käsityötalvi on alkanut, enää emme osaisi olla ilman Outia.

”Tämä rikastuttaa elämää kun joutuu ja saa olla tekemissä erilaisten ihmisten kanssa. Täältä voi löytää uusia ystäviä.”

Osallisuus on meillä muutakin kuin kahvittelua. Tarjoamme mahdollisuuksia opiskelijoiden työ- tai kieliharjoitteluun, koululaisten TET-jaksoihin, TE-toimiston kanssa sovittavaan työkokeiluun työttömille sekä joustavaan vapaaehtoistyöhön, joka ei vaadi pitkäaikaista sitoutumista.

Sosionomiopiskelija Oona Kolkka, 25 v, kuvaa kokemuksiaan näin:

”Aloitin syyskuussa vapaaehtoisena toimimisen Olkkarissa. Päivät vapaaehtoisena päivystäjänä ovat olleet antoisia. Tavoitteenani oli päästä kohtaamaan erilaisia ihmisiä ja keskustelujen anti kävijöiden kanssa on opettanut minua suuresti. On itketty ja on naurettu keskustelujen lomassa, mutta hiljaisuus ja omiin tekemisiin keskittyminen ovat myös ihan yhtä sallittuja kävijöille.

Olkkari on mielestäni helppo väylä tutustua uusiin ihmisiin, sillä kaikki ovat sinne tervetulleita eikä ketään syrjitä. Myös minä itse olen nauttinut siitä, miten paljon olen oppinut muun muassa alueen ihmisistä. Olkkarissa on mieluista jutella kahvikupposen lomassa, ilman minkäänlaista kiirettä. Se on mielestäni yksi tärkeimpiä asioita nykypäivän kiireisessä arjessa: pysähtyä ja olla läsnä, unohtaa hetkeksi aikataulut. Tämän myös minä olen oppinut Olkkarissa ollessani.”

Julia Falenius, 24 v, opiskelee puolestaan teologiaa Helsingin yliopistossa. Hän tuli Olkkariin vapaaehtoiseksi, koska halusi vapaa-aikaansa uutta sisältöä ja tavata myös uusia ihmisiä.

”On mukavaa olla ihmisten kanssa ja jutella niitä näitä. Tulee hyvä ja hyödyllinen olo itselleni siitä, että voin olla ihmisten seurana, joskus jopa oppia heiltä.”

Kosovosta kotoisin oleva Selvete Topalli, 36 v, tuli Olkkariin opiskeluun liittyvään työharjoitteluun viime keväänä. Kaksi vuotta Suomessa asunut Selvete viihtyi Olkkarissa niin hyvin, että opintojen jälkeen hänen kanssaan sovittiin vielä työkokeilusta syksyllä suomen kielen taidon vahvistamiseksi.

”Kun tulin tänne ensimmäisen kerran, oli vähän vaikeaa, kun en osannut hyvin suomea. Oli vaikea tutustua muihin, kun ihmiset eivät aluksi puhuneet minulle, mutta muutaman päivän kuluttua alkoi olla mukavaa kun minut otettiin mukaan keskusteluihin.

Täällä olen saanut apua kielen oppimiseen. Kun en ole ymmärtänyt, mitä puhutaan, minulle on selitetty monta kertaa mistä on kyse. Olen oppinut täällä lisää suomea”, Selvete kertoo, ja jatkaa:

”Alussa olin vain omissa oloissani, mutta nyt tuntuu siltä että kuulun joukkoon.”

Kuuluminen on jotain, mitä olen miettinyt paljon seuratessani Olkkarin arkea. Että mistä tunne joukkoon kuulumisesta ihmiselle syntyy – ja mistä ei.

Se voi olla kiinni hyvin pienestä. Meille Olkkarissa on tärkeää se, että tänne saavat kuulua kaikki. Meillä ei kysellä yhteiskunnallisen aseman, saavutusten tai pärjäämisen perään. Tai edes jaksamisen. Meillä juodaan kahvia ja puhutaan paljon tärkeämmistä asioista: siitä mitä tänään on mielessä. Joskus siitä kertominen saattaa vähän itkettää, mutta mitä siitä. Sitä varten meille on tilattu tukusta nenäliinoja. Ja jos ne loppuvat, tilataan uusia.

