25.04. Onneksi olkoon: Markku, Marko, Markus | Palaute
Munkkiniemen seurakunta

Näkövammaisille

18.01.2024, 12:33
Näkövammaistyön lähtökohtana on tarjota esteettömiä ja tasavertaisia palveluita näkövammaisille.

Toimintaamme ovat näkävammaisille suunnatut vertaisryhmät, retket ja leirit sekä koti- ja laitoskäynnit ja palveluohjaus samoin kuin vapaaehtoisten oppaiden välitys ulkoilukaveriksi.

Tapahtumiimme voi tulla yksin tai tutun kaverin kanssa. Kuljetuspalvelumatkoilla pääset kulkemaan Helsinki-Espoo-Vantaa-alueella. Vapaaehtoiset oppaamme ovat apunasi tapahtumissamme.

Viimeisimmät tiedot löydät netistä seuraavilla hakusanoilla: Espoon seurakunnat näkövammaistyö, Helsingin seurakunnat näkövammaistyö, Vantaan seurakunnat näkövammaistyö sekä Kirkko ja kaupunki-lehdestä kohdasta Erityisryhmille, Helka- ja Kirkkovansetti sekä Kaiku-äänilehdistä.

Helsingin seurakuntien näkövammaistyön toimisto on Malmilla, Pekanraitti 16, Malmin Varustamo. Marja Leena on Varustamolla tavattavissa joka tiistai klo 11-13.

Tervetuloa tutustumaan tiloihin ja myös lounastamaan Waste&Feast-hävikkiruokaravintolassamme ma–to klo 11–13. Lounas sisältää lämpimän ruuan, salaatin ja kahvin. Lounaan hinta 3 €, myös mukaan otettuna.

Helsingin, Vantaan ja Espoon seurakuntien näkövammaistyön kevätkausi 2024

Tapahtumat

Alkaen 7.2. Näkö menee - mistä apua?

vertaistukea ja tietoa pääkaupunkiseudun näkövammaisille


Pe 17.5. Päiväretki Tampereelle: Tallipiha, Mummonkammari ja Kirkon Juhlat

Tutustumista Tallipihaan yhdessä tai erikseen, Tampereen vanhan kaupungin tunnelmaan, joka on Finlaysonin alueella. Tallipihan historia juontaa juurensa 1800-luvulta. Tallipihasta löytyy monipuolinen valikoima upeita käsitöitä, sisustustuotteita, herkkuja ja suussa sulavia suklaita. Klo 14 lähtien tarjolla ruokaisa salaatti oman valinnan mukaan Tallipihan kahvilassa.

Tampereen seurakuntien Mummonkammari kutsui meidät kylään kahville, joten käymme siellä ennen juhlille menoa n. klo 16 maissa. Kammari sijaitsee n. 300 metriä Keskustorilta, juhlapaikastamme, jonne kävelemme.

Kirkon juhlien avajaiset ovat Keskustorilla klo 17.30–18.30.Toivon päivänä 4. kesäkuuta 2023 alkoi Tampereen seurakunnissa Toivon vuosi. Teemavuosi huipentuu toukokuussa 2024 Tampereella järjestettäviin Kirkon Juhliin. Mukana avajaisissa mm. arkkipiispa Tapio Luoma ja Tampereen pormestari Kalervo Kummola. Musiikista vastaa juhlille osallistuvista kuoroista muodostuva suurkuoro ja Tampere Big Bandista koottu juhlien House-band. Avajaisten juontajana toimii Olli Keskinen. Keskustorin läheisyyteen tulemme hyvissä ajoin, jotta saadaan istumapaikat. Kotimatkalle lähdemme viimeistään klo 19.

Lähtö klo 11.30 Espoo, Kirkkotie 1 ja klo 12 Louhelan juna-asema os. Uomatie 1, Vantaa, bussipysäkki. Retken hinta 20 € kerätään käteisenä retken aikana, sis. bussikuljetuksen, kahvin ja pullan sekä valinnaisen ruokaisan salaatin. Paluu Louhela klo 21 ja Espoo klo 21.30. Retki ei ole esteetön. Retki toteutetaan, kun lähtijöitä on riittävästi.

Sitovat ilmoittautumiset pe 3.5 mennessä Marja Leena p. 2340 2549 marjaleena.kallio@evl.fi ja Minna p. 040 734 7715 minna.martiskainen@evl.fi

Ke 28.8. Lohirannan saunakuisti kutsuu saunomaan, uimaan ja nauttimaan elokuisesta luonnosta klo 14–20.30

Lähde viettämään kanssamme elokuista iltapäivää Helsingin seurakuntien omistamaan Lohirannan leirikeskukseen saunoen ja uiden. Iltapäivää voi viettää myös ihan saunakuistilla istuen ja nauttien elokuisesta luonnosta. Lohirannan leirikeskus sijaitsee Lohjalla, Lohjanharjun kupeessa Lehmijärven rannalla. Helsingistä Lohirantaan on matkaa n. 55 km. Lohirannan maastot tarjoavat hyvät mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen.

