24.09. Onneksi olkoon: Alvar, Auno | Palaute
Laajasalon kirkko

Urkutaituri ja unien ääniä konserttikalenterissa

Seurakunnat

06.11.2019, 11:11 /  päivitetty 06.11.2019, 11:10
Lauluyhtye Club for Five

Urkuri Hans Fagius konsertoi

la 9.11. Johanneksenkirkossa

Hans Fagius, yksi Ruotsin aktiivisimmista konserttiurkureista, konsertoi lauantaina 9.11. kello 15 Johanneksenkirkossa. Hän soittaa Felix Mendelssohn Bartholdyn, Otto Olssonin, Arild Sandvoldin, Ester Mägin, Louis Viernen ja Oskar Lindbergin teoksia. Konserttiin on vapaa pääsy. Sen järjestää Johannes församling.

Hans Fagius (s. 1951) on ollut monen vuoden ajan yksi Ruotsin aktiivisimpia konserttiurkureita. Hän sai peruskoulutuksensa Bengt Bergiltä ja Tukholman musiikkikorkeakoulussa professori Alf Linderiltä. Vuosina 1974–1975 Fagius täydensi opintojaan maineikkaan urkuri-säveltäjä Maurice Duruflén opissa Pariisissa. Fagius konsertoi säännöllisesti ympäri Eurooppaa. Hän on esiintynyt useita kertoja myös Pohjois-Amerikassa, Australiassa, Etelä-Koreassa ja Japanissa.

Hans Fagius on tullut tunnetuksi useista levytyksistään, joita hän on tehnyt etenkin ruotsalaiselle BIS-levymerkille. Tunnetuin näistä levytyksistä on J. S. Bachin urkuteosten kokonaislevytys, mutta Fagius on levyttänyt myös monia suuria romantiikan ajan urkuteoksia. Fagiuksen viimeisin levy sisältää J. S. Bachin poikien ja oppilaiden urkuteoksia. Vuonna 2010 kustantamo Bo Ejeby julkaisi Fagiuksen kirjoittaman käsikirjan Bachin urkuteoksista ja 2015 Gehrmans Musikförlag julkaisi Bachin urkuteosten pedagogisen oppaan.

Hans Fagius on ollut Tanskan kuninkaallisen musiikkiakatemian professori vuodesta 1989. Ennen professuuriaan hän toimi opettajana Göteborgin ja Tukholman musiikkikorkeakouluissa. Hän on kysytty opettaja mestarikursseilla ja toimii säännöllisesti tuomarina kansainvälisissä urkukilpailuissa. Fagius valittiin Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian jäseneksi vuonna 1998 ja hänelle luovutettiin Royal College of Organists -killan mitali vuonna 2019 työstään urkutaiteen hyväksi.

LUX – kaksi loistavaa kuoroteosta

la 9.11. Kallion kirkossa

Syyspimeyden keskellä Oratoriekören i Helsinfors esittää kaksi loistavaa kuoroteosta: norjalaisen säveltäjän Ola Gjeilon eeppisen uniteoksen Dreamweaver vuodelta 2014 ja John Rutterin Requiemin vuodelta 1985. LUX – kaksi loistavaa kuoroteosta -konsertti pidetään lauantaina 9.11. kello 18 Kallion kirkossa. Kapellimestarina toimii Tapio von Boehm, solistina laulaa sopraano Minna Nyberg ja orkesterina soittaa Sipoon kamariorkesteri.

Dreamweaver esitetään nyt ensimmäisen kerran Suomessa. Se perustuu keskiaikaiseen, norjalaiseen balladiin, joka maalaa kiehtovan kuvan tuonpuoleisesta elämästä. Rutterin sielunmessu taas on yksi musiikinhistorian kauneimmista kappaleista. Teokset on sävelletty suurelle kuorolle, sopraanosolistille ja orkesterille.

Liput 25 € Lippupisteestä ja ovelta.

Unesi ääni – Somnium Ensemblen 10-vuotisjuhlakonsertti

la 9.11. Temppeliaukion kirkossa

Somnium Ensemblen 10-vuotissyntymäpäiviä juhlitaan kantaesityksellä ja levynjulkistuksella lauantaina 9.11. kello 19 Temppeliaukion kirkossa. Somnium Ensembleä johtaa Tatu Erkkilä, urkurina soittaa Matti Pohjoisaho ja konsertin juontaa Tuukka Haapaniemi. Unesi ääni -juhlakonsertin ohjelmassa on kattaus romantiikan ajan musiikkia muun muassa Parrylta, Brahmsilta sekä Vaughan Williamsilta. Kohokohtana on Somniumin historian ensimmäisen tilausteoksen Alex Freemanin Cathedral of Springin kantaesitys. Kevään elinvoimaa sykkivä neliosainen teos on taltioitu myös konsertissa julkistettavalle Unesi ääni -juhlalevylle. Albumiin on koottu Somniumin ydinohjelmistoa 10 vuoden ajalta säveltäjäniminä muun muassa Gustav Holst, Wilhelm Stenhammar, Alfred Schnittke ja Eric Whitacre. Levyä on ostettavissa paikan päältä sekä osoitteessa Somniumensemble.fi 20 euron hintaan.

