28.05. Onneksi olkoon: Alma | Palaute
Matteuksenkirkko

Matteus Skriba 2023 – länk till anmälningen här

27.09.2022, 11:07 /  päivitetty 03.10.2022, 08:53
Under det år då du fyller 15 år (eller senare) har du möjlighet att få konfirmandundervisning och bli konfirmerad. Konfirmandtiden, eller skriban, finns till för att du ska lära känna den kristna tron. Du är välkommen oberoende av om du är döpt eller inte, om du hör till kyrkan eller inte.
Ett gäng ungdomar har vattenkrig en sommardag vid havet.

Under det år då du fyller 15 år (eller senare) har du möjlighet att få konfirmandundervisning och bli konfirmerad. Konfirmandtiden, eller skriban, finns till för att du ska lära känna den kristna tron. Du är välkommen oberoende av om du är döpt eller inte, om du hör till kyrkan eller inte. Vi diskuterar livets stora frågor och lär oss mer om vad kyrkans tro och lära innebär.

När du har tagit del av undervisningen kan du bli konfirmerad och därmed vuxen medlem i församlingen. För att kunna bli fadder behöver du vara konfirmerad. För att kunna gifta dig i kyrkan behöver du ha genomgått skriban.


SKRIBAALTERNATIVEN

Matteus Lekis 1, läger på Lekholmen

Läger: 5-13.6.2023

Skribaweekend 1-3.9.2023

Matteus Lekis 2, läger på Lekholmen

Läger: 13-21.6.2023

Skribaweekend 1-3.9.2023

Matteus Lekis 3, läger på Lekholmen

Läger: 14-22.6.2023

Skribaweekend 1-3.9.2023

Matteus Lekis 4, läger på Lekholmen

Läger: 26.6-4.7.2023

Skribaweekend 1-3.9.2023

Matteus Lekis 5, läger på Lekholmen

Läger: 27.6-5.7.2023

Skribaweekend 1-3.9.2023

Matteus Sportlovsläger i Åre, Sverige

Läger: 18-25.2.2023

Skribaweekend 1-3.9.2023

Stadsskriba

Arrangeras i samarbete med de övriga svenskspråkiga församlingarna.

Matteus privatskriba

Enligt överenskommelse.

Omsorgsskriba

Läger 26.6-1.7

Internationell skriba på engelska med St Matthew’s international church och Olarin seurakunta på Hvittorp, Kyrkslätt

Läger: 31.7-6.8.2023


Åreskriban börjar med en startdag i januari och Lekislägren med en startdag i mars.

Konfirmationerna för Årelägret samt Lekis sommarläger hålls en lördag i september i Matteuskyrkan i Östra centrum.

Du går i skriban endast en gång - vi hoppas därför att du väljer att prioritera skriban och kommer på de samlingar vi har. Vi önskar att du redan nu planerar ditt program så att du inte har några turneringar, tävlingar, konsertbesök, fester och liknande när du är på läger.


Händer med sångblad i handen mot sandbakgrund


SOMMARLÄGER PÅ LEKHOLMEN

Sommarens skribaläger hålls på Lekholmen, som ligger 2 sjömil utanför Nordsjö. Lekholmen är de svenska församlingarnas egen sommarö. Lekholmen är inte en traditionell lägergård utan en öppen holme, vilket innebär att konfirmerade ungdomar kan komma till holmen som dagsgäster eller som holmbor. Omgivningen är fantastisk, stämningen trevlig och logementen en aning primitiva. Vi har olika slags arbetspass i små och stora grupper. Vi ordnar också en besöksdag, då släkt och vänner har möjlighet att komma och hälsa på. Vi bor i stugor med 2-6 pers/rum. Avgiften för lägren på Lekis är 250€. I priset ingår kost och logi för lägerveckan, transporterna till och från Lekis, skriba weekenden samt mat eller fika under skribaträffarna.


STADSSKRIBA

Stadsskriban ordnas i samarbete med de övriga svenska församlingarna i Helsingfors och består av träffar i stan, samt kyrkbesök och utflykter. I stadsskriban ingår inga övernattningar. Stadsskribans träffar ordnas på våren och sommaren.

Konfirmationen är i augusti/september. Stadsskriban kostar 50€. Deltagaren betalar dessutom buss/båtbiljetter för möjliga utflykter.


