25.03. Onneksi olkoon: Aija, Aava | Palaute
Paavalinkirkko

W. A. Mozart: Suuri c-mollimessu

Paavalin seurakunta

Kalenteri ja kellosymboli07.04.2023 klo 15:00 - 17:00 Ylösalaisin olevan pisaran muotoinen paikkasymboliPaavalinkirkko, Sammatintie 5, 00550 Helsinki

Wolfgang Amadeus Mozart: Suuri c-mollimessu, Vesperae solennes de Confessore -kantaatti (Laudate Dominum ja Magnificat) sekä Ave verum corpus -motetti esitetään pitkäperjantaina 7.4. kello 15, Paavalinkirkossa, Sammatintie 5.

Konsertissa esiintyvät Suomalainen Oratoriokuoro ja Mikkelin kaupunginorkesteri, johtaa kapellimestari Jonas Rannila, solisteina Johanna Nylund, sopraano, Silja Aalto, sopraano, Mika Nisula, tenori ja Heikki Kilpeläinen, basso. Vapaa pääsy. Ohjelma 10 e Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.

Suuri c-mollimessu on Mozartin arvostetuimpia kuoroteoksia

Wolfgang Amadeus Mozart on varmasti nimi, joka ei kenellekään ole tuntematon. Tämä lapsinero vei osaltaan länsimaista taidemusiikkia uuteen suuntaan ja on noussut yhdeksi synonyymeista klassisesta musiikista puhuttaessa. Nuorena menehtyneellä Mozartilla on ollut suuri vaikutus hänen jälkeensä tulleisiin säveltäjiin vuosisatojen ajan.

Suuri on myös hänen c-mollimessunsa, josta muissa kielissä yleisesti käytetäänkin lisänimeä Grosse Messe tai Great Mass eli Suuri Messu. Sielumessun jälkeen Suuri c-mollimessu on kaiketi hänen arvostetuin kuoroteoksensa.

Requiemin tavoin myös c-mollimessu jäi keskeneräiseksi ja onkin tavanomaista, että teoksen kanssa esitetään osia muista Mozartin sävellyksistä. Tässä konsertissa messun lisäksi kuullaan Mozartin tunnetuimman Vespermusiikin kaksi viimeistä osaa: Psalmin 117 Laudate Dominum sekä Luukkaan evankeliumin Marian kiitosvirren (Magnificat).

Sopraanorooleissa loistavat nuoret nousukiidossa olevat Johanna Nylund sekä Silja Aalto. Nylund on valmistunut Tanskan kuninkaallisesta konservatoriosta Kööpenhaminasta ja debytoi syksyllä 2022 Suomen kansallisoopperassa Paminan roolissa, Mozartin Taikahuilussa. Silja Aalto on palkittu useissa kansainvälisissä laulukilpailussa ja häntä on nähty jo monissa oopperarooleissa kotimaan lavoilla.

Myös tenori Mika Nisula on palkittu useissa kotimaisissa laulukilpailuissa, ja oopperalavoilla hänet on nähty Suomen lisäksi New Yorkissa. Baritoni Heikki Kilpeläinen puolestaan on tehnyt pitkän ja mittavan uran saksalaisissa oopperataloissa.

Pääsiäiskonsertin johtaa nuori kapellimestarilupaus Jonas Rannila, joka on kerännyt mainetta oopperakapellimestarina sekä kuoronjohtajana. Konsertin vaativista kuoro-osuuksista vastaa Suomalainen Oratoriokuoro, joka koostuu pääkaupunkiseudun kuoroista sekä Manifestum-mieskuorosta, jonka taiteellisena johtajana Rannila toimii.