05.03. Onneksi olkoon: Leila, Laila | Palaute
Oulunkylän seurakunta

Sosiaalipolitiikan emeritusprofessori Olavi Riihinen 90 vuotta

Oulunkylän seurakunta

15.02.2021, 09:31
Olavi istumassa Käpylinnan olohuoneen nojatuolissa

Viime vuonna 90 vuotta täyttänyt entinen valtiotieteellisen tiedekunnan sosiaalipolitiikan professori Olavi Riihinen istuu vaimonsa Eeva Kaarinan kanssa valoisassa huoneessaan Käpylinnan palvelutalossa Veräjänmäessä ja toteaa ulkona vallitsevan lumisen maiseman olevan kuin ihanteellinen hiihtäjien postikortti. Tämän näkökulman ymmärtää Riihisen urheilullisen taustan kautta, sillä hiihtämisen ohella etenkin yleisurheilu oli hänelle menestystä tuottanut aluevaltaus – nuorten ikäryhmässä Riihinen sai olla jopa keihäänheitossa paras koko valtakunnassa.

Tämänvuotisen yhteisvastuukeräyksen keskipisteessä ovat ikäihmiset ja köyhyyden torjuminen. Ikääntyvien ihmisten määrä kasvaa vauhdilla vuosi vuodelta, kun jo hyväkuntoiset ja pirteät 1940-luvun jälkimmäisellä puoliskolla syntyneet kansalaiset ovat saavuttaneet yli 70 vuoden iän. Kaikkia yli 70-vuotiaita ihmisiä Suomessa koskee sama ilmiö: He ovat omin silmin nähneet Suomen valtion kehittymisen varsin vaatimattomista olosuhteista merkittävän hyvinvoinnin asteelle. Olavi Riihinen on itse nähnyt ja kokenut tämän kehityskaaren, mutta samalla sosiaalipoliitikkona saanut myös tutkia sosiaalisia ilmiöitä. Olavi pohtiikin itsekseen, montako faktorianalyysia sitä on vuosikymmenien varrella tehty kuntien vertailua tutkittaessa.

Joskin eläkkeellä oleva professori nauttii nyt monipuolisesta palvelusta Käpylinnan hyvin kehittyneessä vanhainkodissa, olivat olosuhteet hänen lapsuudenkodissaan Pielavedellä ja nuoruusmaisemissaan Karstulassa varsin toisenlaiset. Olavi painaa päänsä alas kertoessaan Karstulan mielenterveyspotilaille suunnatusta ala-arvoisesta ruokajakelusta. Eipä yrittäjilläkään ollut menestymisen tiimoilta kehumista – joskin Riihisen isällä oli Karstulassa muun muassa sähköä tuottanut saha, se ei tuottanut mitään suuren suurta vaurastumista.

Olavi Riihisen tie johti Karstulasta Jyväskylän yhteislukion kautta Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekuntaan, josta hän myöhemmin väitteli Suomen silloista viittäsataa kuntaa kolmenkymmenen seitsemän muuttujan kautta tutkimalla. Riihisestä tuli sosiaalipolitiikan assistentti ja sittemmin professori.

Emeritusprofessori toteaa, että ihminen tarvitsee onneen eniten kohtuullista terveyttä. Suomen nykyisen ja tulevan hyvinvoinnin kannalta tärkeimpänä tekijänä hän mainitsee tasa-arvon. Olavi Riihisen mukaan suurin ja merkittävin ero nykyisen ja hänen nuoruudenaikaisen yhteiskuntansa välillä on lohduttoman köyhyyden väistyminen – joskin epäkohtia edelleen esiintyy, ei kenenkään tarvitse pelätä jäävänsä kokonaan huomiota vaille ja kaikkiin kysymyksiin löytyy vuosi vuodelta parempia ratkaisuja. Köyhyys ei tee enää pysyvästi onnettomaksi ja toivon tähtiä välkkyy taivaalla yhä enemmän. Tällaisena toivon tähtenä tuikkii Suomen sosiaalisella taivaalla myös yhteisvastuukeräys, tänäkin vuonna.

Oulunkylän seurakunta toivottaa emeritusprofessori Olavi Riihiselle siunattuja ja toivon täyttämiä hetkiä Käpylinnan palvelutalossa ja koko Suomen äärettömän tähtitaivaan alla.

Teksti ja kuvat: Raivo Savik