28.04. Onneksi olkoon: Ilpo, Tuure, Ilppo | Palaute
Meilahden seurakunta

Kom med i parad av solrosor för Ukrainas självständighet, frihet och fred

16.08.2023, 12:26 /  päivitetty 22.08.2023, 16:05
På Ukrainas självständighetsdag torsdagen den 24 augusti 2023 kl. 18.30 förvandlar vi Helsingfors innerstadsgator, torg och domkyrkans trappor till ett praktfullt hav av solrosor, för att visa vår orubbliga solidaritet för Ukrainas frihet och fred.
piirroskuvitus

Torsdagen den 24 augusti firas Ukrainas självständighetsdag. Samma dag arrangeras en solrosparad genom Helsingfors centrum som kulminerar vid domkyrkans trappor och ett evenemang på Senatstorget. Paraden samlar stadens invånare för att tillsammans visa vårt stöd för Ukrainas självständighet, för frihet och fred.

UNITED FOR UKRAINE – UNITED FOR PEACE-evenemanget börjar på Medborgartorget kl. 18.30, där solrosparaden startar. Solrosen är Ukrainas nationalblomma. Paraden går längs Mannerheimvägen och Alexandersgatan mot Senatstorget. I paraden deltar bland andra statsminister Petteri Orpo och Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen, biträdande borgmästarna Daniel Sazonov och Johanna Laisaari samt ambassadörer från olika länder.

Enligt information från Korvatunturi har även jultomten meddelat att han stöder Ukraina helhjärtat och kommer att delta i paraden med en cykeltaxi.

Från statyn Tre Smeder och vidare mot domkyrkan vandrar paraden under tystnad, för att låta blommorna och de ukrainska flaggorna tala för sig själva.

Slutligen når paraden domkyrkans övre plattform och Senatstorget. Programmet på Senatstorget börjar direkt efter att Körrundan (Kuorojen kierros) storkör har uppträtt.

Cirka kl. 19.30 öppnar programledaren Baba Lybeck evenemanget. Programmet består av tal av nuvarande utrikesminister Elina Valtonen och tidigare utrikesminister Pekka Haavisto samt Ukrainas ambassadör Olga Dibrova.

Arrangörernas hälsningar levereras av Vassili Goutsoul, ordförande för föreningen för ukrainare i Finland Ukrainalaiset Suomessa ry, Susanna Makaroff från Mothersforpeace ry, biträdande borgmästare i Helsingfors Daniel Sazonov, rektor för Helsingfors universitet Sari Lindblom samt biskop Teemu Laajasalo och direktör Juha Rintamäki från Helsingfors kyrkliga samfällighet.

Som en del av Mothersforpeace rf:s hälsning framförs Eeva Kilpis gripande dikt "Äidit huutakaa" av skådespelerskan Satu Silvo.

För musiken står kören Perespiv från föreningen för ukrainare i Finland Ukrainalaiset Suomessa ry.

Under evenemanget kommer också domkyrkans klockor att ringa för Ukraina och ukrainarna.

UNITED FOR UKRAINE - UNITED FOR PEACE – kvällens program

Kl. 18 Medborgartorget

Deltagarna i paraden samlas på Medborgartorget. Arrangörerna delar ut solrosor till deltagarna från kl. 18.15. Det finns ett begränsat antal solrosor, så arrangörerna hoppas att deltagarna också tar med sig egna solrosor om möjligt.

Kl. 18.30

Solrosparaden börjar.

Rutten går från Medborgartorget till Mannerheimvägen, vidare till Alexandersgatan och Fabiansgatan till Kyrkogatan, där den når domkyrkans övre plattform.

Från domkyrkans övre plattform sprider sig paraden till domkyrkans trappor.

Cirka kl. 19.30 Senatstorget

Programmet börjar på Senatstorget.

Utrikesminister Elina Valtonen talar.

Ukrainas ambassadör Olga Dibrova talar.

Tidigare utrikesminister Pekka Haavisto talar.

