03.04. Onneksi olkoon: Sampo, Veeti | Palaute | På svenska | In English

Paavalinkirkko

Pitkänperjantain sanajumalanpalvelus - Striimataan

Paavalin seurakunta

Kalenteri ja kellosymboli10.04.2020 klo 10:00 - 11:00 Ylösalaisin olevan pisaran muotoinen paikkasymboliPaavalinkirkko, Sammatintie 5, 00550 Helsinki

Vallitsevasta korona-tilanteesta johtuen jumalanpalvelukset striimataan Paavalin facebook-sivuilla. Striimaus on nähtävillä myös viiveellä Kirkko Helsingissä LIVE:ssä facebookissa. Jumalanpalveluksiin ei ole mahdollista osallistua läsnäololla Paavalinkirkossa.

Jumalanpalveluksen toimittavat pastori Elina Pöysti ja kanttori Sanna-Maarit Hakkarainen. Mukana esiintymässä viulisti Jenni Kivistö. Striimauksesta vastaa Joonas Hiltunen.

Jumalan Karitsa

Pitkäperjantain sanoma julistaa: Kristus on kuollut meidän edestämme. Hänen sovitustyönsä on täytetty. Siksi tämä on suuri päivä kristikunnassa. Monissa kielissä se näkyy jo päivän nimessä. Useissa slaavilaiskielissä ja jopa sukukielissämme unkarissa ja virossa käytetään nimityksiä, jotka merkitsevät ’suuri perjantai’ (esim. vir. suur reede). Kristityn saamaa sovituksen lahjaa kuvastaa myös englannin nimitys Good Friday, ’hyvä perjantai’. Monissa romaanisissa kielissä päivää kutsutaan ’pyhäksi perjantaiksi’ (esim. ransk. Vendredi saint). Saksan kielen nimityksessä Karfreitag taas korostuu Kristuksen ristinkuoleman murheellisuus (kar -osa on vanhaa saksaa ja merkitsee ’surua’).

Suomessa käytettävä nimitys pitkäperjantai on käännöslaina ruotsista: långfredag. ’Pitkää’ ilmaisevaa sanaa käytetään perjantain yhteydessä yleisesti vain Pohjoismaissa. Vanhoista lähteistä käy ilmi, että ’pitkää’ on käytetty aiemmin myös anglosaksien keskuudessa (Long Friday).

Pitkäperjantain raamatunteksteissä seurataan Golgatan tapahtumia ristiinnaulitsemisesta Jeesuksen kuolemaan. Kello 15 voidaan viettää Jeesuksen kuolinhetken muistoa (ks. Jeesuksen kuolinhetken rukoushetki Jumalanpalvelusten kirjassa). Pitkäperjantain iltajumalanpalvelus taas on perinteisesti omistettu Jeesuksen hautaamiselle, jolla Jumala on pyhittänyt meidänkin hautamme lepokammioksi.

Tervetuloa mukaan jumalanpalvelukseen striimauksen välityksellä!‍

Virsikirjan löydät alla olevasta linkistä

Virsikirja