Rannasta löytyy savusauna. Savusaunaan mahtuu kerralla 10 hlöä. Rannan tuntumassa on myös uudehko, hirsinen sähkösauna rakennus, jossa on kaksi erillistä saunaosastoa, joka mahdollistaa yhtäaikaisen saunomisen miehille ja naisille. Saunojen keskellä on yhteinen kokoontumistila, jossa voimme paistaa makkaroita takkatulen äärellä, ja viettää elokuista iltaa yhdessä.

Lähtö klo 13.30 Malmin uimahallin parkkipaikka os. Pekanraitti 14, Helsinki ja klo 14 Louhelan juna-asema os. Uomatie 1, bussipysäkki. Palaamme Louhelaan klo 20 ja Malmille klo 20.30.

Ilmoittautumiset erityisruokavalioineen ke 10.7. mennessä marjaleena.kallio@evl.fi. Retken hinta 20 €. sis. bussimatkat, savu- ja sähkösaunat ja runsaampi iltapala.

Messut

Su 16.6. Saaristomessu

Mustasaaren kappelissa klo 14, jonka jälkeen Mustasaari tarjoaa kirkkokahvit. Virret pisteillä.

Kevään luontoretket

To 23.5. Albergan kartano ja Albergan puutarha klo 13–16

Kokoontuminen Alberganesplanadilla sijaitsevan Mezza-ravintolan, os. Alberganesplanadi 5, edustalla klo 13.00. Siirrymme yhdessä Albergan kartanoon, jossa kartanon esittely upeine kellaritiloineen. Seuraavaksi tutustumme puutarhurin mökkiin, jonka Perkkaa-Vermo-seura on kunnostanut hienoksi kokous- ja juhlatilaksi.

Lopuksi siirrymme Kehän toiselle puolelle vanhan Albergan muinaismuistolailla suojeltuun ja kunnostettuun puutarhaan. Siellä kuulemme esittelyn vanhan Albergan historiasta v.1620 alkaen. Kiinnostuneet voivat lopuksi tutustua kartanon kalalampiin.

Palaamme yhdessä lähtöpaikkaan, retki päättyy viimeistään klo 16.00.

Retken päätteeksi voit käydä itsenäisesti kahvilla lähellä sijaitsevissa kahviloissa, kuten Leppävaaran Elä ja Asu -seniorikeskuksessa tai Sellossa. Kahvit omakustannehintaan.

Huom! Retki ei ole liikuntarajoitteisille täysin esteetön.

Säävaraus.

Retkikohteiden esittelystä vastaa Esa Katajisto. Ilmoittautumiset ja lisätiedot 20.5. mennessä diakonissa Minna Martiskaiselle p. 040 7347715 tai minna.martiskainen@evl.fi.

Su 16.6. Mustasaari klo 12–16

Tervetuloa viettämään kesäpäivää Mustasaareen, kesäparatiisiin Seurasaaren selällä. Voit tulla yhdessä muiden kanssa, tai oleskella omassa rauhassa. Saaressa asustaa kesäisin mm. lampaita, kanoja, kaneja ja kukkoja, joita saa käydä tervehtimässä. Saarella on loistavat uintimahdollisuudet mataline hiekkarantoineen. Saaresta löytyy myös luontopolku, joka kulkee Mustasaaren ja viereisen Hevossaaren rantoja. Polulla on pysähdyspaikkoja, jotka ohjaavat hiljentymiseen tekstien ja harjoitteiden avulla. Mustasaaren omistaa Helsingin seurakunnat.

Lähdemme klo 12 lautalla saareen. Saaressa brunssi ja jälkiruoka tarjolla heti saavuttuamme, klo 14 saaristomessu kappelissa, jonka jälkeen saari tarjoaa kirkkokahvit. Paluu klo 15.40 lautalla.

HUOM! Mustasaaren lautan lähtöpaikka ja ajat tarkentuvat kevään aikana, koska nykyinen ranta on tällä hetkellä rakennustyömaana.

Ilmoittautumiset erityisruokavalioineen ma 3.6. mennessä marjaleena.kallio@evl.fi, p. 2340 2549. Retken hinta 10 €. Sis. lauttamaksut, brunssi, jälkiruoka ja kahvit. Maksu kerätään käteisenä rannassa.

Ryhmät

MAANANTAI


Sanoin ja sävelin kerho

22.1., 26.2., 25.3., 22.4., 27.5. klo 14–16, Martinristi, Martinpolku 2 C (navigaattoriin osoite Martinlaaksonpolku 7, myös sisäänkäynti Martinlaaksonpolun puolelta). Ryhmän ohjaajana Ritva-Leena Tuuli.

