26.10. Onneksi olkoon: Niina, Nina, Amanda, Manta, Ninni | Palaute
Oulunkylän seurakunta

Pyhäinpäivän ohjelma 2020

Oulunkylän seurakunta

13.10.2020, 12:10 /  päivitetty 13.10.2020, 12:17
Pyhäinpäivää vietetään tänä vuonna lokakuun viimeisenä 31.10. Suomessa pyhäinpäivän perinteisiin kuuluu joukostamme jo poistuneiden läheisten ja rakkaiden muistaminen.
Senni Valtonen

Pyhäinpäivän sanajumalanpalveluksen Oulunkylän kirkossa klo 10 toimittavat Kaisa Heininen ja Katja Mäkiö.

Lux aeterna –konsertti Käpylän kirkossa klo 14. Osia sielunmessuista, lohdutuksen psalmeja, soitinmusiikkia ja lauluja taivaasta. Jussi Hirvonen ja Mikko Helenius; laulu, urut, piano ja bandoneon. Vapaa pääsy.

Hartaus Maunulan uurnalehdossa klo 15. Hartauden toimittavat pastori Kukka Handolin ja kanttori Maija Pesonen-Kareinen, kokoontuminen uurnalehdon ison ristin luona.

Perinteinen vainajien muistoilta Oulunkylän kirkossa klo 18. Sytytetään kynttilät vuoden aikana siunattujen seurakunnan jäsenten muistolle. Kaisa Heininen, Taija Kaipainen ja Mikko Helenius.

Pyhäinpäivän videohartaus katsottavissa seurakunnan verkkosivuilla.

Pyhäinpäivä on hiljainen ja harras kirkkopyhä, jolloin muistellaan aiempia kristittyjä sukupolvia ja kiitetään kuoleman jälkeisestä elämästä.

Marraskuussa, vuoden pimeimpään aikaan vietetään pyhäinpäivää. Monilla on tapana viedä haudoille kynttilöitä, seppeleitä ja kukkia. Kirkoissa pyhäinpäivä on neljänneksi suosituin kirkkovuoden pyhistä.

Pyhäinpäivän juuret ulottuvat ensimmäisille kristillisille vuosisadoille. Pyhäinpäivää on vietetty uskonsa tähden kuolleiden kristittyjen muistopäivinä sekä yhteisenä kaikkien pyhien päivänä.

Monien kulttuurien juhla-aika

Myöhäissyksystä on eri kulttuureissa vietetty juhlia, joissa liikutaan elämän ja kuoleman rajalla. Luontokin on kuihtumassa ja kuolemassa talven lähestyessä. Pohjoisen pallonpuoliskon pimeys muistuttaa sekin kuolemasta.

Kekri tai köyri on Suomessa vietetty myöhäissyksyn juhla. Elämän ja kuoleman juhlia maailmalla ovat myös amerikkalainen pyhäinpäivän aatto halloween, joka pohjautuu kelttiläiseen samhain-juhlaan, sekä meksikolaisen kulttuurin kuolleiden päivä, Dia de los Muertos.

Lähde: https://evl.fi/kirkossa/pyhapaivat/pyhainpaiva