29.09. Onneksi olkoon: Mikko, Mika, Mikael, Miika, Miikka, Miska, Miko, Mikaela | Palaute
Lauttasaaren seurakunta

Arvot törmäävät päätöksenteossa harvoin - seurakuntavaali-ilta keskittyi Helsingin seurakuntien tulevaisuuteen

07.11.2022, 21:08 /  päivitetty 07.11.2022, 21:10
Kantakaupungin seurakuntien vaali-illassa Mikael Agricolan kirkossa 7.11. keskusteltiin seurakuntarakenteista, rahasta ja tulevaisuudesta. Keskustelua oli saapunut seuraamaan reilut neljäkymmentä ihmistä.
Kirkkosali, edessä istuu kuusi ihmistä, takana valkokangas, jolle heijastettu teksti: tervetuloa kantakaupungin vaali-iltaan

Panelistit totesivat seurakunnallisen päätöksenteon olevan enimmäkseen varsin käytännönläheistä ja eteenpäin katsovaa: kokoustilanteissa arvot törmäävät harvoin.

Myös tämä paneelikeskustelu sujui hyvässä yhteisymmärryksessä. Ehdokkaat tuntuivat olevan varsin samoilla linjoilla kirkon ja seurakuntien roolista, haasteista ja ratkaisuehdotuksista.

Keskustelemassa oli nykyisiä luottamushenkilöitä Kallion, Lauttasaaren, Paavalin ja Töölön seurakunnista sekä Tuomiokirkkoseurakunnasta. Kallion seurakuntaa edusti Lauri Grünthal, Lauttasaaren seurakuntaa Eveliina Pikkarainen, Paavalin seurakuntaa Otto Lehtipuu, Töölön seurakuntaa Saara Heinänen ja Tuomiokirkkoseurakuntaa Jukka Leppilampi.

Keskustelua luotsasi Kirkko ja kaupungin uutispäällikkö Pauli Juusela.

Kiinteistöistä luopuminen on välttämätöntä - tapa mietityttää

Suurimmat erot seurakuntien välillä näkyivät tilaluopumisista puhuttaessa:

- Kirkkotilat eivät ole verrannollisia. Ei tätä voida ratkaista niin, että vähennetään tiloista noin vain neljännes, totesi Tuomiokirkkoseurakunnan Jukka Leppilampi.

Hän toivoi yhteisvastuuta, jotta tärkeistä monumenttikirkoista voitaisiin pitää kiinni.

Nyt käytössä olevien tilojen osalta tyytyväisimmät pohdinnat tulivat Lauttasaaren Eveliina Pikkaraiselta, joka kehui Lauttasaaren kirkon uusittujen tiloja toimiviksi ja monikäyttöisiksi.

Samoin Paavalin seurakunnan Otto Lehtipuu piti hyvänä asiana, että Paavalinkirkon yhteydessä on moneen käyttötarkoitukseen ja tilanteisiin sopivia tiloja.

Kallion seurakunnan Lauri Grünthal puolestaan totesi, että vaikka seurakunta joutuisi luopumaan Alppilan kirkosta, se haluaa kuitenkin säilyttää kaikilla alueillaan seurakunnan toimitilat.

Töölön Saara Heinänen muistutti, että jäsenmäärässä tuskin tulee suurta kasvua lähiaikoina, joten tiloihin kohdistuu myös jatkossa säästämispaineita.

Yhteistyön lisääminen sai panelistit innostumaan

Kaupungin, järjestöjen ja toisten seurakuntien kanssa tehtävää yhteistyötä oli kaikkien panelistien mielestä välttämätöntä tiivistää ja lisätä. Sen sijaan varsinaisten seurakuntaliitosten kannattajiksi ei kukaan tässä vaiheessa ilmoittautunut.

Taloudellisista haasteista huolimatta kirkollisveroprosentin korottaminen ei keskustelijoita puolestaan innostanut, vaikka rahasta onkin tiukkaa.

Keskustelijoiden mielestä yhteisen kirkkovaltuuston linjaama 1%:n kirkollisvero myös vuonna 2023 on hyvä päätös. Nähtiin, että kirkosta eroamisen piikki saattaisi syödä veroprosentin nostosta saatavat lisätulot.

Sen sijaan panelistit pohtivat erilaisia rahanhankkimistapoja, joista tilojen ulospäin vuokraaminen oikein kohdistettuna nähtiin yleisesti hyvänä kehittämiskohteena.

Varsinaisen paneelikeskustelun jälkeen vapaamuotoinen puheensorina jatkui kirkon eteisen makeiskulhojen äärellä.

Teksti ja kuva:
Rebekka Naatus, Kallion seurakunnan viestintäpäällikkö
---------------------------

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys on 8.11. - 12.11. jolloin äänestäminen on mahdollista missä vain Suomessa. Varsinaisena äänestyspäivänä 20.11. äänestää voi vain oman seurakunnan äänestyspisteellä.

Lue lisää seurakuntavaaleista.