Näkökulma

Kokoonnumme kerran kuukaudessa maanantaisin klo 13–15 Kirkonkulmassa, Kirkkokatu 1, Espoo. Vertaisryhmässä etsitään uusia näkökulmia elämään. Ryhmä on tarkoitettu sekä vähän aikaa että pitkään näkövammansa kanssa eläneille. Ryhmän ohjaajana toimii diakonissa Minna Martiskainen.

Kevätkauden kerrat: 15.1., 26.2., 18.3., 22.4., 20.5. Tiedustelut Minnalta.

TIISTAI


Tikkurilan kerho

9.1.,13.2.,12.3., 9.4.,14.5. klo 13–15 Tikkurilan kirkolla, Asematie 12. Yhdessäoloa, keskustelua ja kahvit. Ryhmän ohjaajina Rauni Laihonen ja Riitta-Maija Palmusaari-Bremer.

Juttupuhelin

Kaipaatko juttukaveria? Päivystäjät soittavat juttukaveria toivoville näkövammaisille sovittuna päivänä ja aikana. Otamme mielellämme uusia soitettavia ja soittajia. Ole yhteydessä Marja Leenaan.

KESKIVIIKKO


Pakarintupa keskiviikkoisin klo 12.30–15

6.3., 20.3.,10.4., 24.4., 8.5., 22.5. Tervetuloa Pakarintuvalle os. Kuriiritie 1, Vantaa. tapaamaan ja tutustumaan vanhoihin ja uusiin ystäviin kahvikupin äärelle. Voit viettää aikasi kokonaan tuvalla tai käydä kimppakävelyllä klo 12.30–13.30 Pyhän Laurin kirkon maisemiin, jossa on mukana pieniä pysähtymisiä. Tiedustelut Marja Leenalta. Kevään vierailijoita: 6.3 vierailijana Mari Laine Visus-näkövammaisten terveyden edistämishankkeesta, 20.3 ja 24.4. vammaistyön pappi Heli Ojalehto ja 10.4 yhteisöpappi Ulla Lumijärvi.

Keskiviikkokahvila

Kahvila toteutetaan yhteistyössä Espoon Seudun Näkövammaiset ry:n kanssa. Kahvila on joka keskiviikko klo 14–15.30 paitsi kuukauden viimeisenä keskiviikkona, jolloin on jäsenilta. Keskiviikkokahvilat käynnistyvät 10.1. Kahvilassa emännöivät Leena Toiminen, Helena Paimela ja Liisa Mertanen. Osoite Kuunsäde 2 A-B, Espoo. Tarkemmat tiedot Espoon Seudun Näkövammaisten toimistolta numerosta 09 803 0368.

TORSTAI


Miesten saunaillat

1.2., 7.3., 4.4., 2.5. klo 18–19 saunomista, klo 19–20.30 kahvia ja juttelua Länsimäen kirkon takkahuoneessa, os. Kerokuja 9, Vantaa. Saunomisen ja yhdessäolon merkeissä. Tiedustelut Katri Valveelta.

Raamattupiiri

11.1., 1.2., 15.2., 29.2., 14.3., 28.3., 11.4. ja 25.4. klo 13–15 Suvelan kappelilla, Kirstintie 24, Espoo. Tervetuloa matalalla kynnyksellä uudet ja entiset piiriläiset lukemaan viikon Raamatun tekstejä, tutustumaan uusiin hengellisiin kirjoihin, keskustelemaan, rukoilemaan, laulamaan ja kahvittelemaan. Oppaat ovat kappelin aulassa vastassa. Raamattupiiriä ohjaa Sari Karjalainen. Tiedustelut Minna Martiskaiselta p. 040 734 7715.


PERJANTAI


Lähetyspiiri

perjantaisin klo 17–19.30, Pekanraitti 16, Malmi, 1.krs. ruokasali. Ensimmäinen kokoontuminen pe 12.1. ja viimeinen on pe 31.5. Ohjaajana Leena Siponkoski. Piirin toiminta tukee Lähetysseuran vammaisten lasten hyväksi tekemää työtä Nepalissa.

Vapaaehtoistoiminta

Uudet vapaaehtoiset ovat tervetulleita mukaan toimintaan. Tarvitsemme jatkuvasti myös opaskavereita tapahtumiimme.

Jos kiinnostuit ja haluat mukaan toimintaan, ota rohkeasti yhteyttä alueesi työntekijään. Lähdetään yhdessä räätälöimään sinulle sopivaa tapaa olla mukana toiminnassamme.


Kausiohjelma löytyy tästä. Sen voi saada myös sähköpostina ja pisteillä. Tilaukset ja osoitteenmuutokset oman alueen työntekijälle.