PRIVATSKRIBA

Om du helst vill gå din skriba på egen hand och diskutera med en vuxenledare (live eller via chat), så är privatskriban något för dig. Du får läsa lite i en bok och se lite filmer för att kunna besvara frågor. Tidtabellen är flexibel. Konfirmationen kan ske tillsammans med någon grupp eller enskilt. Privatskriban kostar 80€.


INTERNATIONELL SKRIBA

En skriba för dej som talar engelska, inte har möjlighet att delta i våra läger under sportlovet eller i början av sommaren eller annars bara vill gå skriban på engelska. Avgiften för den internationella skriban är 180€. Deltagaren bör själv arrangera transporten till och från Hvittorp, Kyrkslätt. Konfirmationen sker 6.8.2023 kl.14 i Olars kyrka. Mera info om skriban och länken till anmälan fås av vår engelskspråkiga präst Anna Poutiainen, anna.poutiainen@evl.fi, 0503080803.


OMSORGSSKRIBA

En anpassad skriba för dej med intellektuell funktionsnedsättning. Skriban ordnas av Kyrkans central för det svenska arbetet och leds av omsorgspräst Claus Terlinden. Omsorgsskriban 2023 är gemensam för ungdomar som är omkring 15 år eller äldre och samlar deltagare från hela Nyland. Mer info får du av claus.terlinden@evl.fi, 0406881451. Avgiften för omsorgsskriban är 140€. Deltagaren bör själv arrangera transporten till och från Solvalla.

Konfirmationen sker i samband med lägret.


SPORTLOVSLÄGER I ÅRE

För dej som

• vill kombinera sport och skriba

• gärna åker slalom, snowboard eller längdskidor

• redan nu vet att din sommar är fullbokad

Vi åker iväg med hyrd buss lördagseftermiddagen den 18.2, tar nattbåten över från Åbo till Stockholm och kommer till Åre på söndagkväll. Vi är i backarna mån-fre och varvar skidåkning med undervisning. Hemåt startar vi på fredagskväll, kör hela natten ner till Stockholm och tar dagsfärjan över till Åbo. Hemma i Helsingfors är vi på lördagskväll 25.2 ca kl. 23. Vi har hytter på färjan under båda resorna. Samtidigt med detta skribaläger ordnar vi också ett ungdomsläger. Vi åker alla med samma buss och bor på samma lägergård. En del av programmet är gemensamt och en del skilt. Sportlovskriban kostar 620€. I priset ingår resan, logi och maten i Åre, lunch på resan upp till Åre, middag på hemvägen på båten samt skribaweekenden. Var och en betalar själv sitt sportande (liftkort kostar ca 160€ med grupprabatt), samt möjlig skiduthyrning.

En ung person står i slalombacken.


ALLMÄNT OM KOSTNADER

Vi uppbär en deltagaravgift för skriftskolan. Avgiften får dock inte bli ett hinder för någon att delta. Församlingen kan efter anhållan bevilja nedsatt avgift eller friplats. Kontakta Tonja Weckström i god tid för en blankett för anhållan.

ANMÄLAN

Anmälningen görs på nätet: www.helsingforsforsamlingar.fi/matteus.

Anmälningslänken öppnas 3 oktober. Fyll i anmälningsformuläret med omsorg senast den 31 oktober 2022.

Länk till anmälan:

https://asiointi.helsinginseurakunnat.fi/enrolment/enrolment/B186D59736A679364F68453897AAE041

OBS! De anmälningar som kommit in efter sista anmälningsdag beaktas i andra hand.

I mitten av november får du veta vilket skribaalternativ du blivit antagen till. Vi strävar efter att även bereda plats åt övriga som vill delta. Vid frågor kontaktar du någon i ungdomsteamet.

OBS! Anmälan till Internationella skriban görs via en skild länk som fås av anna.poutiainen@evl.fi

KONTAKT

Daniel Jakobsson, ungdomsarbetsledare (endast svenska)

tfn 050-3800710

daniel.jakobsson@evl.fi


Patricia Högnabba, präst

tfn 050-4089010

patricia.hognabba@evl.fi


Tonja Weckström, ungdomsarbetsledare

tfn 050-3803988

tonja.weckstrom@evl.fi

(Från 24.10)