25.04. Onneksi olkoon: Markku, Marko, Markus | Palaute
Mikaelin seurakunta

TELMA-harjoittelu kirkolla on askel kohti työelämää nuorille, jotka tarvitsevat tukea työhön ja itsenäiseen elämään

01.06.2023, 16:24
TELMA-opiskelija Hertta siivoamassa Vartuiokylän kirkon jumppasalia imuri kädessä oranssissa hupparissa

Vartiokylän kirkon ovella odottaa ohjaaja ja kaksi nuorta oransseissa Live-huppareissa. He ovat Ammattiopisto Liven Itiksen toimipisteen Telma-opiskelijoita, tulossa työharjoitteluun.

Suntio Lotta Salmi ottaa heidät vastaan, ohjeistaa ja näyttää välineet kirkon jumppasalin siistimiseen.

Ohjaaja Marika Kuokkanen neuvoo ja näyttää nuorille kädestä pitäen, miten lattiat imuroidaan ja mopataan järjestelmällisesti. Itse hän kiipeää tikarappusilla vetämään roskat pois korkealta, sillä kaikki opiskelijat eivät pysty kiipeilemään. Ylätasanteelta löytyykin pallo ja lasten leikkiastia.

Siivouskärry Vartiokylän kirkon jumppasalissa. Taustalla TELMA-opiskelijoita ja ohjaaja

-Sait imuroitua, hienoa, hän kannustaa Hertta Puurtista. Olavi Aalto kysyy, löytyykö siivouskoneita, mutta joutuu tällä kertaa tyytymään tavalliseen lattiamoppiin. Sillä hän puhdistaa lattian imuroinnin jälkeen.

Seuraavaksi tarkistetaan lasten jättämät sormenjäljet peileistä. Ne pitäisi pyyhkiä.

-Sitä ainetta ei ihan hirveän paljon tarvitse suihkauttaa, mikrokuituliina toimii kuivanakin hyvin, ohjaaja neuvoo.

Monet oppivat parhaiten katsomalla ja yhdessä tekemällä

Nykyisin kaikille nuorille, jotka pääsevät peruskoulusta, täytyy löytyä joku opiskelupaikka, kunnes he täyttävät 18. On nuoria, jotka tarvitsevat erityistä tukea löytääkseen tien jatko-opintoihin tai työelämään.

-TELMA-koulutus on Työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa koulutusta. Nuorella saattaa olla esimerkiksi erilaisia oppimisvaikeuksia, jonka vuoksi hän ei pääse Tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen (TUVA). Usein heille soveltuu ohjatumpi tarkkarajainen työ, kertoo ammattiopisto Liven ohjaaja Marika Kuokkanen Itäkeskuksen toimipaikasta.

Yhdessä Telma-ryhmässä on yleensä vain 10 opiskelijaa. Itiksessä on 5 ryhmää, joilla on 1–2 ohjaajaa ohjauksen tarpeesta riippuen. Opiskelijoille etsitään ryhmätyövalmennuspaikkoja lähialueelta.

-Työharjoittelussa ollaan usein 7–8 kertaa, pari tuntia viikossa. Sitten vaihtuu ryhmä. Joskus joku opiskelija saattaa tehdä vaikka koko kevään töitä. Opiskelu suunnitellaan siis opiskelijan henkilökohtaisten valmiuksien ja tavoitteiden mukaan.

Opiskelijat tekevät työn, ohjaaja ohjaa tai tekee yhdessä malliksi. Marika Kuokkanen tietää, että monet oppivat parhaiten katsomalla, miten toinen tekee. Samalla välittyy työn tekemisen asenne.

Opiskelijat tykkäävät kirkkotilojen siistimisestä

Mikaelin seurakunta on ollut Ammattiopisto Liven yhteistyökumppanina jo useita vuosia. Monet opiskelijat ovat aiemmin olleet siistimässä Mikaelinkirkkoa. Kirkkotilat ovat on rauhallisia eikä siellä ole häiriötekijöitä.

-Meidän kannaltamme tämä on toiminut tosi hyvin, pääsee metrolla lähelle. Lisäksi työtehtävä on selkeä, mikä on ohjauksellisesti ja opiskelijoille hyvä, Marika Kuokkanen sanoo.

-TELMA-opiskelijalla voi olla mahdollisuus tehdä töitä sovitusti, esimerkiksi lyhennettyä työaikaa. Työkokemus voi ohjata nuorta löytämään sen, mistä hän tykkää ja mikä työ voisi olla kivaa.

TELMA-opiskelija Hertta siivoamassa Vartiokylän kirkon jumppasalia selin, oranssissa hupparissa luke valkoisella LIVE

Imuria heiluttava Hertta Puurtinen on opiskellut Telma-ryhmässä vime syksystä. Hän on ehtinyt työskennellä Eastonin Mustissa ja Mirrissä, Kivikon Mäkkärissä ja nyt Vartiokylän kirkolla. Hertta haluaa opiskelemaan eläintenhoitoalalle ja Korkeasaareen töihin.

-Ajatus on kypsynyt mun mielessä tän kevään. Aloitan kesätöissä Fallkullassa navettatöissä, se on askel kohti unelmaani. Telma on hyvä paikka harjoitella, täältä saa hyvät eväät itsenäiseen elämään ja työhön.

Olavi Aalto aloitti TELMA-opinnot viime syksynä. Hän on ollut Rastilan leirintäalueella töissä.

-Olen kyllä tykännyt. Siivousala voisi sopia mulle. Koneet nopeuttaa siivoamista. Kesällä pidän vapaata ja elokuussa jatkuu koulu.

Teksti ja kuvat: Outi Jaakkola

TELMA-opiskelija Olavi Aalto moppaa Vartiokylän kirkon jumppasalin lattiaa
Vartiokylän kirkolta ei löytynyt mieluisaa siivouskonetta, joten Olavi Aalto moppaa lattian perinteisesti.


Ammattiopisto Live, pääkaupunkiseudun suurin erityisammattioppilaitos, toimii myös erityisopetuksen valtakunnallisena osaamisyksikkönä. Live tarjoaa ammatti- ja erikoisammattitutkintoja, TUVA- eli tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta ja TELMA-koulutusta. Lue lisää livesaatio.fi

Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA) alkoi 1.8.2022. Siinä yhdistyivät aiemmat perusopetuksen lisäopetus, lukioon valmistava koulutus (LUVA) ja tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (VALMA).

TUVA-koulutus on tarkoitettu oppijoille, joilla ei ole toisen asteen tutkintoa ja jotka syystä tai toisesta tarvitsevat valmentavaa koulutusta. Lue lisää oph.fi

TELMA eli Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus on laajuudeltaan 60 osaamispistettä. Se kestää 1–3 vuotta opiskelijan yksilöllisen suunnitelman mukaan.