Liput konserttiin maksavat 20 / 10 €, ja niitä saa Holvi-kaupasta sekä ovelta ennen konserttia.

Lisätietoa Somnium Ensemblen sivuilta.

Vautsi-orkesterin muskarikonsertti

su 10.11. Lauttasaaren kirkossa

Vautsi-orkesteri vie juonellisessa konsertissa kuulijat iloisiin juhliin, joissa yleisökin pääsee laulamaan ja leikkimään, ehkä vähän pomppimaankin. Tuttujen lastenlaulujen lisäksi kuullaan Riikka Jäntin tekemiä uudempia lastenlauluja, jotka ovat ilahduttaneet muun muassa kirkko- ja vauvamuskareissa. Riikka ja Vautsi-orkesterin muskarikonserttiin voi tulla koko perheellä sunnuntaina 10.11. kello 15 Lauttasaaren kirkkoon. Orkesterissa esiintyvät Riikka Jäntti, laulu ja juonto, Jaakko Kämäräinen, basso ja kitara, Olli Krogerus, lyömäsoittimet, ja Joonas Kasurinen, piano. Konserttiin on vapaa pääsy, ohjelma maksaa 10 €. Konsertin kesto n. 40 minuuttia.

Riikka Jäntti on lauluntekijä, lastenmuusikko ja kanttori, joka työskentelee Vantaalla Hakunilan seurakunnassa erityisesti lapsikuorojen ja muskariryhmien parissa. Vuonna 2017 julkaistun Vauvamuskari-levyn laulut ”Körötteli kirkolla”, ”Sinä suojaat meitä edestä ja takkaa” sekä v. 2018 Vauvan päiväksi sävelletty ”Vautsi-vauva” ovat Jäntin ehkä suosituimpia lastenlauluja. Jäntti säveltää ja sanoittaa itse, mutta tekee myös yhteistyötä muun muassa runoilija ja sanoittaja Anna-Mari Kaskisen kanssa.

Club For Fiven konsertti Hiljainen Hetki

su 17.11. Kannelmäen kirkossa

Lauluyhtye Club For Five konsertoi eri puolilla Suomea syksyllä 2019. Kiertueen Hiljainen Hetki -kirkkokonsertti kuullaan myös sunnuntaina 17.11. kello 18 Kannelmäen kirkossa. Siellä on mahdollisuus rauhoittua ja hiljentyä kuulemaan yhtyeen kokoamaa ja sovittamaa akustista ohjelmistoa, joka sisältää tuttuja virsiä, hengellisiä lauluja ja muuta kirkkoon sopivaa laulumusiikkia. Keskeinen ajatus on hiljentymisessä sekä rauhan ja toivon näkökulmassa.

Club For Five tunnetaan monien vuosien ajalta pitkälti kevyen rytmimusiikin esittäjänä. Runsaat pari vuotta sitten yhtye päätti kuitenkin debytoida muun keikkailunsa lomassa kaikessa hiljaisuudessa uuden akustisen konserttiohjelman. Mikrofonit ja kaiuttimet saivat jäädä lepäämään, kun laulajat päästivät äänensä puhtaina valloilleen kirkon holveihin.

Liput 25 € ja toimituskulut Lippupisteestä ja 27 € ovelta, mikäli lippuja on jäljellä.

Jubilate! Kirkkokuoro Chorus Marinuksen 15-vuotisjuhlakonsertti

su 17.11. Laajasalon kirkossa

Kirkkokuoro Chorus Marinus juhlistaa 15-vuotiskauttaan Jubilate!-juhlakonsertilla sunnuntaina 17.11. kello 18 Laajasalon kirkossa. Konsertissa esiintyvät Chorus Marinus ja kvartetti johtajanaan Päivi Niva-Vilkko sekä Miesyhtye johtajanaan Heikki Varis. Urkurina soittaa Marjukka Andersson. Vapaa pääsy, ohjelma 10 euroa. Konsertin jälkeen voi jäädä vielä juhlakahveille.

Lavrenchuckin musiikkiperheen konsertti

su 17.11. Malmin kirkossa

Lavrenchuckin musiikkiperhe musisoi sunnuntaina 17.11. kello 18 Malmin kirkossa. Konsertissa soittavat Igor, harmonikka, Svetlana ja Anastasia, piano, Alena ja Elisa-Liel, viulu, sekä Maria-Kristiina, kantele. Vapaa pääsy.