04.12. Onneksi olkoon: Airi, Aira | Palaute
Malmin seurakunta

Mitä kuuluu, kysytään Koillis-Helsingissä

Malmin seurakunta

19.11.2020, 14:51 /  päivitetty 19.11.2020, 21:12
Malmin seurakunta käynnistää Mitä kuuluu koillinen? -kampanjan jatkona kevään mittavalle Helsinki-apu projektille. Tavoitteena ottaa yhteyttä mahdollisimman moniin alueen asukkaisiin ja kysyä mitä heille kuuluu. Lisäksi haastamme alueen muita yhteisöjä ja yrityksiä mukaan kontaktoimaan alueen ihmisiä.
Mitä kuuluu?-teksti ja kuvassa nainen maski kasvoillaan luurit päässä. Kuvituskuva Malmin seurakunnan Mitä kuuluu? kampanjaan

Ensimmäisenä adventtina käynnistyvä Mitä kuuluu, koillinen? -kampanjassa Malmin seurakunta tavoittaa alueen asukkaita puhelimitse ja kartoittaa heidän tuntojaan tänä poikkeuksellisena koronatalvena. Lisäksi kannustamme kaikkia alueen toimijoita mukaan talkoisiin eli tarttumaan luuriin, tavoittamaan jäseniään ja kysymään, mitä nyt kuuluu. Alustavia neuvotteluja yhteistyökumppaneista on jo käyty.

Keväällä Helsingin ev.lut. seurakuntien ja Helsingin kaupungin yhteiskampanja Helsinki-Apu kontaktoi puhelimitse yli 27 000 ikäihmistä saadakseen selville, mitä heille kuuluu koronakriisin keskellä. Pelkästään Koillis-Helsingissä otettiin yhteyttä miltei 3000 asukkaaseen. Helsinki-avun soittokampanja oli monin tavoin onnistunut.

“Kartoitimme ikäihmisten akuuttia tuen tarvetta. Kävi ilmi, että varsinaista tukea, kuten kauppa-apua, tarvitsi vain noin 6 prosenttia vastanneista. Kuitenkin soitto ilahdutti ja moni halusi keskustella pitempäänkin elämästään yleensä“, kertoo Helsinki-apua alueella koordinoinut Malmin Varustamon Heta Kiiski.

Malmin kampanja on nyt luontevaa jatkoa viime kevään mittavalle Helsinki-apu -projektille. Joulukuu on siihen sopiva hetki. Joulun alla yksinäisyys ja eristyneisyys voi ahdistaa. Taloudellinen tilanne on saattanut vuoden aikana rajustikin muuttua. Korona rajoittaa myös yhteistä joulunviettoa.

“Nyt tarjoamme keskusteluapua soittamalla ihmisille. Meitä jäi harmittamaan, että Helsinki-avun tuhansista puheluista emme keränneet perusteellisemmin tietoa siitä, mitä ikäihmisille oikein kuuluu ja miten he voivat tänä poikkeuksellisena aikana”, Heta Kiiski jatkaa.

Malmin ääni kuuluviin

Tavoitteena on siis lievittää yksinäisyyttä, olla kuulolla, tukea ihmisten jaksamista ja välittää toivoa ja lämpöä. Sen lisäksi keräämme tietoa koillishelsinkiläisten arjesta, jotta saamme ihmisten tilanteen näkyväksi myös päättäjille. Tietoja kerätään anonyymisti, niin ettei tiedoista voi tunnistaa yksittäistä ihmistä. Keskusteluista mahdollisesti esiin nousevia ilmiöitä halutaan nostaa yhteiskunnalliseen keskusteluun Kuntavaalien 2021 alla.

“Meille on arvokasta tietää alueen ihmisten tuntoja. Se auttaa meitä kohdentamaan yhteiskunnallista työtämme ja saattamaan Malmin alueen ihmisten ääntä laajemminkin kuuluviin”, sanoo Malmin kirkkoherra Heikki Arikka.


Tule vapaaehtoiseksi

Koillishelsinkiläisiä seurakunnan jäseniä tavoittava soittokierros toteutetaan Malmin Varustamossa jo joulukuussa. Myös vapaaehtoiset ovat tervetulleita mukaan.

  • Perehdytämme tehtävään, käytämme valmista soittolomaketta sekä huolehdimme tietoturvasta.
  • Tietoja kerätään yhteen anonyymisti, niin ettei tiedoista voi tunnistaa yksittäistä ihmistä.
  • Soitamme arviolta parille tuhannelle seurakunnan jäsenelle, ensivaiheessa ikäihmisille. Jäsenten yhteystiedot saamme Helsingin seurakuntayhtymän jäsenrekisteristä

Ilmoittaudu mukaan vapaaehtoistyö.fi:n kautta


Tuo yhteisösi mukaan

Jos taas yhteisösi on kiinnostunut olemaan mukana talkoissa, ota yhteys meihin.

  • Saatte perehdytyksen kampanjaan ja valmiin soittolomakkeen käyttöönne.
  • Tietoja kerätään yhteen anonyymisti, niin ettei tiedoista voi tunnistaa yksittäistä ihmistä.
  • Kyselylomakkeen voi välittää myös sähköpostitse omille jäsenille ja sidosryhmille.
  • Tuomme tulokset yhdessä esiin mm. kevään Kuntavaalien yhteydessä.

Ota yhteyttä

Yhteisöt ja yritykset Heta Kiiski 09 2340 4527

Vapaaehtoiset Veera Wallenius vapaaehtoistyo.fi, 09 2340 4535