Musiikki on tehty hoitamaan ihmistä - Hanna-Maria Valve aloittaa Munkkiniemessä uutena kanttorina
Munkkiniemen seurakunta

Kuva: Hanna-Maria Valve aloittaa Munkkiniemen seurakunnan uutena kanttorina
Munkkiniemen seurakunta on tunnettu laadukkaasta musiikistaan. Kanttori Senni Valtonen on multi-instrumentalisti.
Hän soittaa perinteisten kirkossa käytettävien urkujen ja pianon lisäksi monia muitakin soittimia, muun muassa kannelta ja Ruotsin kansallissoitinta nyckelharpaa.
”Erilaiset soittimet tuovat vaihtelua kirkkomusiikkiin niin jumalanpalveluksissa kuin esimerkiksi siunaustilaisuuksissa. Musiikin merkitys on nyt koronan aikana korostunut, kun emme pääse yhdessä laulamaan. Siksi olemme panostaneet musiikin laadukkaaseen toistamiseen verkkolähetyksissämme”, Senni Valtonen kertoo.
Panostus musiikkiin säilyy vahvana, vaikka kanttorivahvuudessa tapahtuu vuoden vaihtuessa muutoksia.
Viime vuoden ajan Valtosen kanttorikollegana toimineen Minna Lammisen määräaikaisuus päättyi ja hän palasi Hyvinkäälle entiseen virkaansa. Seurakunnan uutena kanttorina on aloittanut Hanna-Maria Valve, joka tekee 40-prosenttista työaikaa.
Kirkkomusiikkia vauva-arjen lomassa
Valve asuu Munkkiniemessä miehensä ja pienen tyttärensä sekä australianlabradoodle-koiran kanssa. Hän osallistuu seurakunnan musiikkityöhön Senni Valtosen tukena muun muassa sijaistaen hänen vapaapäiviään.
”Yksin soittaminen ja laulaminen antavat minulle ihanan pysähtymisen joskus vaativankin vauva-arjen keskellä. On kuitenkin parasta, jos voin tarjota tällaisen pysähtymisen hetken muillekin”, pian 29-vuotias muusikko sanoo.
Munkkiniemessä asumisessa Valvetta viehättää sen yhteisöllisyys, luonnonläheisyys ja kylämäisyys. Munkkiniemen seurakuntaan hän tutustui alettuaan käydä tyttärensä kanssa perhekerhossa.
”Se, että olen itsekin yksi seurakuntalaisista, antaa toivottavasti näkökulmaa työhönkin. Odotankin Munkkiniemen työjaksoltani ihmisten kohtaamista, jaettuja hetkiä musiikin parissa.”
Ensimmäisen kerran Valve on kanttorina Munkkiniemen seurakunnan jumalanpalveluksessa sunnuntaina 17. tammikuuta.

Kuoro on yhteisöllinen tapa tehdä musiikkia
Helsinkiläissyntyinen Valve on valmistunut vuosi sitten musiikin maisteriksi. Muusikkona häntä inspiroivat erityisesti kuorot ja niiden johtaminen. Myös klassinen laulu ja urkujensoitto ovat lähellä hänen sydäntään.
”Olen johtanut erilaisia kuoroja opiskeluni alkuajoista lähtien. Kuoronjohdossa palkitsevinta on kuorolaisten hitsautuminen sosiaalisesti ja soinnillisesti yhteen. Kuoro on kiehtova instrumentti, sillä se on elävä ja muuttuva.”
Koronarajoitukset ovat pysäyttäneet kuorotoiminnan lähes täysin. Musiikki on kuitenkin aina kuulunut keskeisenä osana seurakunnan elämään, sillä sen avulla voidaan ilmaista asioita, joihin ei puhuttu sana yllä.
”Kirkkomusiikki, jos mikä, on tehty hoitamaan ihmistä. Musiikki voi parhaimmillaan olla puhdistavaa, voimia antavaa, uudistavaa ja pyhää”, kuvailee myös musiikkiterapiaa opiskellut Valve.
Aiemmin Valve on tehnyt kanttorin sijaisuuksia muun muassa Tapiolan seurakunnassa.
Kirkkomusiikki, jos mikä, on tehty hoitamaan ihmistä.
Musiikki on keskeistä myös nuorisotyössä
Seurakuntanuoret ja musiikki kuuluvat erottamattomasti yhteen. Myös Munkkiniemen seurakunnassa kanttorit ovat tiiviisti mukana nuorisotyössä.
”On vaikea kuvitella rippileiriä ilman musiikkia. Omassa työssänikin rippileirit ja nuorisotyö ovat muutenkin keskeisellä sijalla”, Senni Valtonen tähdentää.
Seurakunnan pitkäaikainen nuorisotyönohjaaja Hetu Saarinen jäi viime vuonna eläkkeelle, minkä jälkeen tehtävää hoiti määräaikaisena Teijo ”Teiska” Junnola.
Tällä hetkellä ei ole työntekijää samalla nimikkeellä, mutta Senni Valtonen ja seurakuntapastori Riikka Kuusisalo vastaavat siitä, että nuoret voivat kokoontua mahdollisuuksien mukaan myös talvikautena.
”Olemme järjestäneet isoskoulutus- ja nuorteniltoja sekä yhden leirin koronarajoitusten sallimissa puitteissa. Nuoret ovat omaksuneet hienosti poikkeusajan käytäntöjä, muun muassa kasvomaskien käytön yhteisissä tilanteissa”, Kuusisalo sanoo.
Ensi kesänä rippikoulut järjestetään normaalisti viime kesän tapaan, mikäli koronatilanne helpottaa.
Teksti: Taneli Hassinen
Kuva: Sari Arffman