Perjantai-iltapäivällä viittä vaille kolme, kun Olkkari on jo tyhjentynyt, yksi ihminen piipahtaa vielä ovesta sisään ja kysyy: saanko tulla rukoilemaan? Viisi minuuttia?

Totta kai, minä vastaan. Takahuonetta saa käyttää siihen ihan rauhassa.

Pyynnön esittänyt ihminen on muslimi. Sikäli kuin sillä ylipäätään on mitään väliä. Olkkarin rauha on avoinna kaikille. Myös heille, joiden elämään rukoileminen ei kuulu.

Kolmen jälkeen, kun olen tyhjentänyt termoskannut, pessyt kahvikupit ja sammuttanut valot, minä jään vielä hetkeksi hämärään istumaan. Vielä hetki sitten huone täyttyi puheensorinasta. Sitten me toivotimme toisillemme hyvät viikonloput.

Olkkarin perjantai-iltapäivänä täyttävä hiljaisuus on aina hieman erityinen. Huone jää lepäämään kaikesta puheesta. Ihmisten tarinat kiertävät nurkkia vielä hetken. Lasiovien takana kauppakeskus jatkaa tasaista hyörinäänsä, seinän takana piipittää kassakone.

Katselen sohvapöydän ympärille hiljentyneitä tuoleja ja ajattelen hetken kaikkea sitä kuulumista, jota olen niissä nähnyt tapahtuvan. Ajattelen maailman kaikkien strategioiden ja toimintasuunnitelmien kauniita lauseita osallisuudesta ja yhteisöllisyydestä. Ja sitten mietin, että kaikista kauneinta on kuitenkin nähdä, kuinka ne käytännössä syntyvät.

Kuin itsestään. Ilman selkeää suunnitelmaa, aikataulutusta ja mitattavissa olevaa tehokkuutta. Ei tarvita kuin paikka, johon tulla, jossa ei ole kiire ja jossa ihminen tunnetaan nimeltä. Ennen pitkää. Sitten kun sen on uskaltanut jollekulle kertoa.

Joskus kuulumisen tunteeseen voi riittää vain yksi ystävällinen hymy toiselta ihmiseltä.

Kun havahdun ajatuksistani, marraskuu on jo hämärtänyt kadun. Laitan takin päälleni, sammutan valot ja suljen oven. Maanantaina tavataan taas.

Olkkari sijaitsee kauppakeskus Arabian toisessa kerroksessa, os. Hämeentie 111. Olemme auki arkisin pääsääntöisesti klo 9 – 15. Halutessasi voit varmistaa aukiolomme numerostamme 050 478 4410. Julia Virkkunen.

Joulun alla meillä tapahtuu arkisen kahvittelun ohessa myös seuraavaa:

Pe 29.11 Kauppakeskuksen Black Friday - Olkkari on poikkeuksellisesti auki klo 11 – 23, tervetuloa viettämään perjantai-iltaa yhdessä!

to 5.12 klo 12 Kauneimmat joululaulut

to 12.12 klo 12 – 14 Unelmakeidas yhteistyössä Helmi ry:n kanssa – tule mukaan unelmoimaan! Tehdään yhdessä unelmakartta. Ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Ohjaajana palveluohjaaja Tiina Finnberg.

ma 25.11 – pe 13.12 Jouluherkkukeräys vähävaraisille – jos haluat ilahduttaa heitä, joilla ei ole varaa herkkuihin, tuo Olkkariin itse kokoamasi jouluherkkukassi! Lisätietoja paikan päältä tai puhelimitse numerostamme 050 478 4410. Keräys järjestetään yhteistyössä seurakunnan diakoniatyön kanssa.

ma 23.12 klo 12 Olkkarin perinteinen puurojuhla. Tervetuloa yhteiseen pöytään!