21.08. Onneksi olkoon: Soini, Veini | Palaute | På svenska | In English

Munkkivuoren kirkko

Palkittu hävikkikokki kokkaa kesällä torstaisin klo 18

Munkkiniemen seurakunta

04.06.2019, 10:40 /  päivitetty 13.06.2019, 12:50
Kesäkuukausina ToivonBistro & Cafe yhdistyvät ja toiminta jatkuu Munkkivuoren seurakuntatalolla torstaisin klo 18. Keittiössä kokkaa ammattikokki Tomi Saari, joka on ollut tämän vuoden ajan Haagan, Kannelmäen, Munkkiniemen ja Pitäjänmäen seurakuntien yhteinen projektikokki ja toiminut joka seurakunnassa vuoropäivin sen oman vapaaehtoistiimin vetäjänä. Toiminta on osa seurakunnan diakoniatyötä ja maksu on vapaaehtoinen, mutta ruokailut on tarkoitettu kenelle tahansa. Ruokailuissa käytetään hyväksi myös hävikkiruokaa alueen kaupoista. Hävikkiruualla tarkoitetaan seurakunnan kampanjassa ruokaa, joka on edelleen myyntikelpoista mutta jonka viimeinen myyntipäivä lähenee.

Toiminta on osa Helsingin seurakuntayhtymän kaksivuotista ruokaan liittyvää kehittämishanketta, joka verkostoi yhteen ruoka-avun toimijoita. Hävikkiruuan laajeneva käyttö tuo ruokailuihin ekologisen ulottuvuuden. Suomessa arvioidaan syntyvän ruokahävikkiä eli pois heitettyä ruokaa 400 miljoonaa kiloa vuodessa, eniten kotitalouksissa. Ruokailut ovat jo tähän asti osoittaneet, että hävikissä ei ole mitään vikaa, eikä kenelläkään ole mitään syytä heittää erinomaisia ruoka-aineksia roskikseen. Saari palkittiin vasta leikkimielisen hävikkiruokakisan voittajatiimissä.

Kevään ajan Munkkivuoren seurakuntatalon ToivonBistrossa keskiviikkoisin on syöty usein ekologista, kasvis- ja kalapitoista gourmet-ruokaa, vaikkapa avokadopastaa, lohiseljankaa tai maa-artisokkakeittoa. Paikalla on ollut usein 70, joskus jopa yli 100 ihmistä lapsiperheistä ikääntyviin. Syyskuun alusta ToivonBistro palaa taas entiseen aikatauluunsa, keskiviikkoon klo 13.

Valokuva: Tomi Saari työpaikallaan Munkkivuoren seurakuntatalon keittiössä.