25.01. Onneksi olkoon: Paavo, Pauli, Paul, Paavali | Palaute
Munkkiniemen seurakunta

Teiska tuli taloon - nuorisotyö on Teijo Junnolalle kutsumusammatti

Munkkiniemen seurakunta

10.06.2020, 11:35
Munkkiniemen seurakunnan uusi nuorisotyönohjaaja Teijo Junnola on innoissaan. Hän pääsee vihdoin työskentelemään tenavien kanssa, kun alakouluikäisten lasten kesäleirit ovat pyörähtäneet käyntiin.
Munkkiniemen seurakunnan 1.5.2020 aloittanut nuorisotyönohjaaja Teijo Teiska Junnola seurakunnan kerhotilassa

Koronaviruksen vuoksi Junnolan töiden aloitus Munkkiniemessä on ollut hieman tavallista haastavampaa: poikkeusaika pisti toimintoja tauolle, ja esimerkiksi rippileirien toteutus oli pitkään epävarmaa.

Leirit päätettiin Munkkiniemessä lopulta kuitenkin toteuttaa tarkoin turvallisuus- ja hygieniaohjeistuksin. Junnola odottaa hyvillä mielin leirityöskentelyä.

”On mahtavaa työskennellä lasten ja nuorten kanssa. Alakouluikäisten kanssa on yksinkertaisesti hauskaa olla. Minulle tämä on kutsumusammatti”, Lappeenrannassa syntynyt ja Nastolassa varttunut mies tuumaa.

Vahva seurakuntayhteys nuoresta asti

Teijo Junnola eli Teiska tuli Munkkiniemeen Lauttasaaren seurakunnasta, jossa hän työskenteli rapiat 30 vuotta nuorisotyönohjaajana. Nuorisotyönohjaaja ei tosin ollut Junnolan ensimmäinen ammatti, vaan huonekaluverhoilija.

Sisimmässään Junnola kuitenkin tunsi haluavansa tehdä jotakin muuta. Se tunne oli lähtöisin jo teini-iästä. Rippikoulusta lähtien Teiska on kokenut vahvaa seurakuntayhteyttä. Koti ei ollut hengellinen, vaan yhteys syntyi hänen sisällään. Jo nuorena hän pohti, voisiko hän olla sellaisessa työssä, jossa hän voisi palvella Jumalaa.

Elämä kuljetti ensin muihin hommiin. Sopivan tilaisuuden avauduttua Junnola kuitenkin lähti iltakouluun täydentämään perusopintojaan, jotta hänellä olisi mahdollisuus hakeutua ammatilliseen nuorisotyönohjaajan koulutukseen.

Junnola valmistui Järvenpään Luther-opistosta vuonna 1987, ja pääsi saman tien Lauttasaareen töihin. 60 vuotta täytettyään Junnola ehti olla hetkisen eläkkeellä, mutta halu olla työelämässä ei ollut vielä sammunut.

Työnkuva edellisessä työpaikassa ei kuitenkaan enää vastannut Junnolan toivomuksia, joten hän otti pienen hengähdystauon.

Munkkiniemen seurakunnan avoin nuorisotyönohjaajan paikka tuli sopivasti eteen. Paikka on määräaikainen ja täytetty nyt vuoden loppuun saakka, mutta varsinkin työn jatkuvuuden kannalta Junnola toivoo saavansa pestille jatkoa.

Alakouluikäisten kerhoja voisi kokeilla

Teiskan työuran ensimmäiset 15 vuotta olivat varhaisnuoriso- ja nuorisotyön kulta-aikaa, jolloin järjestettiin esimerkiksi paljon erilaisia leirejä ja osallistujia riitti. Sittemmin lasten ja nuorten harrastukset kodin ulkopuolella ovat lisääntyneet, ja seurakunnan toimintaan on ollut entistä haastavampaa saada väkeä.

Junnola kuitenkin uskoo, että Munkkiniemessä kannattaisi kokeilla jonkinlaista harrastekerhotoimintaa alakouluikäisille. Esimerkiksi kokki- tai sählykerho ovat olleet Lauttasaaressa kohtuullisen suosittuja vielä viime vuosinakin.

”Pyrin tuomaan varhaisnuorisotyötä esille. Myös varhaisnuorten leirejä voisi järjestää yhteistyössä vaikkapa Pitäjänmäen seurakunnan kanssa. Uskon, että leirit ovat lapsille hyvä kokemus”, Junnola tuumaa.

Aivan ensimmäiseksi Teiskalla riittää kuitenkin vielä paljon opeteltavaa uudessa työpaikassa. Erilaiseen toimintaympäristöön hyppääminen vaatii totuttelua, kun takana on pitkä rupeama toisessa seurakunnassa.

”On opiskeltava nyt uudenlainen tyyli ja tapa toimia”, hän toteaa.