24.10. Onneksi olkoon: Rasmus, Asmo | Palaute
Munkkiniemen seurakunta

Leena Leppilahti avasi tietä vapaaehtoistyölle

Munkkiniemen seurakunta

02.10.2019, 10:55 /  päivitetty 31.08.2020, 11:28
Munkkiniemen seurakunnan diakonissa Leena Leppilahden eläkkeellesiirtymismessussa Leena itse vastasi diakoniapastori Jouni Hartikaisen kysymyksiin saarnan viimeisessä osiossa. Vuonna 2008 seurakuntaan tullut Leena ehti nähdä useita kiinnostavia jaksoja seurakunnan elämässä. Hän on ollut vanhustyössä, seurakunnan jäsenyyttä vahvistavassa työssä, ottamassa vastaan turvapaikan hakijoita ja nyt viimeksi seurakunnan vapaaehtoiskoordinaattorina. Messuun kokoontunut suuri joukko ihmisiä oli paras todistus siitä, että Leena todella piti aktiivisesti yhteyttä seurakuntalaisiin ja että uskollisia vapaaehtoistyöntekijöitä on ja myös uusia on saatu.
Vesi_pisara

-Velkaantuminen on kasvanut, hätä on kasvanut, Leena itse kuvasi runsaan kymmenen vuoden ajanjaksoa ja hyvinvointiyhteiskunnan kääntöpuolta. Ihmisten elinikä pitenee, joka on myönteinen asia, mutta samalla elämän viimeiset vuodet voivat olla hyvin yksinäisiä. Leenalla oli monipuolinen aikaisempi kokemus työelämästä, myös ulkomailta. Se ja pohjalaiset juuret auttoivat suhteuttamaan työtä, hän on nähnyt muutakin kuin pääkaupunkilaista elämäntapaa ja tätä pääkaupunkiseudun seurakuntaa.

Erilainen jakso oli syksy 2015, kun seurakunnan alueelle tuli jopa 90 turvapaikan hakijaa. Heistä 70 asettui asumaan Munkkiniemen vanhalle seurakuntatalolle. Heitä tukemaan ilmoittautui 100 vapaaehtoista, joille tarvittiin nopeasti koulutus. Mutta tarina ei päättynyt tuohon jaksoon, vaan seuraavaksi perehdytettiin alueelle jääneitä turvapaikanhakijoita, joista peräti 10 jäi itse seurakuntaan vapaaehtoistyöhön. -En ihan muistanutkaan tätä tapahtumasarjaa, kun sanoit vuoden 2015, Leena hymyili haastattelijalleen.

-Eri vuodet ovat olleet eri tavoin kiireisiä. Seurakunnan alueella on hyvin paljon toimintaa, jota on toivottu. Osa on peräisin jo vuosien takaa, mutta uusia työmuotoja tulee koko ajan. Silti ydin on sama, kristinuskon lupaus siitä, että armoon uskominen tekee elämästä merkityksellisen ja rikkaan. Lupaus siitä, että ihmisen elämään puhkeavat ikään kuin elämän veden virrat tai lähde, löytyy Johanneksen evankeliumin seitsemännestä luvusta ja se löytyy myös Jesajan kirjan luvusta 58, kuvasi Leena. Raamatussa käytetään kielikuvia, jotka sopivat Lähi-Idän maihin, ja siellä vesi on elämän edellytys. Ilman sitä seutu on erämaata.

Leenan tuki, puhelut ja kirjeet vapaaehtoistyön tekijöille ovat olleet kaivattuja ja odotettuja. Vapaaehtoistyöntekijöitä on kutsuttu tapahtumiin ja retkille. Leena teki myös suuren näkymättömän työn perustaessaan Vapaaehtoistyö.fi -palvelua. Sieltä halukkaiden vapaaehtoisten on helppo löytää heitä kiinnostavia tehtäviä. Munkkiniemen seurakunnassa resurssit eivät näillä näkymin parane, joten piirejä halutaan entistä enemmän vapaaehtoisten johdettavaksi. Tämä tarjoaa hyvän mahdollisuuden vaikuttaa niille, jotka arvostavat seurakunnan monia työmuotoja. On ajateltava toisin piirien organisoiminen, mutta lopputulos voi silti olla yhtä hyvä ja jopa parempi. Seurakuntalaisissa on valtavasti osaamista jota kannattaa antaa yhteiseen käyttöön, kuten vuoden 2015 poikkeustilannekin osoitti.

Hyviä eläkepäiviä Leena!

Tutustukaa sivustoon https://vapaaehtoistyo.fi/helsinki/