17.06. Onneksi olkoon: Urho | Palaute
Munkkiniemen kirkko

Profeettojen ääniä, sielunmessu ja valoja konserttikalenterissa

25.10.2019, 11:12 /  päivitetty 25.10.2019, 11:13
Loppusyksyn pimeys voimistaa konserttien järeät äänet.
Cantores Minores -poikakuoron laulajia mustissa kuorokaavuissaan ulkona Tuomiokirkon pylväiden välissä seisomassa. Kuva Tiiu Kaitalo

Morienti – Vincenti

la 26.10. Paavalinkirkossa

Satapäinen kuoro pysähtyy surun ja lohdutuksen äärelle, kun opiskelijakuorot Turun yliopiston kuoro ja Wiipurilaisen Osakunnan Laulajat yhdistävät voimansa Morienti – Vincenti -konsertissa lauantaina 26.10. kello 19 Paavalinkirkossa. Konsertin johtaa Elisa Huovinen. Ohjelmassa on teoksia, jotka käsittelevät kuoleman aiheuttamaa surua, kärsimyksen ongelmaa ja oikeudenmukaisuuden toteutumista. Konsertissa kuullaan muun muassa Johannes Brahmsin Jobin kärsimystarinaan pureutuva motetti ja Eric Whitacren teos When David Heard, jossa kuningas Daavid suree kuollutta poikaansa Absalomia. Ola Gjeilon Unicornis captivatur -teoksen keskiaikainen teksti kietoo kärsimyksen ja kuoleman yhteen voitokkuuden ja elämän kanssa: heikkoudesta tuleekin vahvuus ja vaikeudet muuttuvat lopulta voitoksi.

Liput 15 / 10 e Holvi-verkkokaupasta ja ovelta tuntia ennen.

Munkka love

la 26.10. klo 15-16.30 Munkkiniemen kirkossa

Munkan seudun asukkaiden toivomuksista koostetun MunkkaLove-konserttisarjan toinen ilmaiskonsertti on lauantaina 26.10. Konsertissa esiintyy vierailevana solistina muusikko Laura Sippola ja Make Perttilän bändi, konsertin juontaa tv-toimittaja Päivikki Koskinen. Ohjelmistossa on munkkiniemeläisten toivomia lauluja ja alueen ihmisiä ja tarinoita eri vuosikymmeniltä, kuten Munkkiniemen yhteiskoulun oppilaiden perustaman Broadcastin You break my heart. Luvassa on myös nuori yllätysesiintyjä!

Laura Sippola on pianisti, laulaja-lauluntekijä ja musiikin tohtori, jonka ohjelmistoa klubeilla ja konserteissa ovat elämänmakuiset kappaleet. Hän on luonut omannäköistään uraa jo seitsemän soololevyn verran. Hänen Intermezzo-levynsä laulut ovat syntyneet hänen nykyisessä kodissaan Lehtisaaressa.

Konsertin juontaa Päivikki ”Päivänsäde” Koskinen, joka toimii paitsi juontajana ja toimittajana, myös terapeuttisena valmentajana. Päivikki harrastaa urheilua, luontoa ja vaikkapa avantouintia. Hän arvostaa tunteita, koska kun tunteita tulee, siitä tietää, että asioilla on oikeasti merkitystä.

Tapahtumasivut löytyvät osoitteesta www.munkkalove.fi. Pääsiäisen jälkeen keväällä 2019 kerättiin Munkin seudun asukkailta neljän viikon ajan musiikkitoivomuksia. Erilaisia toivomuksia kertyi lähes 300. Erityisen paljon toivomuksia lähettivät koululaiset. Tapahtuma perustuu laajaan yhteistyöhön, jossa ovat mukana mm. alueen musiikkiopistot ja koulujen musiikin opettajat.

