02.08. Onneksi olkoon: Kimmo | Palaute
Käpylän kirkko

Käpylän kirkko

Oulunkylän seurakunta

16.04.2021, 10:04
Vuonna 1930 valmistuneen kirkon on piirtänyt arkkitehti Erkki Ilmari Sutinen. Kirkossa on varhaisen funktionalismin piirteitä, mutta yksityiskohdiltaan se edustaa klassismia.
Käpylän kirkon alttari oveltä päin kuvattuna.

Puu-Käpylän rakentaminen alkoi 1920-luvulla. Ennen kuin kirkko kymmentä vuotta myöhemmin valmistui, seurakunnallinen toiminta tapahtui vuokratiloissa. Käpylän seurakunta syntyi vuonna 1949 kun alue irrotettiin Paavalin seurakunnasta. Vuoden 2011 alusta Käpylän seurakunnasta tuli osa Oulunkylän seurakuntaa.

Vuonna 1930 valmistuneen kirkon on piirtänyt arkkitehti Erkki Ilmari Sutinen. Kirkossa on varhaisen funktionalismin piirteitä, mutta yksityiskohdiltaan se edustaa klassismia. Ulkokuori on paljas, karu ja vaatimaton. Kirkkosali on ankaran suoraviivainen ja pelkistetty kuutio, jonka sisäänkäynnin päädystä kohoaa yksinkertainen torni. Kuorin pyöreyttä korostaa sen punainen väritys. Tummaa temppelimäistä tilavaikutelmaa luovat ylös sijoitetut neliömäiset ikkuna-aukot. Niiden kautta tuleva kirkas valo luo tehokkaan vastakohdan salin varjolle.

Kirkon punaista kuoriseinää koristavat taide- ja koristemaalari Bruno Tuukkasen maalaukset Hyvä paimen ja Soihtua kantava enkeli. Kirkkosalin kahden seinän yläosassa on viisi suurta kuvanveistäjä Aarre Aaltosen raamattuaiheista korkokuvaa, Jeesus pesee opetuslasten jalat, Jeesus siunaa lapsia, Vaalenevat vainiot, Ehtoollisen asettaminen ja Tuhlaajapojan paluu. Saarnatuolin päällä on Aaltosen pronssattu enkeli kruunu kädessään. Marttojen 1969 lahjoittamaa vihkiryijyä Yhdessä säilytetään seurakuntasalissa.

Kangasalan urkutehdas on valmistanut kirkon urut. Niissä on 22 äänikertaa.

Kirkon kylkeen liittyy matalampi siipirakennus ja etualalla on luostaripuutarhoista vaikutteita saanut kirkkopiha. Kirkko on Oulunkylän seurakunnan käytössä. Kirkon jäsenille tilan vuokraaminen on ilmaista.

TILATIEDOT

Kirkkosali

n. 200 henk. (huomioithan mahdolliset korona-ajan erilliset rajoitukset)

Kiinteät penkit

Soittimet: Urut, flyygeli

Kirkkosalin vuokra: 310 e.

Seurakuntasali

60 henk. (huomioithan mahdolliset korona-ajan erilliset rajoitukset)

Salin yhteydessä suurtalouskeittiö

Ruoka- ja kahviastiasto yli 60 hengelle

Soittimet: Flyygeli

Käpylän kirkon kirkkosali ja seurakuntasali ovat esteettömiä. Inva-wc löytyy.

Huom! Kirkkosalin ja seurakuntasalin välissä on paljeovi, ei äänieristystä

Seurakuntasalin vuokra: 80 e.‍