29.05. Onneksi olkoon: Oiva, Oliver, Olivia, Oivi | Palaute

Malmin seurakunta

Junnu Aaltonen esiintyy Malmin kirkossa

Malmin seurakunta

19.09.2019 klo 18:00 Malmin kirkko, Kunnantie 1, 00700 Helsinki

Kirkkomusiikin päivän konsertissa Malmin kirkossa kuullaan jazzia. Konsertissa esiintyy Duo Free Spirits, jossa artisteina ovat suomalaisen jazzin pioneeri Junnu Aaltonen (tenorisaksofoni ja huilu) ja jazz-pastorina tunnettu Markku Salo (tekstit ja lausunta). Vapaa pääsy.

Jazzpastori ja jazzin pioneeri yhdistivät voimansa

Saksofonisti-huilisti Junnu Aaltosen ja toimittaja-tutkija Jazzpastori Markku Salo ovat tunteneet toisensa parinkymmenen vuoden ajan. Salo kokosi The Art Ensemble of Health -yhtyeen vuosikymmen sitten.

Kiertuebussissa Aaltonen oli kuvannut moniulotteista ja syvällistä hengellistä maailmankuvaansa. Loppuvuonna 2016 Salo sai kutsun luennoida musiikista ja etiikasta yhden keskussairaalan henkilöstölle. Luennon sijasta Aaltonen ja Salo kävivät dialogin julkisen elämän arvoista ja arvottomuuden peruskokemuksesta. Lopuksi he esittivät kaksi Salon tekstiä ja Aaltosen huiluimprovisaatiota. Duo Free Spirits oli syntynyt ’tarkoitetun sattuman’ kautta.

Vapaata improvisaatiota ja yhteiskunnallisia pohdintoja

Salon teksteissä hengellinen, yhteiskunnallinen ja yksityinen ulottuvuus punoutuvat toisiinsa. Tekstien lähtökohtana on jokin elämäntapahtuma tai kokemus sekä näiden yhdistyminen hengellisiin pohdintoihin.

Juhani ’Junnu’ Aaltonen (synt. 1935) on suomalaisen jazzin vaatimaton pioneeri. Huilisti ja saksofonisti Aaltonen on opiskellut Sibelius-Akatemiassa ja Bostonin Berklee School of Musicissa. Säveltaiteen valtionpalkinnon hän sai vuonna 2009.

Juhani Aaltonen on tehnyt mittavan elämäntyön musiikin parissa. Yleisradion viihdeorkesteri, Uuden musiikin orkesteri sekä Henrik-Otto Donnerin ja Heikki Sarmannon sävellystyö ovat saaneet Aaltosesta inspiroituneen solistin, jonka ilmaisu on tuonut teoksiin poikkeuksellista syvyyttä – musiikin tyylilajeista riippumatta. Viimeisten parin vuosikymmenen aikana Aaltonen on keskittynyt omiin yhtyeisiinsä, jotka ovat saaneet myös merkittävää kansainvälistä tunnustusta.

Aaltosen sävelmät ja vapaat improvisaatiot polveilevat dialogisesti runotekstien kanssa. Duo Free Spiritsin ilmaisussa vain yksi on varmaa: jokainen esitys on ainutkertainen.