Mendelssohnin Elias-oratorio

su 27.10. Kallion kirkossa

Suomen Laulu ja Helsinki Metropolitan Orchestra esittävät profeetta Elian vaiheista kertovan dramaattisen Mendelssohnin Elias-oratorion sunnuntaina 27.10. kello 18 Kallion kirkossa. Konsertin johtaa Sasha Mäkilä. Nimiosassa kuullaan karismaattista baritoni Juha Kotilaista. Muita solisteja ovat muun muassa sopraano Hedvig Paulig, altto Monica Groop ja tenori Eero Lasorla. Liput 30 / 20 € Lippupisteestä, kuorolta ja orkesterilta.

Konsertti- ja runoilta Merellisiä säveliä ja runoja

ke 30.10. Vuosaaren Merimieskirkossa

Niilo Rantala tulkitsee merellisiä säveliä ja runoja keskiviikkona 30.10. kello 18 Vuosaaren Merimieskirkolla. Rantala on säveltäjä ja runoilija, joka on keskittynyt säveltämään erityisesti runoutta. Hän on säveltänyt laulusarjoja muun muassa Saima Harmajan, Mihaly Vaqin ja Arno Kotron runoihin. Laulujen lisäksi hän on tehnyt lukuisia musiikillisia performanssiteoksia. Konserttiin Rantala on valinnut omien sävellystensä lisäksi laulelmia muun muassa Dan Anderssonin, Juha Vainion ja Reino Helismaan tuotannosta. Keskiössä ovat merelliset ja syksyiset, dramaattiset tarinat pienistä ihmisistä myrskyävällä merellä. Vaikka mainingit lyövät ja mastot keinuvat, päällimmäiseksi teemaksi nousee silti toivo; kaipuu satamaan. Vapaa pääsy, käsiohjelma 5 e.

Valoon – Into the Light

ke 30.10. Temppeliaukion kirkossa

pe 1.11. Paavalinkirkossa

Kamarikuoro Addiction, Kamarikuoro Värinän ja Polyteknikkojen Orkesterin pyhäinpäivän konsertti Valoon – Into the Light kuullaan keskiviikkona 30.10. kello 20.30 Temppeliaukion kirkossa, sekä perjantaina 1.11. kello 19 Paavalinkirkossa. Ohjelmassa on Faurén Requiemin lisäksi kuoromusiikin klassikoita Cyrillus Kreekiltä, Arvo Pärtiltä, Alfred Schnittkeltä ja Ralph Vaughan Williamsilta. Kappaleiden teemat, tuonpuoleisen kirkkaus ja toivo paremmasta, lohduttavat ja kantavat surussa ja kaipauksessa, kun pyhäinpäivänä muistelemme edesmenneitä. Requiemin solisteina laulavat baritoni Sampo Haapaniemi ja sopraano Helianna Herkkola, jotka kumpikin työskentelevät muun muassa Suomen Kansallisoopperassa. Kamarikuoro Addictiota johtaa Riku Laurikka, Kamarikuoro Värinää Noora Hirn ja Polyteknikkojen Orkesteria James Kahane.

Liput 20/10 € Tiketistä, Holvi-verkkokaupasta (ei toimituskuluja) ja ovelta.

Tiketti (toimituskulut lisätään):

Temppeliaukion kirkko 30.10. - lipunmyynti Tiketistä

Paavalinkirkko 1.11. - lipunmyynti Tiketistä

Konsertin Facebook-tapahtuma

Illan hämärtyessä -konsertti

to 31.10. Huopalahden kirkossa

Illan hämärtyessä -konsertissa torstaina 31.10. kello 19 Huopalahden kirkossa esiintyvät Mária Záborszky, sopraano, Tatu Eskelinen, piano, ja Anna Záborszky-Teppo, sello. Ohjelmassa on musiikkia muun muassa säveltäjiltä J.S. Bach, G. Cassadó, J. Sibelius ja F. Schubert. Vapaa pääsy, käsiohjelma 10 e.

