06.06. Onneksi olkoon: Kyösti, Kustaa, Kustavi | Palaute
Malmin seurakunta

Onko Raamatusta 2020-luvun
elämäntaito-oppaaksi? Keskustelusarja kokoaa kiinnostavia vieraita kirkkoihin
puhumaan rohkeasti pelätystä, vihatusta, palvotusta ja rakastetusta kirjasta

12.05.2023, 15:05 /  päivitetty 15.05.2023, 10:29
Millainen on feministin, eläineetikon, mediapersoonan, artistin tai esseistin Raamattu? Viitenä kesäiltana kirkoissa puhutaan isosta kirjasta.
Kuvassa keskustelusarjan vieraat

Myyttejä, viisauksia ja ikuisia totuuksia – kesäillan keskusteluja Raamatusta -keskustelusarja kokoaa viisi kiinnostavaa ja yllättävää vierasta puhumaan siitä, onko Raamatusta nykyihmisen elämäntaito-oppaaksi ja millaisia apuja sen ikivanhoista teksteistä mahdollisesti voi löytää.

Jokaisella illalla on oma teemansa ja oma vieraansa. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

16.5. klo 18 Kallion kirkko: Eettistä ravintoa ruumiille ja sielulle - Raamattu keittiössä. Pastori Visa Viljamaan vieraana tutkija Terhi Hannola. (Muista tilaisuuksista poiketen tämä tilaisuus alkaa messulla.)

23.5. klo 18 Munkkiniemen kirkko: Sopiiko Raamattu feministin yöpöydälle? Kirkkoherra Päivi Vähäkankaan vieraana kansanedustaja Fatim Diarra (vihr.).

30.5. klo 18 Viikin kirkko: Masennus, ahdistus ja Jobin kirjan opetukset. Toimittaja Salla Rannan vieraana toimittaja Ruben Stiller.

6.6. klo 18 Huopalahden kirkko: Kuolema: pelätty, luvattu, odotettu. Pastori Marjut Mularin vieraana muusikko Linda-Maria Raninen.

20.6. klo 18 Mikaelinkirkko: Enkeleitä ja demoneja: mitä hyvyydestä ja pahuudesta pitäisi ymmärtää? Pastori Kaisa Karirannan vieraana kirjailija Antti Nylén.

– Keskustelusarjan taustalla on vilpitön halu puhua Raamatusta isoon ääneen. Isolla äänellä tarkoitan sitä, että puhutaan niiden kanssa ja kutsutaan kuuntelemaan niitä, jotka eivät välttämättä istu sunnuntaisin kirkonpenkissä, sanoo Mikaelin seurakunnan pastori Kaisa Kariranta.

– Keskustelusarja tarjoaa elämyksen, jonka voi saada, kun pääsee älykkään puheen äärelle ja lähelle kiinnostavan ihmisen kokemuksia.

Keskustelusarjan vieraat

Väitöskirjatutkija Terhi Hannola on Helsingin yliopistolla työskentelevä eläineetikko, jonka tutkimus käsittelee ihmisten ja eläinten välisiä suhteita maatila- ja tuotantoeläinten turvakodeissa. Hänen mielestään esimerkiksi joulukinkku on perinne, jonka olisi korkea aika jäädä menneisyyteen.

Kansanedustaja Fatim Diarra (vihr.) on Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja feministi. Hänen Suomensa on maa, jossa naisen paikka ei ole nyrkin ja hellan välissä ja jossa vanhentuneet sukupuoliroolit eivät rampauta.

Toimittaja Ruben Stiller tunnetaan monista radio- ja tv-ohjelmistaan sekä suorapuheisuudestaan. Omien sanojensa mukaan hän on narri, joka haluaa kokeilla vallan rajoja.

Muusikko Linda-Maria Raninen tunnetaan myös taiteilijanimellä Mercedes. Hän on puhunut avoimesti monista tabuina pidetyistä asioista, kuten epävakaasta persoonallisuushäiriöstä, isänkaipuusta sekä ennakkoluuloja herättäneestä rakkaudesta nykyiseen aviomieheensä, entiseen elinkautisvankiin Janne Raniseen.

Antti Nylén on esseisti, suomentaja ja omien sanojensa mukaan myös kamera-amatööri, joka tunnetaan ihmiskunnan nykymenon terävänä kriitikkona. Hänelle kissat ovat paitsi perheenjäseniä myös kumppaneita ja ystäviä.