Kören Perespiv sjunger.

Arrangörernas hälsningar:

Vassili Goutsoul, ordförande för föreningen för ukrainare i Finland Ukrainalaiset Suomessa ry.

Daniel Sazonov, biträdande borgmästare i Helsingfors

Sari Lindblom, rektor för Helsingfors universitet

Susanna Makaroff från Mothersforpeace och skådespelerskan Satu Silvo som reciterar Eeva Kilpis dikt "Äidit huutakaa"

Teemu Laajasalo, biskop i Helsingfors, och Juha Rintamäki, direktör för Helsingfors kyrkliga samfällighet

Domkyrkans klockor ringer i två minuter för Ukraina.

Ukrainas nationalsång framförs av Sofiia Yakovyshyna.

Cirka kl. 20

Evenemanget avslutas.

"Kriget är inte över, låt oss stå enade"

UNITED FOR UKRAINE – UNITED FOR PEACE-evenemanget den 24 augusti 2023 arrangeras av Helsingfors kyrkliga samfällighet, Mothersforpeace rf och föreningen för ukrainare i Finland Ukrainalaiset Suomessa ry.

Evenemangets samarbetspartners är Helsingfors stad, Helsingfors universitet och Ukrainas ambassad.

– Att åter ha fred i Ukraina är vår gemensamma sak. Därför vill vi visa vårt stöd för Ukraina och ukrainarna. Tillsammans kan vi visa att det är dags att smida svärd till plogbillar igen, säger Juha Rintamäki, direktör för Helsingfors kyrkliga samfällighet.

Vassili Goutsoul, ordförande för Ukrainaföreningen i Finland rf, säger att ukrainarna är mycket tacksamma gentemot Finland och finländarna för den kontinuerliga hjälpen de har fått.

– På självständighetsdagen förenas vi runt om i världen för att sända vågor av stöd till Ukraina och uttrycka vår tacksamhet till alla människor som har stöttat oss i kampen för frihet. Detta är också en bra möjlighet att påminna om en viktig sak: Kriget är inte över, låt oss stå enade, säger Goutsoul.

– På Ukrainas självständighetsdag den 24 augusti har Rysslands anfallskrig pågått i ett och ett halvt år. Ukraina behöver synlighet och ukrainarna behöver all tänkbar hjälp och stöd för att behålla sin självständighet och frihet. Det är en glädje att vara med och arrangera detta, vårt tredje fredståg för Ukraina och ukrainarna, säger Susanna Makaroff från Mothersforpeace rf.

Helsingfors stad, som samarbetar med evenemanget, har visat medkänsla och stöd för Ukraina genom humanitär hjälp ända från krigets början. Staden har också bidragit med stöd till organisationer som hjälper ukrainare i Helsingfors liksom erbjudit tjänster och stöd till krigsflyktingar. Instruktioner och ytterligare information om detta finns tillgängliga på webbplatsen hel.fi/ukraina, InfoFinland.fi och via International House Helsinkis tjänster.

Det andra samarbetspartnern för evenemanget, Helsingfors universitet, har stött ukrainska studenter och forskare så att de kan fortsätta sina studier eller akademiska forskning i Finland. Donationer har samlats in för stipendier och ukrainska studenter har haft möjlighet att studera vid Helsingfors universitets Öppna universitet kostnadsfritt.

Evenemanget på sociala medier:

#WeStandWithUkraine #Helsinki

Kontaktpersoner:

Kyrkan i Helsingfors: Simo Lemmetyinen, simo.lemmetyinen@evl.fi, tfn 050 408 0074, kommunikationsplanerare Outi Pippuri, outi.pippuri@evl.fi, tfn 040 533 9579

Ukrainalaiset Suomessa ry: Nadiia Fedorova, nadiia.fedorova@ukrainians.fi, tfn 040 255 77 65.

Mothersforpeace ry: Susanna Makaroff, susanna@susannamakaroff.com, tfn 050 3594814.