Tulkoon musiikki! Joseph Haydn: Luominen

pe 1.11. Helsingin tuomiokirkossa

Helsingin tuomiokirkon poikakuoro Cantores Minores esittää 67-vuotisen historiansa aikana ensimmäisen kerran Haydnin monumentaalisen oratorion Luominen perjantaina 1.11. kello 19 Helsingin tuomiokirkossa. Konsertin orkesterina soittaa Suomalainen barokkiorkesteri. Kirkon alttarille nousee 130 Cantores Minores -kuorolaista, yli 40 Suomalaisen barokkiorkesterin soittajaa sekä solistit sopraano Helena Juntunen, tenori Tuomas Katajala ja baritoni Tommi Hakala. Kapellimestarina toimii Hannu Norjanen.

Teos esitetään Haydnin ajalle tyypillisellä 430 Hz:n viritystasolla. Joseph Haydnin sävelsi Luomisen elämänsä loppupuolella, aivan 1700-luvun viimeisinä vuosina. Matkustaessaan Englannissa hän oli kuullut G.F. Händelin suuria oratorioteoksia, ja halusi epäilemättä luoda vastaavanlaisen suuren kirkkomusiikkiteoksen – sovitettuna ajanmukaisesti kypsän klassiseen tyyliin. Tuloksena oli melkein kaksituntinen voimallinen musiikkirunoelma, jonka tekstit oli lainattu Raamatun Genesiksestä, Psalmien kirjasta ja ylistetyn John Miltonin eepoksesta Kadotettu paratiisi.

Esittäjäkoneistokin oli ajalleen poikkeuksellisen suuri, käsittäen yli 120 soittajaa ja 60 laulajaa.

Liput 65, 50/40, 30/25, 15 e Ticketmasterista ja tuntia ennen kirkon pohjoisovelta. Numeroidut rivit, ei paikkanumerointia.

Konsertin kesto n. 1 h 45 min (ei väliaikaa).

Lux Aeterna – Ikuinen Valo

la 2.11. Käpylän kirkossa

Pyhäinpäivänä lauantaina 2.11. voi tulla kuuntelemaan lohduttavia psalmeja, osia sielunmessuista, soitinmusiikkia ja lauluja taivaasta kello 14 Käpylän kirkkoon. Konsertissa laulavat Sari Pyykönen, sopraano, Katja Mäkiö, altto, Marcus Kalliokoski, tenori, ja Hiski Wallenius, basso. Pastori Taija Kaipainen lukee otteita Lassi Nummen Requiemista. Vapaa pääsy ja ilmainen ohjelma. Käpylän kirkko on avoinna hiljentymistä varten kello 15–20.

Cantata on the 1st Sunday after Money Laundering - Markus Virtasen sävellyskonsertti

su 3.11. kello 18.00 Kallion kirkossa

Marraskuussa Kallion kirkossa soi uusin suomalainen kirkkomusiikki! Markus Virtasen sävellyskonsertissa kotitonttu Dobby, Donald Trump ja Jumala mahtuvat kaikki samaan kuvaan. Pääroolissa laulaa säveltäjän kotikuoro Kallion Kantaattikuoro. Markus Virtanen on Kallion Kantaattikuoron bassoviskaali. Sävellyskonsertin päänumerona on Kantaatti 1. rahanpesun jälkeisenä sunnuntaina.

OHJELMA:

Preludi uudelle elämälle (2013)

Psalmi keskipäivän rukoushetkestä Sinä olet jo läsnä (2012)

Lohtu (2013)

Elegy for Dobby (2015)

Memento (2017)

Cantata on the 1st Sunday after Money Laundering (ke. 2019)

Kallion Kantaattikuoro, joht. Tommi Niskala

Kaisa Kraft, sopraano

Martti Laitinen, urut

Martin Malmgren, piano

Tommi Niskala, tenori

Sebastian Silén, viulu

Hanna Tissari, huilu

Ilkka Uksila, lyömäsoittimet

Vapaa pääsy, ohjelma 10 euroa.

#markusvirtanen #rohkeatekijä #koneensäätiö

Konsertin Facebook-sivu