09.04. Onneksi olkoon: Elias, Eelis, Eeli, Eljas | Palaute | På svenska | In English

Kulosaaren hautausmaa

Koronavirustilanteen vaikutukset hautaustoimeen

17.03.2020, 10:52 /  päivitetty 20.03.2020, 12:47
Tämä Helsingin seurakuntayhtymän linjaus perustuu Suomen hallituksen linjauksiin, valmiuslain käyttöönottoon ja käytettävissä olevan kylmiökapasiteetin riittävyyteen.

Hallituksen 16.3. tekemien linjausten mukaisesti Helsingin seurakuntayhtymässä on otettu käyttöön seuraavat linjaukset, jotka ovat voimassa toistaiseksi. Nämä Helsingin seurakuntayhtymän linjaukset perustuvat myös valmiuslain käyttöönottoon ja käytettävissä olevan kylmiökapasiteetin riittävyyteen.

Siunaustilaisuus tulee järjestää pääsääntöisesti viimeistään 2-4 viikon kuluessa kuolemasta. Siunaustilaisuudessa ovat läsnä vain lähiomaiset. Hautaan siunaamisissa voivat olla läsnä vainajan kaikkein lähimmät omaiset, vaikka tämä ylittäisikin hallituksen linjauksissa annetun 10 henkilön rajan. Yleisenä rajana on kuitenkin rajoitus kymmeneen osanottajaan. Omaiset voivat halutessaan itse järjestää ja toteuttaa siunaustilaisuuden tallentamisen tai videolähetyksen (striimaus), jolloin muut voivat seurata tilaisuutta etänä. Omaisia pyydetään odottamaan siunaustilaisuuksien alkua ulkona ja huomioimaan, että yli 10 hengen kokoontumiset on kielletty.

Haudalla tapahtuvaa siunaamista suositaan: arkku lasketaan tilaisuuden aluksi hautaan, jonka jälkeen pappi toimittaa siunauksen. Hautausmaiden kanttorit ovat käytettävissä haudalla siunauksiin erikseen sovittaessa. Kanttoria voi pyytää myös seurakunnista. Haudalla siunauksista ei kirkkoon kuulumattomienkaan kohdalla peritä kappelimaksua. Myös haudalla tapahtuvissa siunauksissa ja uurnanlaskuissa henkilömäärä on lähtökohtaisesti korkeintaan 10. Muistotilaisuus kannattaa järjestää suurempana tilaisuutena myöhemmin koronatilanteen rauhoituttua.

On myös mahdollista järjestää siunaustilaisuus nyt 2-4 viikon kuluessa lähimpien omaisten läsnä ollessa ja tuhkauksen jälkeen myöhemmin järjestettävään uurnanlaskuun voidaan kutsua mahdollisesti laajempi saattoväki. Vaihtoehtoisesti vainaja voidaan poikkeuksellisesti tuhkata nyt ja siunata tilanteen normalisoiduttua uurnan laskun yhteydessä.

Omaisia ja hautaustoimistoja pyydetään myös huomioimaan, että hautausmaiden toimistot ja seurakuntayhtymän hautapalvelut palvelevat asiakkaita toistaiseksi ainoastaan puhelimitse ja sähköpostitse.

Mahdollisista poikkeamista tähän ohjeistukseen tulee etukäteen neuvotella hautaustoimen päällikkö Risto Lehdon kanssa.

Lisätiedot:

Risto Lehto

Hautaustoimen päällikkö

p. 09 2340 2760‍