13.08. Onneksi olkoon: Jesse | Palaute
Lauttasaaren kirkko

Kasteessa otetaan seurakunnan jäseneksi

Lauttasaaren seurakunta

02.10.2017, 10:24 /  päivitetty 13.11.2017, 11:42

Lämpimät onnittelut uudesta perheenjäsenestä!

Otathan yhteyttä kirkkoherranvirastoon, jossa ensimmäisiin kysymyksiisi vastaa seurakunnasta riippuen joko seurakuntasihteeri tai päivystävä pappi. Numero on 09 2340 4300.

Lapsi voidaan kastaa, jos ainakin toinen vanhemmista on seurakunnan jäsen. Kaste toimitetaan ennen kuin hän täyttää kaksi kuukautta. Jos kaste jostain syystä viivästyy, vauva ilmoitetaan rekisteröitäväksi maistraattiin. Kasteen jälkeen hänet siirretään seurakunnan jäseneksi.

Mukavinta on, jos kasteen voi toimittaa ennestään tuttu pappi. Jos tällaista perhepappia ei ole tai hän ei pääse tulemaan, tulee seurakunnassa toimitusvuorossa oleva pappi.

Jos kasteen toimittaa muun kuin kotiseurakunnan pappi, kannattaa sopia, tuoko pappi tilaisuuteen kastekynttilän ja kaste- ja kummitodistukset vai hakeeko perhe ne ennen kirkkoherranvirastosta.

Kaste voidaan toimittaa joko kirkossa, kotona tai muussa sopivaksi katsotussa paikassa. Kastettavalla tulee olla kaksi kummia, jotka ovat konfirmoituja evankelis-luterilaista uskoa tunnustavan kirkon jäseniä.

Pappi on yhteydessä kasteperheeseen noin 1-2 viikkoa ennen kastepäivää yksityiskohtien sopimiseksi.

Kastevirret
Kaste on pieni jumalanpalvelus ja siihen kuuluu yleensä vähintään kaksi virttä. Jos virret ovat jääneet juhlajoukolle vieraiksi, kannattaa valita takuuvarmoja. Sellaisia ovat Jumalan kämmenellä (virsi 499), Ystävä sä lapsien (virsi 492) ja Mä silmät luon ylös taivaaseen (virsi 490). Jos vierasjoukko on laulavaa väkeä, voi valita myös haastavampia. Sellaisia ovat Tuomme luokse Jeesuksen (virsi 218) tai Täynnä kiitosta ja hämmästystä (virsi 217). Mikään ei estä laulamasta kastejuhlassa mitä tahansa suvun perinteistä tai itselle tärkeäksi tullutta virttä.

Jos kotihyllyssä ei ole virsikirjaa, virsiä voi selailla nettiosoitteessa evl.fi/virsikirja. Kastejuhlaa varten saa virsikirjoja lainaksi kirkolta.

Raamatunkohdat
Kastejuhlassa luetaan Lasten evankeliumi, Mark. 10:13–16, ja kastekäsky Matt. 28:18–20. Niiden lisäksi voidaan lukea vaikkapa psalmista 139 jakeet 13–17. Kummit, isovanhemmat tai sisarukset voivat toimia tekstien lukijoina.

Jotakin ihan omaa
Kastejuhlassa voi olla myös jotakin omaa ohjelmaa. Kummi voi lukea kummilapselleen kirjoittamansa kirjeen, vanhemmat koota ensimmäisistä päivistä kertovan kuvasarjan tai isovanhemmat kertoa muistoja omien lastensa lapsuudesta. Näistä on hyvä sopia etukäteen.

Kastemekko
Juhlapukuna on kastemekko. Sen voi ostaa, tehdä itse tai lainata kirkolta. Joissakin suvuissa kastemekko kulkee perintönä.

Kastemekko on oikeastaan pienikokoinen alba. Sen valkoinen väri kertoo pyhyydestä ja puhtaudesta. Valkeaan vaatteeseen pukeudutaan myöhemmin myös konfirmaatiossa.

Kastepöytä
Kastepöytä on pieni alttari. Niinpä sille on tapana levittää valkea liina. Rukouksen merkkinä pöydällä on palava kynttilä, ja uskon perustuksen vertauskuvana Raamattu. Kastemaljaksi valitaan perheen juhlavin kulho. Pienen pään kuivaamista varten varataan pehmeä liina. Kukat eivät ole pelkkä koriste, vaan muistutus elämän hauraudesta ja katoavaisuudesta. Kastekynttilän tuo pappi mukanaan, ellei toisin ole sovittu.